Studia na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie niestacjonarnej.
Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych to studia podyplomowe w Warszawie, których celem jest przekazanie słuchaczom wiedzy i umiejętności w ramach zasad prawidłowego żywienia, wskazywania zagrożeń spowodowanych niewłaściwym odżywianiem czy określenia dokładnych zaleceń i diet.
Po ukończeniu kształcenia na tym kierunku absolwenci są przygotowani do pracy w roli dietetyka w poradni żywieniowej. Mogą także prowadzić własne badania naukowe nad stanem odżywienia jednostek lub grup społeczności.
Studia w Warszawie realizowane jako kierunek dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych skierowane są do kandydatów z dyplomem ukończenia szkoły wyższej o profilu medycznym, przyrodniczym, biochemicznym czy chemicznym.
To więc doskonała propozycja dla lekarzy, dietetyków, farmaceutów, fizjologów, psychologów czy rehabilitantów. Kandydatem może być też absolwent innych szkół wyższych, który pragnie poszerzyć swoją wiedzę w zakresie dietetyki, żywienia i dietoprofilaktyki.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych obejmują dwa semestry i 160 godzin zajęć. Odbywają się w trakcie 10 zjazdów weekendowych. Pierwszy semestr poświęcony jest zagadnieniom z zakresu etiologii, kliniki i leczenia farmakologicznego najczęstszych schorzeń cywilizacyjnych. Omawiane są także te choroby oraz sposoby ich leczenia.
Drugi semestr to z kolei czas na opis rzadziej występujących schorzeń oraz wyszczególnienie zasad żywieniowych w tych schorzeniach. Program kształcenia stanowi połączenie informacji z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz nauk biologii, biochemii, fizjologii, patofizjologii, medycyny klinicznej czy profilaktyki zdrowia.
Siatka zajęć powstała w ramach konsultacji z potencjalnymi pracodawcami, którzy są aktywnymi dietetykami. Dzięki temu uwzględniono w niej tylko aktualne treści pożądane przez rynek pracy. Tematyka przedmiotów obejmuje m.in. klasyfikację i charakterystykę diet, symulację wywiadu dietetycznego czy otyłość, anoreksję i bulimię.
Studia na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Absolwenci studiów na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych wykazują się znajomością fizjologii i patofizjologii żywienia. Znają klasyfikację oraz charakterystykę różnych diet.
Potrafią rozpoznać i wyszczególnić czynniki ryzyka cukrzycy, otyłości, schorzeń układu krążenia, nowotworowych itd. Samodzielnie opracowują plan zdrowego odżywiania, który w połączeniu z właściwym trybem życia stanowi najskuteczniejszą metodę w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Udzielają swoim podopiecznym kompetentnych porad dietetycznych – bez względu na ich stan fizjologiczny i rodzaj choroby. Układają jadłospisy w żywieniu podstawowym oraz w dolegliwościach dietozależnych za pomocą programu komputerowego.
Absolwent potrafi obliczyć diety i interpretować wyniki ich stosowania. Jest jednocześnie kreatywny w przekazywaniu swoich umiejętności i wiedzy.
Studia na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, trwają 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci po ukończeniu studiów w ramach kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych mogą pracować jako specjaliści żywienia w poradniach zdrowia publicznego oraz dietetycznego. Odnajdą się również jako doradcy do spraw żywienia, którzy wspierają zdrowy styl życia oraz promują odpowiednie nawyki żywieniowe.
Dzięki wszechstronnemu wykształceniu znajdą pracę również jako coachowie przy współpracy z pacjentami w różnych stanach chorobowych.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Studia na kierunku dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych obejmują teoretyczne oraz praktyczne zagadnienia, które przygotowują uczestników do pracy na bieżącym rynku.