Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Dodaj do ulubionych

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Rok akademicki 2022/2023
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka rozpocznie się 1 maja 2022 r. i potrwa do 30 września 2022 r. | technologia żywności i żywienie człowieka - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 14 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | technologia żywności i żywienie człowieka - uczelnie >

Specjalności

Współczesne studia technologii żywności i żywienia człowieka charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.

Popularne specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: bioinżynieria i bioprocesy, biotechnologia żywności, inżynieria i analiza żywności, inżynieria żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, surowce i produkty żywnościowe, technologia mięsa, technologia mleczarska, technologia produktów roślinnych.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski, matematyka.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • fizyka i astronomia,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Technologia żywności i żywienie człowieka +

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii stopień: (II), czas trwania: 1,5 roku,
tryb: stacjonarne

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku,
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku lub 2 lata • 3,5 roku • 4 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku • 4 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 2 lata • 3,5 roku • 4 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 2 lata • 3,5 roku • 4 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Technologia żywności i żywienie człowieka - zasady rekrutacji

Poziom i forma studiów

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Forma studiów
Poziom studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienie człowieka

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych.

Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki, fizyki, statystyki, biochemii oraz ekologii,
  • mikrobiologii oraz przeprowadzania analizy żywności,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • projektowania technologicznego oraz żywienia człowieka, rozumienia podstaw funkcjonowania układów pokarmowego i współtowarzyszących, rozumienia zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA?

 

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Dla kogo ten kierunek

Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie.

Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.

Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

3. Gdzie studiować Technologię żywności i żywienie człowieka

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka:

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych.

Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego,
  • pracownik firmy zajmującej się dystrybucją żywności,
  • pracownik w laboratoriach,
  • pracownik w instytucjach kontrolnych,
  • pracownik firmy konsultingowej.

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność - podyplomowe

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Komentarze (0)

Popularne

studia

matura 2022

 

Teraz najważniejsze

matura 2023

zmiany na maturze 2023

wyniki matur 2022

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia