Politechnika Łódzka

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ

ul. Wólczańska 171/173

90-530 Łódź

tel. (42) 631-34-03 - Sekretariat

tel. (42) 631-34-00, (42) 631-34-06 - Dziekanat

email: w5w5d@adm.p.lodz.pl

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ

Politechnika Łódzka

ul. Wólczańska 171/173

90-530 Łódź

tel. (42) 631-34-03 - Sekretariat

tel. (42) 631-34-00, (42) 631-34-06 - Dziekanat

email: w5w5d@adm.p.lodz.pl

  • GOSPODARKA OBIEGU ZAMKNIĘTEGO W PRZEMYŚLE - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Celem studiów jest przygotowanie absolwentów do dokonywania innowacji w zarządzaniu przedsiębiorstwem pod kątem ochrony środowiska, prowadzenia monitoringu środowiskowego, identyfikacji i wdrażania innowacji zmniejszających negatywne oddziaływanie przemysłu na środowisko naturalne, a także pozyskiwania środków na działania efektywne środowiskowo ze źródeł zewnętrznych.

    Dzięki wieloletniej współpracy Katedry Biotechnologii Środowiskowej PŁ  z przemysłem opartej na realizacji modelu gospodarki cyrkularnej i wdrażaniu innowacji studia te zapewniają zdobycie solidnej wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej funkcjonowania nowoczesnego przedsiębiorstwa w branżach: spożywczej, biotechnologicznej, farmaceutycznej, kosmetycznej i pokrewnych według zasad: trwałego i zrównoważonego rozwoju, gospodarki o obiegu zamkniętym, czystej produkcji oraz odpowiedzialności społecznej. Studia dedykowane są również dla jednostek instytucji państwowych związanych z gospodarką wodno-ściekową i odpadami oraz ochroną i monitoringiem środowiska.

     

    Dowiedz się więcej

    Wyświetl więcejZwiń

  • MIKROBIOLOGIA, HIGIENA I JAKOŚĆ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Studia podyplomowe skierowane są do absolwentów wyższych uczelni, którzy pracują lub zamierzają podjąć pracę w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach oceniających jakość i bezpieczeństwo żywności, jednostkach urzędowej kontroli żywności, firmach doradczych i audytujących, oraz w firmach zajmujących się obrotem żywności.

    Zakres tematyczny studiów obejmuje: fizjologiczne uwarunkowania znaczenia mikroorganizmów w żywności, źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, zapewnienie higieny w produkcji żywności, metody przechowywania i utrwalania żywności, rola laboratorium mikrobiologicznego w zapewnieniu jakości żywności, alternatywne i zmodyfikowane metody w analityce mikrobiologicznej,  mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności, bezpieczeństwo żywności.

     

    Dowiedz się więcej

    Wyświetl więcejZwiń

  • NOWOCZESNE ŻYWIENIE I ZARZĄDZANIE W GASTRONOMII - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Studia podyplomowe skierowane są do absolwentów uczelni wyższych (studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich) chcących rozwinąć wiedzę i umiejętności dotyczące nowoczesnej produkcji żywności, planowania diet oraz organizacji żywienia, a także zdobyć nowe kompetencje pozwalające na osiągnięcie poziomu eksperta z zakresu zarządzania i marketingu w produkcji, dystrybucji i usług związanych z produkcją żywności i potraw.

    Uczestnik studiów podyplomowych zdobędzie wiedzę i umiejętności z zakresu nowoczesnych technik stosowanych w produkcji gastronomicznej, projektowania nowych wyrobów i procesów produkcji żywności i potraw, najnowszych zasad żywienia, opracowywania diet zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi, trendów rozwoju produkcji spożywczej i gastronomicznej, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zasad bezpieczeństwa żywności i systemów jakości żywności, zarządzania firmą z branży gastronomicznej i hotelarskiej, opracowania planów rozwoju i inwestycji firmy gastronomicznej i hotelarskiej, nowoczesnych działań promocyjnych i marketingowych, kierowania zespołem pracowników oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

     

    Dowiedz się więcej

    Wyświetl więcejZwiń

  • PROJEKTOWANIE, ANALIZA I LEGISLACJA KOSMETYKÓW - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    W regionie województwa łódzkiego prężnie rozwija się przemysł kosmetyczny. Z roku na rok przybywa firm zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków i surowców kosmetycznych. Wiele przedsiębiorstw zmienia lub poszerza dotychczasowe kanały dystrybucji o branżę kosmetyczną. Stąd rośnie ogromne zainteresowanie studiami podyplomowymi z dziedziny kosmetologii. Forma hybrydowa studiów umożliwia to uczestnikom zaoszczędzenie czasu związanego z dojazdami do uczelni. Pragniemy zorganizować studia podyplomowe z zakresu technologii kosmetyków, aby wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu ze strony rynku.

    Dowiedz się więcej

     

    Wyświetl więcejZwiń

  • TECHNOLOGICZNE I JAKOŚCIOWE ASPEKTY W PROCESIE PRODUKCJI CUKRU - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Uczestnik studiów podyplomowych zdobędzie w pogłębionym stopniu zaawansowaną wiedzę obejmującą szczegółowe zagadnienia związane z produkcją cukru takie jak technologia cukru, analityka cukrownicza z uwzględnieniem nowoczesnych technik analizy instrumentalnej, wykorzystanie produktów ubocznych i odpadów produkcyjnych jako użytecznego surowca, gospodarka wodno-ściekowa, gospodarka cieplna, pomiary i automatyka, dokumentacja techniczna, analiza statystyczna oraz systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności włączając w to bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu.

    Zajęcia wykładowe, laboratoryjne, ćwiczeniowe, projektowe, seminarium będą prowadzone przez kompetentnych specjalistów posiadających wiedzę teoretyczną i doświadczenie praktyczne stale zdobywane poprzez ścisłą współpracę z przemysłem. Temat pracy dyplomowej zostanie ustalony w porozumieniu z pracodawcą uczestnika. Oferta skierowana jest do pracowników zarówno branży cukrowniczej jak i przedsiębiorstw współpracujących z cukrowniami oraz innych osób zainteresowanych procesem produkcji cukru.

     

    Wyświetl więcejZwiń

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Łódzka.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (7)

klsauda Ocena odpowiedz

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. To sprawia, że zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie technologii żywności rośnie. Studiuję na Politechnice Łódzkiej, aby zostać takim specjalistą

kasia Ocena odpowiedz

Studiując na Politechnice Łódzkiej spotkałam ludzi podobnych do siebie. To równie ważne co poziom nauczania, czy prestiż uczelni. Politechnika Łódzka to, po prostu, świetne miejsce do nauki i rozwoju osobistego

jowi Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to był mój pierwszy wybór. I trzymałam się tej zasady, że pierwsza opcja, pierwszy pomysł bywa najlepszy. I nie myliłam się. Politechnika Łódzka to prestiżowa uczelnia, która funkcjonuje dzięki ludziom, którzy mają pasję i chętnie się nią dzielą ze studentami

justyna Ocena odpowiedz

Biotechnologia to taka dziedzina, która wpływa na wszystkich i dlatego jest taka ciekawa. Ale nawet najciekawszą wiedzę można przekazać w nudny i nieciekawy sposób. Na Politechnice Łódzkiej uczą ludzie pełni pasji, żyjący swoją dyscypliną naukową. To widać na prowadzonych przez nich zajęciach. To prawdziwa przyjemność uczyć się na tej uczelni

malwina Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to znacząca uczelnia w kraju i uzyskany na niej dyplom potrafi otworzyć wiele drzwi. Największym walorem Politechniki Łódzkiej jest nowoczesna wiedza, czyli taka, którą rzeczywiście absolwent będzie miał okazję wykorzystać

kasia Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to czołówka kształcenia wyższego. Od dawna o tym wiedziałam i koniecznie chciałam studiować właśnie na tej uczelni. Wszystkie opinie się potwierdziły. Na Politechnice Łódzkiej zdobywam nowoczesną wiedzę, dostosowaną do wymagań rozwijającego się rynku pracy

Anonim Ocena odpowiedz

Bardzo ludzkie podejście do studentów.