Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
29.07.2025
Technologia i chemia żywności to propozycja kształcenia, pozwalająca zdobyć specjalistyczną wiedzę i umiejętności, na bazie których można prowadzić rozmaite działania związane między innymi z tworzeniem nowych produktów spożywczych. Studia adresowane są do osób zainteresowanych poznaniem nowoczesnych technologii, materiałów i metod badawczych, zgodnych ze współczesnymi osiągnięciami naukowymi i technicznymi, które wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i chemicznym czy farmaceutycznym.
Studia na kierunku technologia i chemia żywności w PBS | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia II stopnia |
Czas trwania | od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia II stopnia
O przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunek technologia i chemia żywności studia stacjonarne i niestacjonarne mogą ubiegać się kandydaci – absolwenci z tytułem inżyniera, licencjata, magistra lub równoważnym: a) kierunku obieralnego oraz kierunków: analityka chemiczna i spożywcza, bezpieczeństwo żywności, chemia żywności, chemia i technologia żywności, inżynieria farmaceutyczna, technologia chemiczna, technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunków studiów realizowanych w obszarze nauk ścisłych, nauk przyrodniczych, nauk technicznych, nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej (obszarze kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej) lub przyporządkowanych do dyscyplin naukowych oraz dyscyplin artystycznych: inżynieria chemiczna; inżynieria biomedyczna; nauki chemiczne; technologia żywności i żywienia, nauki o zdrowiu, b) pozostałych kierunków nie należących do lit. a. Kandydaci pozostałych kierunków studiów przystępują do rozmowy kwalifikacyjnej celem potwierdzenia efektów uczenia się. Szczegółowy zakres zagadnień dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej uchwala Rada Programowa kierunku i podaje do wiadomości na co najmniej trzy miesiące przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia drugiego stopnia. Za pozytywny wynik rozmowy przyjmuje się minimum 51%.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Kształcenie na kierunku Technologia i chemia żywności w Politechnice Bydgoskiej umożliwia pozyskanie wiedzy z obszaru nauk chemicznych, technologii żywności i żywienia oraz inżynierii chemicznej. Studenci zaznajamiają się między innymi z: zjawiskami zachodzącymi podczas wytwarzania oraz przetwarzania i przechowywania materiałów i żywności, urządzeniami i przyrządami stosowanymi do przetwarzania i badania materiałów oraz żywności, nowoczesnymi metodami analizy i kontroli, zasadami projektowania i doskonalenia nowych produktów żywnościowych, jak również zasadami zarządzania procesem produkcji i zasobami ludzkimi.
Studenci Technologii i chemii żywności zdobywają wiedzę, która łączy nauki podstawowe i techniczno- inżynieryjne z obszaru chemii, technologii żywności i żywienia oraz inżynierii chemicznej. W toku kształcenia realizują takie przedmioty jak:
Warto zaznaczyć, że w programie znajduje się wiele przedmiotów do wyboru, które przyporządkowane są do różnych bloków. Przedmioty te pozwalają poszerzyć wiedzę o wiadomości dotyczące między innymi: innowacji i trendów w żywieniu, regulacji prawnych w gospodarce bioodpadami, kontroli procesowej w technologii żywności czy też technologii wytwarzania i recyklingu opakowań polimerowych.
Wiemy już, że studenci Technologii i chemii żywności poruszają się po licznych zagadnieniach. Warto zatem zwrócić uwagę także na fakt, że rozwijają określone umiejętności. O jakie umiejętności chodzi? Między innymi w zakresie: projektowania procesu wytwarzania materiałów oraz przetwarzania surowców i przechowywania, a także przeprowadzania eksperymentów i stosowania właściwych metod i narzędzi.
Co po studiach? Jak może wyglądać droga zawodowa po ukończeniu nauki i otrzymaniu dyplomu? Absolwenci studiów na kierunku Technologia i chemia żywności w Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich wyróżniają się wiedzą, umiejętnościami oraz kompetencjami społecznymi. Sprawnie poruszają się po zagadnieniach: kontroli i analizy w łańcuchu produkcyjnym, barwników naturalnych i sztucznych, oceny stanu odżywienia i planowania diety. Przygotowani są do prowadzania badań związanych z obszarem technologii, tworzenia nowych koncepcji, projektowania, realizacji i modernizacji linii technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym a także tworzenia nowych, innowacyjnych produktów spożywczych w oparciu o aktualne trendy i nurty w przemyśle spożywczym, zgodnie z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i dbałością o środowisko. Z pozyskanym wykształceniem mogą znaleźć zatrudnienie między innymi w: instytutach naukowo- badawczych, przemyśle spożywczym, laboratoriach, jednostkach administracji.
Politechnika Bydgoska jest uczelnią, która modyfikuje i urozmaica swoją ofertę dydaktyczną, czego przykładem jest między innymi Technologia i chemia żywności. W katalogu kierunków każdy znajdzie interesującą, odpowiadającą zainteresowaniom propozycje. A jakie ma Politechnika Bydgoska opinie? Patrycja, studentka Technologii i chemii żywności mówi:
„Studia w Politechnice Bydgoskiej są wymagające i satysfakcjonujące. Co najważniejsze, mają wymiar praktyczny i pozwalają zdobyć wykształcenie, które faktycznie poszukiwane jest przez pracodawców.”
Absolwent kierunku Technologia i chemia żywności w Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia i chemia żywności w Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich znajdzie zatrudnienie między innymi w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich