Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Dodaj do ulubionych

Technologia żywności i żywienie człowieka studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym)

Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • fizyka i astronomia,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka +

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii stopień: (II), czas trwania: 1,5 roku,
tryb: stacjonarne

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku,
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jednostka prowadząca

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 3,5 roku • 1,5 roku lub 2 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 3,5 roku • 2 lata • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Technologia żywności i żywienie człowieka - zasady rekrutacji

Poziom i tryb studiów

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując technologię żywności i żywienie człowieka

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych.

Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki, fizyki, statystyki, biochemii oraz ekologii,
  • mikrobiologii oraz przeprowadzania analizy żywności,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • projektowania technologicznego oraz żywienia człowieka, rozumienia podstaw funkcjonowania układów pokarmowego i współtowarzyszących, rozumienia zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA?

 

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Dla kogo ten kierunek

Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie.

Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.

Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

3. Gdzie studiować Technologię żywności i żywienie człowieka

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka:

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych.

Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego,
  • pracownik firmy zajmującej się dystrybucją żywności,
  • pracownik w laboratoriach,
  • pracownik w instytucjach kontrolnych,
  • pracownik firmy konsultingowej.

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Komentarze (0)