Eksperci ŚUM wśród autorów globalnej publikacji o wpływie kawy na zdrowie

Eksperci ŚUM wśród autorów globalnej publikacji o wpływie kawy na zdrowie

Studia Katowice i woj. śląskie - Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

14.10.2025

Eksperci ŚUM wśród autorów globalnej publikacji o wpływie kawy na zdrowie

„The Link Between Coffee and Health” to jedno z najpełniejszych współczesnych opracowań na temat wpływu kawy i jej składników na zdrowie człowieka. Książka może służyć zarówno jako praktyczne kompendium dla specjalistów, jak i przewodnik dla wszystkich, którzy chcą świadomie wybierać to, co trafia do filiżanki.

„The Link Between Coffee and Health” to obszerna publikacja wydawnictwa Springer, w której dokładnie omówiono skład, rodzaje i mechanizmy działania składników kawy oraz ich wpływ na wszystkie główne układy i narządy organizmu, a także na ryzyko wielu chorób: od sercowo-naczyniowych, przez metaboliczne i nerkowe, po neurologiczne i nowotworowe.

W 44 rozdziałach redaktorzy podejmują również tematy kontrowersyjne i formułują praktyczne rekomendacje dotyczące spożycia kawy w różnych grupach pacjentów.

Wśród autorów książki pochodzących z wielu krajów znaleźli się pracownicy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (w tym prof. Tomasz Francuz, dziekan Wydziału Nauk Medycznych ŚUM w Katowicach) oraz doktor honoris causa ŚUM prof. Gregory Lip - światowej klasy ekspert w dziedzinie migotania przedsionków.

Książka ukazała się pod redakcją prof. Macieja Banacha, kardiologa i profesora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, oraz lek. Stanisława Surmy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

„The Link Between Coffee and Health” jest adresowana do wszystkich zainteresowanych wpływem żywności na zdrowie. Książka służyć może jako kompendium wiedzy i materiał dydaktyczny na zajęcia i seminaria. To publikacja cenna dla lekarzy różnych specjalności, dietetyków oraz studentów kierunków medycznych.

Na zdjęciu prof. Tomasz Francuz i lek. Stanisław Surma.

Komentarze (0)