Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie

ul. Skromna 8

20-704LUBLIN

tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76

http://www.up.lublin.pl/foodscience/

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

ul. Skromna 8

20-704LUBLIN

tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76

http://www.up.lublin.pl/foodscience/

  • BIOTECHNOLOGIA Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Lublin - kierunek Biotechnologia

    Biotechnologia to kierunek dający możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy z nauk przyrodniczych ze szczególnym uwzględnieniem technologii i współczesnych metod biologii eksperymentalnej. 

    Na studia stacjonarnych prowadzone są następujące specjalizacje: biotechnologia roślin, biotechnologia zwierząt, biotechnologia żywności i leków, biotechnologia przemysłowa i środowiska.

    Biotechnologia to kierunek dający możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy z nauk przyrodniczych ze szczególnym uwzględnieniem technologii i współczesnych metod biologii eksperymentalnej.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Biotechnologia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyka, biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka

    Dowiedz się więcej

     

     

  • DIETETYKA Stopień: I II REKRUTACJA

    Uczelnie Lublin - kierunek Dietetyka
    Studia dają możliwość zdobycia wiedzy z zakresu zasad żywienia człowieka, planowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny i kontroli wartości odżywczej i jakości zdrowotnej żywności, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, planowania racjonalnego żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
    Absolwent będzie przygotowany do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Pozna podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Dietetyka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyka, biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia
       

    Dowiedz się więcej

     


     


    Studia II stopnia

     

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Dietetyka jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych.

     

     

    Dowiedz się więcej

  • GASTRONOMIA I SZTUKA KULINARNA Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Lublin - kierunek Gastronomia i sztuka kulinarna

    PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

    Absolwent kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna  to specjalista posiadający wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno - hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujących wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujących się  w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa.

    W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stołówkach oraz w zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Gastronomia i sztuka kulinarna brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy nowożytny
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyka, biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia
       

    Dowiedz się więcej

     

     

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Stopień: I II REKRUTACJA

    Uczelnie Lublin - kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
    Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek integrujący wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Inżynier technologii żywności opracowuje i wykorzystuje technologie otrzymywania produktów żywnościowych wysokiej jakości, estetycznie opakowanych, smacznych, zdrowych. Absolwent kierunku jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

     

    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy nowożytny
    • Dwa przedmioty do wyboru spośród: matematyka, biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia
       

    Dowiedz się więcej

     


     


    Studia II stopnia

     

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka jest tytuł inżyniera lub magistra inżyniera.

    Dowiedz się więcej

     

Opinie (0)