• ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Architektura krajobrazu

    Architekt krajobrazu zajmuje się:

    • Opracowywaniem i nadzorowaniem realizacji projektów: ogrodów przydomowych, zielonych dachów, ogrodów przy rezydencjach, zabytkowych założeń ogrodowych oraz systemów automatycznego nawadniania,
    • Kształtowaniem krajobrazu w przestrzeni publicznej - wokół budynków użyteczności publicznej, w otoczeniu szlaków komunikacyjnych oraz projektami zieleni miejskiej: zieleńców, skwerów oraz parków,
    • Ochroną zasobów naturalnych i utrzymywaniem ich użyteczności dla człowieka,
    • Oceną oddziaływania inwestycji na środowisko oraz minimalizowaniem szkód powstających w krajobrazie w wyniku ingerencji człowieka,
    • Rewaloryzacją krajobrazu miejskiego - m.in. projektowaniem stref ruchu pieszego, ścieżek rowerowych, punktów widokowych,

    Kształcenie na kierunku Architektura krajobrazu rozpoczęło się w roku akademickim 2011/2012.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Architektura obiektów krajobrazu
    • Ochrona i kształtowanie krajobrazu

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Architektura krajobrazu brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki i astronomii,fizykii, geografii

    Dowiedz się więcej

     

     

  • BIOTECHNOLOGIA Stopień: I II REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Biotechnologia

    Biotechnolog zajmuje się:

    • projektowaniem procesów biotechnologicznych oraz ich prowadzeniem dla uzyskania produktów o pożądanych cechach dla rolnictwa, ogrodnictwa, przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, ochrony środowiska i innych,
    • projektowaniem i prowadzeniem doświadczeń w zakresie biotechnologii,
    • pracą w laboratoriach badawczych, diagnostycznych oraz stanowiących zaplecze naukowo-badawcze przemysłu biotechnologicznego, farmaceutycznego, kosmetycznego, spożywczego oraz przedsiębiorstw rolniczych lub ogrodniczych,
    • czynnym udziałem w zarządzaniu instytucjami stosującymi przemysłowe procesy biotechnologiczne oraz działaniach na rzecz akceptacji społecznej produktów biotechnologii.

    Kształcenie na kierunku Biotechnologia rozpoczęło się w roku akademickim 1997/1998. Kierunek uzyskał dwukrotnie, w latach 2006 i 2011, pozytywną ocenę jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Bio­technologia stosowana
    • Biotechnologia w produkcji zwierzęcej

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Biotechnologia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy
    • Język polski
    • Matematyka
    • Biologia

    Dowiedz się więcej

     


     


    Studia II stopnia

     

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Biotechnologia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub licencjata kierunku obieralnego oraz z tytułem inżyniera po kierunku bioinżynieria w produkcji zwierzęcej, lub pozostałych kierunków studiów realizowanych w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Kandydaci pozostałych kierunków studiów przystępują do rozmowy kwalifikacyjnej celem potwierdzenia efektów kształcenia. Szczegółowy zakres zagadnień dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej uchwala Rada Wydziału i podaje do wiadomości na co najmniej trzy miesiące przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia II stopnia. Za pozytywny wynik rozmowy przyjmuje się minimum 51%.

     

     

    Dowiedz się więcej

  • ROLNICTWO Stopień: I II REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Rolnictwo
    Studiując na kierunku studiów Rolnictwo zdobędziesz nowoczesną wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie:
    • biologicznych, chemicznych i ekologicznych podstaw produkcji rolniczej
    • klimatycznych i glebowych czynników siedliska rolniczego oraz metod ich kształtowania
    • biologii roślin uprawnych, elementów agrotechniki i technologii produkcji roślinnej
    • hodowli i technologii chowu zwierząt gospodarskich
    • jakości surowców rolniczych, sposobach ich przechowywania oraz wykorzystania
    • metod, technik, narzędzi i materiałów wykorzystywanych w technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej
    • użytkowania i eksploatacji urządzeń technicznych i obiektów stosowanych w produkcji rolniczej
    • organizacyjnych, ekonomicznych i prawnych zasad funkcjonowania gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych
    • działalności podmiotów społeczno-gospodarczego otoczenia rolnictwa
    • uwarunkowań i czynników zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich
    • rozwiązywania aktualnych problemów rolnictwa i obszarów wiejskich

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Agronomia i agrobiznes
    • Kształtowanie środowiska
    • Ochrona roślin

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Agronomia i agrobiznes
    • Kształtowanie środowiska

    Studia I stopnia niestacjonarne

    • Agronomia i agrobiznes
    • Kształtowanie środowiska

    Studia II stopnia niestacjonarne

    • Agronomia i agrobiznes
    • Kształtowanie środowiska

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Rolnictwo brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy 
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki i astronomii, fizyki, geografii

    Dowiedz się więcej

     


     


    Studia II stopnia

     

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Rolnictwo jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub licencjata kierunku obieralnego oraz po kierunku zootechnika lub pozostałych kierunków studiów realizowanych w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Kandydaci pozostałych kierunków studiów przystępują do rozmowy kwalifikacyjnej celem potwierdzenia efektów kształcenia. Szczegółowy zakres zagadnień dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej uchwala Rada Wydziału i podaje do wiadomości na co najmniej trzy miesiące przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia II stopnia. Za pozytywny wynik rozmowy przyjmuje się minimum 51%.

     

     

    Dowiedz się więcej

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Stopień: II REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

    Przedmioty specjalnościowe realizowane będą na różnych wydziałach, odpowiednio: na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii (1), Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (2) oraz na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP (3). Łącznie do realizacji jest około 933 godzin, w tym 440 godzin przeznaczone jest na zajęcia specjalistyczne.

    Twoje kwalifikacje – uzyskasz wiedzę teoretyczną skutkującą dobrą znajomością zagadnień ogólnotechnologicznych, jednostkowych technologii spożywczych oraz kwalifikacjami do kierowania firmą produkującą żywność przetworzoną. Realizując obowiązkowe przedmioty prowadzone w języku angielskim poszerzysz zasób słownictwa specjalistycznego przydatnego zarówno w studiowaniu literatury, jak i prowadzeniu konwersacji.

    Będziesz umiał projektować nowe produkty żywnościowe, potrawy zgodne z aktualnymi trendami, poznasz preferencje konsumenckie. Będziesz umiał samodzielnie przeprowadzać eksperymenty naukowe, analizować i interpretować wyniki badań, jak również będziesz świadomy odpowiedzialności za jakość produkowanej żywności i jej wpływ na zdrowie konsumenta. Będziesz też przygotowany do podjęcia studiów w szkole doktorskiej.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Technologie produktów roślinnych i żywienie człowieka,
    • Przetwórstwo i bezpieczeństwo produktów zwierzęcych,
    • Nowoczesne kierunki w technologii żywności i w żywieniu człowieka.

     

     


    Studia II stopnia

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów I stopnia.

    Dowiedz się więcej

  • TOWAROZNAWSTWO SPOŻYWCZE Stopień: I REKRUTACJA

    Towaroznawca spożywcze zajmuje się:

    • opracowaniem i nadzorem procesami technologicznymi,
    • klasyfikacją i normalizacją towarów,
    • marketingiem usług związanych z żywnością i żywieniem,
    • oceną jakości i obrotem żywności,
    • zarządzaniem jakością w przedsiębiorstwach produkcyjnych,
    • wdraża, utrzymuje i kontroluje znormalizowane systemy bezpieczeństwa żywności,
    • zarządza łańcuchem dostaw oraz planowaniem i prognozowaniem sprzedaży,
    • znakuje i prowadzi odbiór opakowań,
    • magazynowaniem i transportem,
    • przeprowadza i nadzoruje audyty w zakładach produkcyjnych,
    • koordynuje, organizuje i nadzoruje pracę laboratoriów badawczych.
    • projektowaniem produktów o pożądanych cechach dla gałęzi przemysłu związanych z żywnością (rolnictwa, ogrodnictwa, przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, ochrony środowiska),

    Kształcenie na kierunku Towaroznawstwo Spożywcze rozpocznie się w roku akademickim 2020/2021.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
    • Produkcja i przetwórstwo spożywcze

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Towaroznawstwo spożywcze brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język polski
    • Matematyka
    • Język obcy
    • Jeden przedmiot do wyboru: biologii, chemii, geografii

    Dowiedz się więcej

     

  • ZIELARSTWO I FITOTERAPIA Stopień: I REKRUTACJA

    Studiując na kierunku Zielarstwo i fitoterapia zdobędziesz wiedzę na temat:

    • właściwości surowców zielarskich, w tym zawartości substancji czynnych i ich wpływu na organizm,
    • pozyskiwania surowców zielarskich ze stanu naturalnego i upraw polowych, 
    • technologii otrzymywania roślinnych substancji bioaktywnych oraz technologii postaci leku ziołowego,
    • zastosowania ziół w żywieniu i dietetyce,
    • zastosowania ziół w kosmetyce,
    • prawnych uwarunkowań stosowania leków ziołowych i suplementów diety,
    • wykorzystywania ziół w weterynarii i żywieniu zwierząt,
    • znaczenia ziół w hortiterapii,
    • współczesnej fitoterapii.

    Studia prowadzone są we współpracy z Wydziałem Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika  w Toruniu. Kształcenie na kierunku Zielarstwo i fitoterapia rozpoczęło się w roku akademickim 2017/2018. Kierunek uzyskał Certyfikat „Studia z przyszłością” za nowoczesną koncepcję kształcenia i najwyższą jakość realizowanego programu.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Technologia roślinnych substancji bioaktywnych
    • Zastosowanie roślin leczniczych

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Zielarstwo i fitoterapia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język polski
    • Matematyka
    • Język obcy
    • Jeden przedmiot do wyboru: biologii, chemii

    Dowiedz się więcej

     

Opinie (4)

kamila Ocena

Uniwersytet Technologiczno- Przyrodniczy łączy tradycję z nowoczesnością i świetnie przewiduje zmiany, które zachodzą na rynku. Kierunki, które proponowane są w ofercie dydaktycznej to krok do kariery, a co najważniejsze pewnej pracy

marta Ocena

UTP to prestiżowa uczelnia z tradycjami, zatem studiowanie tutaj daje powód do dumy. Bardzo lubię tę uczelnię, nie tylko dlatego, że gwarantuje solidne wykształcenie. Można spotkać tutaj bardzo ciekawych ludzi, zarówno w gronie studentów, jak i wykładowców

damian Ocena

Rolnictwo na Uniwersytecie Technologiczno- Przyrodniczym w Bydgoszczy to nowoczesna nauka, konkretne umiejętności i specjalistyczna wiedza. Nie muszę szukać oferty edukacyjnej w innych miastach, gdyż w swoim mam po prostu najlepszą

marta Ocena

Uniwersytet Technologiczno- Przyrodniczy to prestiżowa i ceniona uczelnia, dlatego nauka daje bardzo wiele satysfakcji, ale też nie należy do najprostszych. Trzeba się trochę namęczyć, ale warto poważnie do tego podejść