Browarnictwo i słodownictwo - przedmioty maturalne

Browarnictwo i słodownictwo - przedmioty maturalne

Browarnictwo i słodownictwo - przedmioty maturalne

Rekrutacja na bezpłatne studia I stopnia oraz jednolite magisterskie na uczelniach publicznych w Polsce odbywa się na podstawie konkursu świadectw. Oznacza to, że kandydaci powinni wykazać się wysokimi wynikami z przedmiotów maturalnych, które wymagane są w procesie rekrutacji. Na niektóre kierunki (np. architekturę) przeprowadzany jest dodatkowy egzamin wstępny czy rozmowa kwalifikacyjna. W przypadku aplikowania na płatne studia zarówno na uczelniach publicznych i niepublicznych (prywatnych) należy spełnić wszystkie wymogi wynikające z zasad rekrutacji (najczęściej zdana matura) oraz złożyć komplet dokumentów w terminie, a o przyjęciu zazwyczaj decyduje kolejność zgłoszeń.

Browarnictwo i słodownictwo - jakie przedmioty zdawać na maturze?

Podczas rekrutacji na kierunek browarnictwo i słodownictwo na większości uczelni publicznych najczęściej punktowane są następujące przedmioty maturalne: biologia, chemia, fizyka i astronomia, język łaciński i kultura antyczna, język obcy nowożytny, matematyka.
Z kolei uczelnie niepubliczne przyjmują kandydatów zazwyczaj na podstawie kolejności zgłoszeń i złożenia wymaganych dokumentów w terminie, aż do wyczerpania limitu miejsc.

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek browarnictwo i słodownictwo na poszczególnych uczelniach

Uczelnie

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Poziom studiów
Więcej filtrów
Forma studiów
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, język łaciński i kultura antyczna, język obcy nowożytny, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej".
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Komentarze (1)

Absolwent odpowiedz

Studia ukierunkowane na browarnictwo, ale radzę dokładnie zapoznać się z programem studiów i mieć na uwadze dużą ilość przedmiotów związanych z chemią i innymi zagadnieniami z dziedziny technologii żywności, więc jeśli nie czujecie się dobrze w tym obszarze, to nie będzie łatwo i przyjemnie. Poza tym, tak jak w poprzedniej opinii ja również radzę zrobić przegląd rynku pracy, bo niestety zapotrzebowanie jest nikłe w tak niszowej branży, a wynagrodzenia pozostawiają wiele do życzenia, oczywiście da się i dobrze zarobić, ale to wyjątki. Podsumowując, z chłodną głową podejmujcie decyzję, żeby nie być zawiedzionym i w późniejszym czasie rozczarowanym branżą browarniczą w Polsce.