Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie online.
Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to studia podyplomowe we Wrocławiu, które skupiają się na wyposażeniu słuchacza we wiedzę i umiejętności z zakresu udzielania porad żywieniowych – dietetycznych. Przygotowują słuchaczy do pełnienia roli dietetyka, edukatora żywieniowego i specjalisty do spraw żywienia człowieka w poradniach żywieniowych.
Studia obejmują interdyscyplinarną tematykę z różnych dziedzin nauki – np. poruszają zagadnienia w zakresie towaroznawstwa produktów spożywczych, podstaw nauki o żywieniu człowieka czy klinicznego zarysu chorób.
Studia we Wrocławiu na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, skierowane są do osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, planowania jadłospisu z zachowaniem właściwych proporcji dopasowanych do potrzeb rozwoju człowieka.
To także oferta kierowana do kandydatów, którzy pracują w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, lekarskim, pielęgniarskim czy innym związanym z ochroną zdrowia.
Kształcenie wiąże się z dodatkowymi opłatami za czesne czy semestr, a liczba miejsc w grupie jest ograniczona.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne mają program skonstruowany w taki sposób, aby przekazywał, utrwalał i poszerzał aktualną wiedzę oraz umiejętności w zakresie fizjologii oraz biochemii żywienia człowieka. Zagadnienia poruszane podczas kształcenia dotyczą także technologii gastronomicznej, żywności funkcjonalnej i dietetycznej, toksykologii żywności czy normowania i oceny żywności.
Realizowane treści zawierają zarówno informacje z obszaru technik psychologicznych, jak i socjologicznych stosowanych w poradnictwie żywieniowym oraz dietetycznym. Wśród ważnych zagadnień, jakie poruszane są w trakcie zajęć, można wyróżnić również:
Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Absolwenci studiów zyskują umiejętności i wiedzę w zakresie:
Absolwent ma wiedzę w zakresie żywienia oraz dietetyki, potrafiąc:
Studia kończą się uzyskaniem aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego – informacji z zakresu bilansowania diety osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym oraz wykazujących odmienny poziom aktywności fizycznej. Absolwent potrafi także ocenić sposób żywienia oraz stan odżywiania, a także jego wpływ na zachowanie zdrowia.
Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, trwają 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci dzięki zdobytym umiejętnościom i wiedzy, są przygotowani do pracy w poradniach żywieniowych i dietetycznych – dla osób zdrowych, w różnym stanie fizjologicznym, a także dla osób chorych.
Odnajdą się również w poradni lekarskiej jako edukatorzy żywieniowi i dietetycy schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem poradni diabetologicznych i metabolicznych.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to więc kierunek, który pozwala pełnić tak potrzebną i ważną funkcję w dzisiejszych czasach – osoby, która przekazuje informacje o prawidłowym sposobie żywienia.