Browarnictwo i słodownictwo

Browarnictwo i słodownictwo

Dodaj do ulubionych

Browarnictwo i słodownictwo studia - kierunek studiów

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).

Czy kierunek taki jak browarnictwo i słodownictwo został stworzony dla miłośników piwa? Poniekąd tak, największą satysfakcję z nauki czerpać będą jednak osoby o umysłach ścisłych! Program kształcenia obfituje w przedmioty takie jak chemia, biochemia czy nawet ekologia! Te zagadnienia stanowią podstawę do poznania wszystkich tajników produkcji piwa!

Studenci dowiedzą się, jak wyglądają etapy jego wytwarzania, a także nauczą się korzystania z nowoczesnych maszyn wykorzystywanych w browarnictwie. Po zakończeniu nauki każdy absolwent będzie mógł swoją karierę związać z przemysłem piwowarskim. Wiedza zdobyta w trakcie nauki pozwoli również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

 

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka i astronomia,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Jednostka prowadząca

Browarnictwo i słodownictwo stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.06.2021
do 12.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2021
do 12.07.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
do 05.09.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 15.06.2021
do 12.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2021
do 12.07.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku browarnictwo i słodownictwo

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując browarnictwo i słodownictwo?

Program studiów i przedmioty
Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakimi umiejętnościami będziesz mógł pochwalić się jako absolwent tego kierunku? Podstawowe dziedziny wiedzy, które będziesz musiał opanować od postaw to przede wszystkim chemia, ale również matematyka z elementami statystyki, fizyka i biochemia.
Z punktu widzenia odpowiedzialnego browarnika, bardzo istotne będą również kwestie ekologii i ochrony środowiska, z którymi będziesz miał styczność podczas studiów.
Jeśli swoje losy zwiążesz w przyszłości z produkcją piwa, staniesz się ogniwem w łańcuchu żywienia człowieka, przekonując się, jaka odpowiedzialność ciąży na osobach czuwających nad dostarczeniem produktu o odpowiedniej jakości.
Przygotujesz się więc do analizy i oceny jakości żywności, poznasz maszyny stosowane w słodownictwie oraz kulisy projektowania nowych produktów piwowarskich. Poznasz etapy projektowania i uruchamiania browaru oraz prawne i ekonomiczne aspekty jego funkcjonowania.
Staniesz się specjalistą od szeroko pojętego przetwórstwa produktów spożywczych, a chmielowi przyjrzysz się z bliska, by profesjonalnie przygotować się do wytwarzania trunku na jego bazie.
 
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • właściwości i specyfiki chmielu oraz produktów chmielarskich
  • podstaw chemii
  • podstaw matematyki z elementami  statystyki
  • podstaw biochemii i fizyki
  • ekologii i ochrony środowiska
  • maszyn i urządzeń stosowanych w browarnictwie i słodownictwie
  • podstaw żywienia człowieka
  • analizy i oceny jakości żywności
  • projektowania nowych produktów piwowarskich
  • projektowania i uruchamiania browaru oraz prawnych i ekonomicznych aspektów jego funkcjonowania
  • automatyzacji browarnictwa i nowoczesnych procesów zarządzania browarem
  • przetwórstwa produktów spożywczych
  • trendów obowiązujących na rynku browarniczym i tworzenia atrakcyjnej marki

Jak wyglądają studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo?

Trunek stary jak świat – tak zwykliśmy mówić o piwie, które rzeczywiście towarzyszy nam od wieków. Wraz ze zmianami gustów i smaków oraz podejścia do tego, co trafia na nasze talerze (i do naszych kufli!), zmieniają się również trendy w browarnictwie, które samo w sobie jest niemałą sztuką, choć prawdę mówiąc znacznie bliżej mu do technologii.

Produkcja piw to jednak nie tylko tajemnicza alchemia dla tych, którzy zechcą ją posiąść, ale także potężny rynek, który nieustannie ewoluuje, jest nasączony konkurencją i wrażliwy na gusta i opinie konsumentów.

Kandydaci, którzy wybiorą browarnictwo i słodownictwo jako swój kierunek, mogą być pewni, że do roli browarnika zostaną przygotowani kompleksowo – od strony merytorycznej (tu ważna będzie chemia), technologicznej i praktycznej (od urządzeń, po rodzaje chmielów i praktyczne aspekty produkcji słodu) oraz biznesowej i rynkowej.

Browarnictwo i słodownictwo to bardzo wymierne, ale i nowoczesne studia, dzięki którym będziesz w stanie zdobyć solidne wykształcenie, które dodatkowo da Ci poczucie zdobywania wiedzy, która będzie miała odniesienie do aktualnej rzeczywistości.

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek browarnictwo i słodownictwo można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie odpowiednim wyborem dla osób, które mogą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

 

  • studia stacjonarne

 

Studenci, którzy aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk chemicznych oraz nauk o żywności.

 

2. Program studiów i przedmioty

Jako student kierunku browarnictwo i słodownictwo zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, technicznych oraz nauk o żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą teamtyką, między innymi:

 

  • ergonomia i bezpieczeństwo pracy
  • technologia rozlewu piwa
  • mikrobiologia żywności

 

W czasie studiów skupisz się na rozwijaniu wiedzy chemicznej i biologicznej, co będzie stanowić podstawę do zdobywania dalszego wykształcenia. Ponadto poznasz szczegółową historię browarnictwa oraz dowiesz się więcej na temat mikrobiologii żywności oraz biochemii.

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student kierunku browarnictwo i słodownictwo zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim, nauczysz się obsługiwać profesjonalne maszyny i urządzenia stosowane na co dzień w browarnictwie oraz słodownictwie.

Ponadto, poznasz technologie rozlewu piwa oraz dowiesz się jak projektować produkty browarnicze. Studenci dowiedzą się także jak zarządzać różnorodnymi aspektami funkcjonowania biznesu browarniczego. W czasie studiów rozwiniesz także zdolności językowe i poznasz specjalistyczną terminologie branżową.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Jeśli na świat chciałbyś patrzeć przez brązowe szkiełko i rozumieć przez to posiadanie merytorycznej i praktycznej wiedzy o browarnictwie i słodownictwie, chemia nigdy nie sprawiała Ci problemu, a jej domenę potrafisz przełożyć na praktykę, chciałbyś przyjrzeć się funkcjonowaniu browaru i warzelni od podszewki, myślisz o założeniu własnej działalności w tym zakresie, a zagadnienia związane z żywieniem człowieka, technologią i prawem nie są w stanie ostudzić w Tobie pasji, studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo mogą się okazać tym, czego szukasz. 
 
5. Gdzie studiować browarnictrwo i słodownictwo

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek browarnictwo i słodownictwo:

 

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Kierunek browarnictwo i słodownictwo można realizować zarówno na pierwszym, jak i drugim stopniu kształcenia. Jeżeli zdecydujesz się na pierwszą opcję na naukę poświęcisz trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie otrzymasz tytuł inżyniera. Natomiast studia drugiego stopnia trwają dwa lata i kończą się nadaniem tytułu magistra inżyniera.

Czas trwania studiów na kierunku browarnictwo i słodownictwo na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek browarnictwo i słodownictwo na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku browarnictwo i słodownictwo na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
45
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek browarnictwo i słodownictwo na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Gdzie będziesz pracował po kierunku browarnictwo i słodownictwo?

Praca po studiach
Jakie perspektywy zawodowe otworzą się przed Tobą, kiedy ukończysz studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo? Dyplom inżyniera browarnictwa i słodownictwa to przede wszystkim przygotowanie do pracy w browarze – zarówno małym, lokalnym przedsiębiorstwie, jak i przemysłowym zakładzie, produkującym piwo na szeroką skalę.
Z powodzeniem sprawdzisz się w roli projektanta nowych produktów, kontrolera jakości czy osoby odpowiedzialnej za higienę i bezpieczeństwo miejsca pracy. Rozeznanie rynkowe pozwoli Ci pójść w stronę marketingu – planowania kampanii dla nowych produktów, ustalania kierunków produkcji w oparciu o oczekiwania klientów.
Możesz również spróbować własnych sił i stać się samodzielnym przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub promocji produktów browarniczych – wiedza z zakresu prawnych uwarunkowań obowiązujących w tym segmencie działalności znacznie ułatwi Ci start.
 
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • browarach i słodowniach – zarówno rzemieślniczych, regionalnych, jak i tych działających na szeroką skalę)
  • kontroler jakości produkcji browarniczej
  • technolog żywności
  • specjalista do spraw marketingu na rynku produktów browarniczych
  • samodzielny przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub promocji produktów browarniczych
  • operator urządzeń i maszyn browarniczych

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO

Komentarze (0)