Studia na kierunku dietetyka możemy podzielić na:
1. Poziom studiów:
2. Forma:
Studia na kierunku dietetyka w Poznaniu realizowane są zarówno w ramach pierwszego i drugiego stopnia. Pierwszy stopień to studia licencjackie, które trwają 3 lata. Drugi stopień to natomiast studia magisterskie, trwające 2 lata.
Uczelnie w Poznaniu umożliwiają kształcenie zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. To od Ciebie zależy, w jaki sposób chcesz studiować. Studia dzienne realizowane są od poniedziałku do piątku, natomiast studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym odbywają się od poniedziałku do piątku.
Studia stacjonarne w uczelniach publicznych są bezpłatne natomiast w uczelniach niepublicznych tryb stacjonarny i niestacjonarny zazwyczaj jest odpłatny.
Program studiów i przedmioty
Program kształcenia uzależniony jest od wybranej uczelni i realizowanej specjalizacji. Efekty kształcenia mają niejako uniwersalny wymiar, ale siatka może się różnić pod względem proponowanych przedmiotów. Realizowane zajęcia umożliwią Ci zapoznanie się zarówno z zagadnieniami chemicznymi i z zakresu mikrobiologii, jak i pozwolą zrozumieć, na czym polega technologia gastronomiczna bądź epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny.
Zdobędziesz wiedzę od technologii produkcji żywności do fizjologii żywienia człowieka. Studia dietetyczne skupiają się nie tylko na teoretycznych podstawach, kładą także nacisk na zajęcia praktyczne, umożliwiające zapoznanie się z pracą w laboratorium oraz klinikach zdrowia i urody.
W programie studiów na kierunku Dietetyka znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne?
Kandydaci na studia w Poznaniu w zakresie dietetyki nie powinni mieć problemów z nauką przedmiotów ścisłych, zwłaszcza biologią i chemią. Powinieneś/powinnaś wykazywać zainteresowanie zdrowym odżywianiem i promocją zdrowego trybu życia.
Jest to kierunek dla ludzi, którzy lubią gotować, a także interesują się układaniem diet dla poszczególnych przypadków zdrowotnych, a w życiu zawodowym chcą zajmować się kwestiami odnoszącymi się do odpowiedniego spożywania posiłków.
Osoby, które chcą studiować dietetykę, powinny wykazywać się komunikatywnością. Jest to kierunek dla ludzi, którzy lubią pracę z drugim człowiekiem. Ci, którzy wybiorą tego typu kształcenie, będą mieli szansę zdobyć wiedzę na temat racjonalnego żywienia i zdrowego trybu życia.
Zdobywana wiedza i umiejętności
Wiedza
Kierunek dietetyka w Poznaniu pozwoli Ci zdobyć interdyscyplinarne wykształcenie, które obejmuje mechanizmy fizykochemiczne i biochemiczne, które są dostosowywane do zagadnień odnoszących się do żywności i żywienia człowieka.
Zapoznasz się z budową anatomiczną i funkcjonowaniem poszczególnych układów człowieka przy uwzględnieniu układu pokarmowego i procesów trawienia oraz wchłaniania. Poznasz mechanizmy dziedziczenia oraz genetyczne i środowiskowe uwarunkowania cech człowieka, a także różnego typu choroby, które mogą być uwarunkowane genetycznie.
Nauczysz się dostosowywać do nich żywienie i leczenie dietetyczne. Studenci zdobywają wiedzę na temat właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, które wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób. Poznają także podstawowe pojęcia sprowadzające się do medycyny klinicznej, mechanizmów działania leków i ich interakcji ze składnikami żywności.
Umiejętności
Studia medyczne w Poznaniu przygotowują studentów do pełnienia obowiązków zawodowych związanych z dietetyką i dziedzinami jej pokrewnymi. Studenci uczą się analizować i wykorzystywać informacje, które są użyteczne w przypadku prowadzenia edukacji żywieniowej dla osób zdrowych i chorych na różnych etapach ontogenezy, a także dla osób, które są aktywne fizycznie na różnym poziomie zaawansowania sportowego.
Zdobyta wiedza umożliwi Ci udzielanie porad dietetycznych oraz prowadzenie niezbędnej dokumentacji samodzielnie i w zespole. Nauczysz się planować i wdrażać żywienie, które dostosowuje się do zaburzeń metabolicznych, wywoływanych urazem lub chorobą.
Studenci uczą się, w jaki sposób należy oceniać sposoby żywienia i stan odżywiania osób w różnym wieku, stanie zdrowia i o różnym poziomie aktywności fizycznej. Zdobywają także umiejętności językowe na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego.
Kompetencje społeczne
Studenci, którzy zdecydują się na kształcenie w zakresie dietetyki, zdobędą także szereg kompetencji społecznych, które są niezwykle istotne dla efektywnego pełnienia obowiązków zawodowych. Przede wszystkim mają oni świadomość osiąganej wiedzy i umiejętności oraz czują potrzebę nieustannego dokształcania się. Absolwenci dietetyki stawiają na piedestale dobro osoby i grupy społecznej, które to zostały mu powierzone.
W pełni rozumieją społeczną, zawodową i etyczną odpowiedzialność, jak również przestrzegają praw i zasad etycznych. Studenci wykonują powierzane zadania, potrafią pracować zarówno indywidualnie, jak i zbiorowo. Umiejętnie rozwiązują problemy, które odnoszą się do wykonywania zawodu dietetyka. Formułują opinie odnoszące się do osób, które są powierzane jego opiece w zakresie obowiązków zawodowych. Zajmują się propagowaniem aktywności zdrowotnej i prawidłowego odżywiania się.