Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne- studia podyplomowe we Wrocławiu

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne- studia podyplomowe we Wrocławiu

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne- studia podyplomowe we Wrocławiu
Dodaj do ulubionych

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne- studia podyplomowe we Wrocławiu

Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie online.

 

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to studia podyplomowe we Wrocławiu, które skupiają się na wyposażeniu słuchacza we wiedzę i umiejętności z zakresu udzielania porad żywieniowych – dietetycznych. Przygotowują słuchaczy do pełnienia roli dietetyka, edukatora żywieniowego i specjalisty do spraw żywienia człowieka w poradniach żywieniowych.

Studia obejmują interdyscyplinarną tematykę z różnych dziedzin nauki – np. poruszają zagadnienia w zakresie towaroznawstwa produktów spożywczych, podstaw nauki o żywieniu człowieka czy klinicznego zarysu chorób.

Zobacz, na jakich uczelniach w mieście Wrocławiu jest kierunek poradnictwo żywieniowe i dietetyczne - studia podyplomowe

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

Studia we Wrocławiu na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, skierowane są do osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, planowania jadłospisu z zachowaniem właściwych proporcji dopasowanych do potrzeb rozwoju człowieka.

To także oferta kierowana do kandydatów, którzy pracują w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, lekarskim, pielęgniarskim czy innym związanym z ochroną zdrowia.

Kształcenie wiąże się z dodatkowymi opłatami za czesne czy semestr, a liczba miejsc w grupie jest ograniczona.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU PORADNICTWO ŻYWIENIOWE I DIETETYCZNE?

Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne mają program skonstruowany w taki sposób, aby przekazywał, utrwalał i poszerzał aktualną wiedzę oraz umiejętności w zakresie fizjologii oraz biochemii żywienia człowieka. Zagadnienia poruszane podczas kształcenia dotyczą także technologii gastronomicznej, żywności funkcjonalnej i dietetycznej, toksykologii żywności czy normowania i oceny żywności.

Realizowane treści zawierają zarówno informacje z obszaru technik psychologicznych, jak i socjologicznych stosowanych w poradnictwie żywieniowym oraz dietetycznym. Wśród ważnych zagadnień, jakie poruszane są w trakcie zajęć, można wyróżnić również:

  • Kliniczny zarys chorób,
  • Poradnictwo dietetyczne,
  • Technologia gastronomiczna,
  • Catering dietetyczny,
  • Przechowalnictwo żywności,
  • Higiena żywności,
  • Zdrowie psychiczne a odżywianie,
  • Profilaktyka i terapia schorzeń dietozależnych,
  • Rodzina w dietoterapii i kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych,
  • Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia,
  • Aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego i edukacji żywieniowej,
  • Ruch i aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowia,
  • Nadwaga i otyłość – mechanizmy, skutki psychologiczne i społeczne,
  • Planowanie żywności człowieka.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, możemy podzielić na:

1. Typ

2. Tryb:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci studiów zyskują umiejętności i wiedzę w zakresie:

  • technologii przygotowywania potraw i przechowywania żywności,
  • oceny i planowania indywidualnego oraz zbiorowego żywienia osób zdrowych i chorych,
  • prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie żywienia,
  • kompetencji społecznych nastawionych na poszerzanie wiedzy i rozumienie sensu stosowania działań profilaktycznych promujących odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczną w zapobieganiu chorób dietozależnym.

Absolwent ma wiedzę w zakresie żywienia oraz dietetyki, potrafiąc:

  • udzielać porad zgodnie z zasadami edukacji i związanymi z nią kompetencjami społecznymi,
  • ocenić stan zdrowia klienta/pacjenta, stan odżywienia,
  • dokonać założeń żywieniowych i dietetycznych,
  • zaplanować sposób żywienia lub dietę,
  • przeprowadzić edukację żywieniową,
  • ułożyć jadłospis/dietę,
  • dokonać oceny skuteczności przeprowadzonej edukacji i sposobu żywienia i wdrożyć działania korygujące w procesie edukacji żywieniowej i dietoterapii.

Studia kończą się uzyskaniem aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego – informacji z zakresu bilansowania diety osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym oraz wykazujących odmienny poziom aktywności fizycznej. Absolwent potrafi także ocenić sposób żywienia oraz stan odżywiania, a także jego wpływ na zachowanie zdrowia.

 

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU PORADNICTWO ŻYWIENIOWE I DIETETYCZNE?

Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, trwają 1 rok (studia podyplomowe).

 

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU PORADNICTWO ŻYWIENIOWE I DIETETYCZNE

Absolwenci dzięki zdobytym umiejętnościom i wiedzy, są przygotowani do pracy w poradniach żywieniowych i dietetycznych – dla osób zdrowych, w różnym stanie fizjologicznym, a także dla osób chorych.

Odnajdą się również w poradni lekarskiej jako edukatorzy żywieniowi i dietetycy schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem poradni diabetologicznych i metabolicznych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne

  • poradnie żywieniowe,
  • poradnie dietetyczne,
  • edukatorzy żywieniowi,
  • dietetycy schorzeń,
  • poradnie diabetologiczne,
  • poradnie metaboliczne,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • kluby fitness jako dietetycy/ edukatorzy żywieniowi.

Studia na kierunku poradnictwo żywieniowe i dietetyczne to więc kierunek, który pozwala pełnić tak potrzebną i ważną funkcję w dzisiejszych czasach – osoby, która przekazuje informacje o prawidłowym sposobie żywienia.

Komentarze (0)