Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku kosmetologia to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Opis kierunku
Studia na kierunku Food processing, safety and quality dają studentom możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. nauk matematyczno-przyrodniczych, chemii czy biochemii, a także dotyczących np. produkcji i dystrybucji żywności. Studia prowadzone są w języku angielskim.
Praca po studiach
Studia w Krakowie na kierunku Food processing, safety and quality dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w przemyśle spożywczym, w jednostkach administracji samorządowej i rządowej czy w służbach sanitarnych.
Rekrutacja na studia w Krakowie na kierunek Food processing, safety and quality wymaga od kandydatów egzaminów maturalnych z konkretnych przedmiotów. Przez to, że studia prowadzone są w języku angielskim, rekrutacja na studia bierze pod uwagę również znajomość tego języka na odpowiednim poziomie. Weryfikowana jest ona odpowiednim dokumentem lub rozmową kwalifikacyjną.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia 2025/2026 na kierunku Food processing, safety and quality:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Food processing, safety and quality to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe w Krakowie. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę z zakresu m.in. procesów chemicznych i biochemicznych, które zachodzą w żywności; współczesnych problemów, jakie stoją przed nowoczesną produkcją i dystrybucją żywności o wysokiej jakości czy różnych metod utrwalania żywności.
Kierunki studiów w Krakowie takie jak Food processing, safety and quality dają studentom także możliwość zdobycia umiejętności w zakresie wdrażania i nadzorowania, a także doskonalenia procesów w przetwórstwie czy systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach. Studia prowadzone są w języku angielskim.
Studia na kierunku Food processing, safety and quality możemy podzielić na:
1. Typ
Studia I stopnia (inżynierskie)
2. Tryb:
studia stacjonarne
Kierunki studiów takie jak Food processing, safety and quality dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu takich dziedzin jak m.in. matematyka, fizyka, chemia czy ekologia, a także prawa i ogólnej technologii żywności. Studia na tym kierunku mają za zadanie przede wszystkim przekazać studentom kompetencje w zakresie takim jak na przykład wdrażanie, nadzorowanie i doskonalenie procesów w przetwórstwie, a także ocena jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem nowoczesnych metod.
Studenci kierunku Food processing, safety and quality mogą również zdobyć umiejętność wykorzystania technologii komputerowej w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności. Mogą także poznać zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodne z międzynarodowymi regulacjami prawnymi.
Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie w Krakowie na kierunku food processing, safety and quality: food packaging systems, materials and machinery; food chemistry czy machinery in food industry.
Studia na kierunku Food processing, safety and quality trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia na kierunku Food processing, safety and quality dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym, a także w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności czy w służbach sanitarnych. Absolwenci tego kierunku mogą również znaleźć zatrudnienie w laboratoriach kontroli jakości i certyfikacji wyrobów, jednostkach kontrolno-pomiarowych, a także w jednostkach administracji samorządowej i państwowej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food processing, safety and quality: