Mikrobiologia ogólna i żywności

Mikrobiologia ogólna i żywności

Mikrobiologia ogólna i żywności

30.11.-0001

Mikrobiologia ogólna i żywności

Mikrobiologia ogólna i żywności to przedmiot, który zapoznaje studentów Dietetyki z podstawowymi zagadnieniami z zakresu mikrobiologii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem treści związanych z mikrobiologią żywności. Dzięki temu pozyskują istotną wiedzę o bakteriach, wirusach, archeonach i grzybach, a także drobnoustrojach wywołujących choroby u człowieka.

Podczas zajęć studenci dowiadują się, że żywność jest doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów. Zdobywają wiedzę i umiejętności dotyczące podstawowych technik badawczych z zakresu mikrobiologii klasycznej i technik molekularnych, a ponadto poznają zagrożenia wynikające z obecności w produktach spożywczych najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.

Realizowane zajęcia dostarczają studentom wiedzy, umiejętności, ale również kompetencji społecznych, na czele ze zdolnością pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa pracy w laboratorium mikrobiologicznym oraz zdolnością pracy w zespole.

idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ

Komentarze (0)