Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie. Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności. Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych. Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!

 

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych. Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, chemia, język obcy, fizyka z astronomia, matematyka.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jednostka prowadząca

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 1,5 roku lub 2 lata • 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku • 4 lata • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka +

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii stopień: (II), czas trwania: 1,5 roku,
tryb: stacjonarne

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku,
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2020/2021

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Politechnika Koszalińska Politechnika Koszalińska Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.06.2020
do 19.08.2020
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2020
do 19.08.2020
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 02.09.2020
do 30.10.2020
Dowiedz się więcej
Politechnika Łódzka Politechnika Łódzka Termin rekrutacji I stopnia:
do 18.08.2020
Termin rekrutacji II stopnia:
do 25.09.2020
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 07.09.2020
do 01.10.2020
Dowiedz się więcej
Politechnika Opolska Politechnika Opolska Termin rekrutacji I stopnia:
od 18.05.2020
do 16.08.2020
Termin rekrutacji II stopnia:
od 18.05.2020
do 16.08.2020
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 21.09.2020
do 04.10.2020
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Termin rekrutacji I stopnia:
od 11.05.2020
do 19.08.2020
Termin rekrutacji II stopnia:
od 11.05.2020
do 19.08.2020
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 01.09.2020
do 02.10.2020
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.06.2020
do 17.08.2020
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2020
Termin dodatkowej rekrutacji:
do 30.09.2020
Dowiedz się więcej

POKAŻ WSZYSTKIE

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienie człowieka

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki, fizyki, statystyki, biochemii oraz ekologii,
  • mikrobiologii oraz przeprowadzania analizy żywności,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • projektowania technologicznego oraz żywienia człowieka, rozumienia podstaw funkcjonowania układów pokarmowego i współtowarzyszących, rozumienia zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

Czas trwania studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Politechnika Koszalińska Politechnika Koszalińska stac. I stopnia:
4 lata
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
4 lata
(inżynier)
II stopnia:
2 lata
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Politechnika Łódzka Politechnika Łódzka stac. I stopnia:
4 lata
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku lub 2 lata
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
4 lata
(inżynier)
II stopnia:
2 lata
(magister)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Politechnika Opolska Politechnika Opolska stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

POKAŻ WSZYSTKIE

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Politechnika Koszalińska Politechnika Koszalińska Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej
Politechnika Łódzka Politechnika Łódzka Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka

Dowiedz się więcej
Politechnika Opolska Politechnika Opolska Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, informatyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, język obcy, matematyka

Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka

Dowiedz się więcej

POKAŻ WSZYSTKIE

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Politechnika Łódzka Politechnika Łódzka stac. I stopnia:
140
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
60
II stopnia:
30
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
270
II stopnia:
180
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski stac. I stopnia:
180
II stopnia:
120
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
80
II stopnia:
60
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
stac. I stopnia:
-
II stopnia:
45
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

POKAŻ WSZYSTKIE

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Politechnika Koszalińska Politechnika Koszalińska stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Politechnika Łódzka Politechnika Łódzka stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Politechnika Opolska Politechnika Opolska stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

POKAŻ WSZYSTKIE

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego,
  • pracownik firmy zajmującej się dystrybucją żywności,
  • pracownik w laboratoriach,
  • pracownik w instytucjach kontrolnych,
  • pracownik firmy konsultingowej.

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Komentarze (0)