Żywienie człowieka i dietetyka

Żywienie człowieka i dietetyka

Artykuł archiwalny

Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Żywienie człowieka i dietetyka– Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rekrutacja

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Program studiów i przedmioty

Żywienie człowieka i dietetyka główne przedmioty:

  • chemia ogólna
  • alergeny pokarmowe
  • dietetyka i żywienie zbiorowe
  • dodatki do żywności
  • epidemiologia i profilaktyka zdrowotna
  • zdrowie publiczne
  • chemia żywności
  • fizjologia żywienia
  • zarządzanie jakością w zakładach żywienia zbiorowego
  • ekologia i ochrona środowiska
  • technologia gastronomii

 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to 27 kierunków kształcenia. Jednym z nich jest Żywienie człowieka i dietetyka, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

 

Nabywane umiejętności

Celem kształcenie jest zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, technologii przygotowywania potraw a także polityki wyżywienia ludności oraz psychodietetyki. Studenci poznają etapy produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz zasady wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Żywienie człowieka i dietetyka to przygotowanie to kształcenie specjalistów w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego.

Na liście przedmiotów do zaliczenia widnieją, między innymi, takie zagadnienia jak: chemia ogólna, zdrowie publiczne, chemia żywności, fizjologia żywienia, zarządzanie jakością w zakładach żywienia zbiorowego, ekologia i ochrona środowiska, technologia gastronomii, podstawy genetyki. Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności absolwenci Żywienia człowieka i dietetyki na UP mogą wykorzystać w jednostkach świadczących usługi żywieniowe i dietetyczne, szpitalach, sanatoriach, domach opieki społecznej, zakładach gastronomicznych.

 

Opinie

Kandydaci na studia, przed podjęciem decydującego wyboru uczelni oraz kierunku, zadają wiele pytań związanych z kształceniem i życiem uczelni. Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu opinie? Justyna, studentka Żywienia człowieka i dietetyki mówi:

„Żywienie człowieka i dietetyka to nie tylko kierunek studiów. To kierunek myślenia, który może uratować zdrowie. Żywienie człowieka wydaje się dzisiaj szalenie ważne. W ciągłym biegu, epoce Fast foodów, magicznych diet wartościowe żywienie to podstawa poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.”

 

Gdzie studiować kierunek żywienie człowieka i dietetyka na Uniwersytecie Przyrodnicznym

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka prowadzone są przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego zlokalizowany przy ul. Chełmońskiego 37 we Wrocławiu.

Kontakt:

tel. 71 320 10 75

https://wbinoz.upwr.edu.pl/

 

STUDIA WE WROCŁAWIU - ważne informacje

Kierunki studiów we Wrocławiu

Studia we Wrocławiu

 

 

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA - ważne informacje

Żywienie człowieka i dietetyka studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Żywienie człowieka i dietetykę na Uniwersytecie Przyrodniczym:

Absolwent Żywienia człowieka i dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • funkcjonowania zakładów żywienia zbiorowego oraz przemysłu spożywczego,
  • zarządzania i marketingu w zakładach żywienia zbiorowego,
  • wartości odżywczych produktów,
  • technologii przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych,
  • metod utrwalania żywności i ich wpływu na trwałość i bezpieczeństwo żywności,
  • metod i technik analizy żywności,
  • działania maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii i przemyśle spożywczym,
  • edukacji żywieniowej i zdrowotnej,
  • planowania i wdrażania jadłospisów dla różnych grup ludności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Żywienie człowieka i dietetyka:

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może znaleźć zatrudnienie w:

  • jednostkach świadczących usługi żywieniowe i dietetyczne,
  • szpitalach,
  • sanatoriach,
  • domach opieki społecznej,
  • zakładach gastronomicznych,
  • organizacjach konsumenckich.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Komentarze (0)