Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

18.06.2021

Żywność funkcjonalna

Studia na kierunku dietetyka wybieraj wtedy, jeśli czujesz powołanie do wykonywania tego odpowiedzialnego zawodu. Dzięki tobie bowiem inni ludzie będą mieli szansę na uporanie się tylko z problemami dietetycznymi, lecz także z wieloma innymi schorzeniami, które zależne są od diety! Zobacz, dzięki jakim przedmiotom zdobędziesz kwalifikacje!

Żywność funkcjonalna to jeden z przedmiotów w siatce. Jego celem jest nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wytwarzania, potrzeb produkcji, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych produktów klasyfikowanych jako żywność funkcjonalna. Wartość odżywcza wybranych, naturalnych produktów funkcjonalnych oraz ich wykorzystanie w dietach w profilaktyce i wspomaganiu leczenia schorzeń cywilizacyjnych.

Każdy student między innymi potrafi korzystać z naukowej literatury dotyczącej właściwości funkcjonalnych produktów. Posiada umiejętność projektowania diet z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych i dietetycznych i oceny ich wartości odżywczej czy wykazuje znajomość podstawowych metod oceny jakości i bezpieczeństwa żywności funkcjonalnej. Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności funkcjonalnej.

idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ

Komentarze (0)