Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa

ul. Kazimierza Królewicza 4

71-550 Szczecin

tel. +48 91 449 66 54

fax +48 91 449 66 57

e-mail: dziekanat.wnozir@zut.edu.pl

http://www.wnozir.zut.edu.pl/

ul. Kazimierza Królewicza 4

71-550 Szczecin

tel. +48 91 449 66 54

fax +48 91 449 66 57

e-mail: dziekanat.wnozir@zut.edu.pl

http://www.wnozir.zut.edu.pl/

  • AQUACULTURE AND FISHERIES

    Rekrutacja

    stopień: (I)
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: stacjonarne
    poziom studiów: I stopnia
    czas trwania:
    tytuł zawodowy: inżynier

    Wyświetl więcejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    Wymagane przedmioty:
    1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, matematyka, język obcy nowożytny, dowolny przedmiot.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    Sprawdź
    przeliczniki punktów Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

  • DIETETYKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3 lata
    tryb: niestacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: niestacjonarne
    poziom studiów: I stopnia
    czas trwania: 3 lata
    tytuł zawodowy: licencjat

    Jeśli pragniesz zgłębić tajniki racjonalnego odżywiania i zrozumieć, jak wpływa ono na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, kierunek dietetyka jest idealny dla Ciebie!

    Na zajęciach nabędziesz wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, anatomii, fizjologii, biochemii, a także psychologii i stylu życia. Studiując na naszym kierunku zdobędziesz również praktyczne umiejętności w zakresie układania diet, prowadzenia konsultacji dietetycznych oraz edukacji pacjentów.

    Studiując dietetykę, możesz liczyć na dużą ilość praktyk i zajęć laboratoryjnych. Dynamiczny rozwój nauk o żywieniu zmotywuje Cię do ciągłego podnoszenia kwalifikacji.

    Dołącz do nas i pomóż innym w osiągnięciu lepszej jakości życia poprzez właściwe odżywianie!

    CZEGO SIĘ NAUCZYSZ:

    • komponować zdrowe posiłki, dobierać odpowiednie produkty spożywcze oraz analizować potrzeby żywieniowe swoich podopiecznych;
    • diagnozować i zapobiegać schorzeniom związanym z nieprawidłowym odżywianiem oraz planować odpowiednie dietetyczne zalecenia dla osób zdrowych, jak i chorych.

    Wyświetl więcejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    Wymagane przedmioty:
    1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, matematyka, język obcy nowożytny, dowolny przedmiot.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    Sprawdź
    przeliczniki punktów Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

  • ICHTIOLOGIA I AKWAKULTURA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: stacjonarne
    poziom studiów: I stopnia
    czas trwania: 3,5 roku
    tytuł zawodowy: inżynier
    Studia w Szczecinie - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie - kierunek studiów ichtiologia i akwakultura
    Studenci na kierunku Ichtiologia mają do dyspozycji nowoczesne laboratoria i niepowtarzalną infrastrukturę dydaktyczną, w skład której wchodzi między innymi muzeum ichtiologiczne, sale akwaryjne oraz specjalistyczne pracownie. Wydział posiada również terenową stację doświadczalną, w której studenci prowadzą praktyczne zajęcia przygotowujące do pracy zawodowej związanej z akwakulturą i zarządzaniem środowiskiem wodnym.

    Podczas zajęć będziesz mógł wypłynąć w morze naszym statkiem badawczym z portu w Dziwnowie. W czasie studiów studenci mogą brać udział w wyjazdach zagranicznych w ramach współpracy Wydziału z jednostkami naukowymi na terenie Europy. Na naszym Wydziale duży nacisk kładziemy na aktualne problemy związane z gospodarką wodną, planowaniem odpowiedzialnych strategii eksploracji zasobów mórz, jezior i rzek oraz sposobów odbudowywania środowiska naturalnego poprzez zabiegi renaturyzacji.

    Dzięki współpracy z wieloma podmiotami gospodarczymi mamy możliwość prowadzenia zajęć praktycznych, a studenci zyskują możliwość nawiązywania bezpośrednich kontaktów z przyszłymi pracodawcami.

    Wyświetl więcejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne Specjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Biotechnologia rybacka i akwakultura
    • Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Akwakultura
    • Eksploatacja biologicznych zasobów wód
    • Ochrona środowiska wodnego

    STUDIA I STOPNIA

    Wymagane przedmioty:
    biologia lub matematyka, język obcy nowożytny, dowolny przedmiot.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    Sprawdź
    przeliczniki punktów Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

  • MIKROBIOLOGIA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: stacjonarne
    poziom studiów: I stopnia
    czas trwania: 3,5 roku
    tytuł zawodowy: inżynier
    Studia w Szczecinie - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie - kierunek studiów mikrobiologia

    Nasz kierunek: Mikrobiologia  jest jedynym w Polsce, na którym oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych w zawodzie mikrobiologa uzyskasz również przygotowanie do pracy i samodzielnego rozwiazywania problemów z zakresu Technologia żywności i mikrobiologii środowiskowej. Dzięki temu nasi absolwenci są cenionymi specjalistami w przyzakładowych Działach Kontroli Jakości.

    Przykładowe przedmioty kształcenia kierunkowego na studiach I stopnia:

    Biologia molekularna drobnoustrojów, mikrobiologia przemysłowa, biotechnologia żywności,  mikrobiologia weterynaryjna, mikrobiologia lekarska, diagnostyka mikrobiologiczna, parazytologia.

    Na II stopniu studiów magisterskich już od pierwszego semestru masz możliwość indywidualnego doboru przedmiotów spośród 10 bloków w zależności od zainteresowań kierunkowych.

    Przykładowe przedmioty kierunkowe realizowane na studiach II stopniu to m.in. mikrobiologia farmaceutyczna, wykorzystane inżynierii genetycznej w naukach rolniczych, genomika, proteomika, mechanizmy zakażeń, mykologia lekarska, bioinformatyka, hodowle komórkowe.

    Na studiach I i II stopnia masz możliwość odbycia części studiów w ramach programu Erasmus+ (wejdź), które pozwalają nie tylko na zdobycie nowych doświadczeń zawodowych, ale również nawiązanie nowych kontaktów z ludźmi z całego świata.
     

    Program studiów jest realizowany zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Transferu Punktów (ECTS), co oznacza, że poszczególnym przedmiotom przypisana jest ściśle określona liczba punktów. System taki umożliwia odbycie części studiów na innych uczelniach, także za granicą, gdzie punkty zdobyte podczas wyjazdu zostaną przeniesione i uznane po powrocie na uczelnię macierzystą.

    Będziesz mieć możliwość:

    • uzyskania dofinansowania do zakwaterowania w domu studenckim,
    • odbywania praktyk studenckich w akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych, diagnostycznych i analitycznych.

     

    Wyświetl więcejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    Wymagane przedmioty:
    biologia lub matematyka, język obcy nowożytny, dowolny przedmiot.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    Sprawdź
    przeliczniki punktów Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 4 lata
    tryb: niestacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: niestacjonarne
    poziom studiów: I stopnia
    czas trwania: 4 lata
    tytuł zawodowy: inżynier
    Studia w Szczecinie - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie - kierunek studiów technologia żywności i żywienia człowieka
    Technologia żywności i żywienie człowieka jest kierunkiem, który od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Poznasz na nim najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczymy Cię układania diet i jadłospisów.
    Dzięki doskonale wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą.
    Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie i doświadczenia oraz możliwość realizacji swoich pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych.

    Studia I stopnia trwają 3,5 roku (stacjonarne) lub 4 lata (niestacjonarne).

    Studia II stopnia trwają 1,5 - 2 lata (stacjonarne) lub 2 lata (niestacjonarne).

     

    Wyświetl więcejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne Specjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Technologia i żywienie
    • Technologia żywności pochodzenia wodnego
    • żywienie człowieka i dietetyka

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
    • Technologia i biotechnologia żywności
    • Technologia rybna
    • żywienie człowieka

    Studia I stopnia niestacjonarne

    • Technologia i żywienie
    • Technologia żywności pochodzenia wodnego

    Studia II stopnia niestacjonarne

    • Ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
    • Technologia i biotechnologia żywności
    • Technologia rybna
    • żywienie człowieka

    STUDIA I STOPNIA

    Wymagane przedmioty:
    biologia lub matematyka, język obcy nowożytny, dowolny przedmiot.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    Sprawdź
    przeliczniki punktów Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie .
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (1)

Witold Sosnowski Ocena odpowiedz

Wspaniała uczelnia.Nowoczesny sprzęt, przyjazna atmosfera i kompetentna kadra.Czas studiów na WNOZIR to najpiękniejsze lata życia.Polecam