Podstawy żywienia człowieka

Podstawy żywienia człowieka

Podstawy żywienia człowieka

30.11.-0001

Podstawy żywienia człowieka

Czym są wartości odżywcze? Jakie skutki dla naszego zdrowia ma zanieczyszczona żywność? Jaką rolę w naszym organizmie odgrywa woda? Na te oraz inne pytania odpowiedzi udzielają Podstawy żywienia człowieka, z którym spotykają się wszyscy studenci Dietetyki.

Podstawy żywienia człowieka to przedmiot, który studentom Dietetyki dostarcza wiedzy przede wszystkim na temat roli pożywienia i składników pokarmowych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych człowieka, a także wskaźników wartości odżywczej żywności i zasad racjonalnego odżywiania oraz skutków nieprawidłowego odżywiania i profilaktyki chorób dietozależnych.

Podczas zajęć omawiane są między innymi takie zagadnienia jak: jakość i bezpieczeństwo żywności, skutki zdrowotne skażenia i zanieczyszczenia żywności, składniki pokarmowe, wartość odżywcza, wartość kaloryczna, racjonalne żywienie, żywność probiotyczna, substancje dodatkowe w żywności i ich wpływ na organizm, ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia, rola witamin w organizmie.

idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ

Komentarze (0)