Biogospodarka kształci specjalistów posiadających wiedzę interdyscyplinarną, przygotowanych do samodzielnego rozwiązywania podstawowych problemów praktycznych, projektowania urządzeń oraz instalacji i pracy w zespołach badawczo-rozwojowych przy wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych. A zatem studia na tym kierunku zapewniają wykształcenie personelu technicznego spełniającego wysokie wymagania stawiane kadrze inżynierskiej, przygotowanego do zmieniających się potrzeb rynku pracy.
Absolwenci biogospodarki mogą znaleźć zatrudnienie w następujących gałęziach gospodarki:
Po zrealizowaniu programu studiów II stopnia absolwent będzie znał w pogłębionym stopniu analitykę biosurowców, procesy konwersji biomasy oraz kierunki ich rozwoju z wykorzystaniem specjalistycznej aparatury, zasady gospodarki cyklu zamkniętego i zrównoważonego rozwoju, a także zaawansowaną metodologię badań z uwzględnieniem uwarunkowań środowiskowych i ekonomicznych. Ponadto pozyska wiedzę dotyczącą głównych strategii rozwojowych biotechnologii przemysłowej oraz inżynierii środowiska w zakresie właściwym dla biogospodarki, związane z tym dylematy współczesnej cywilizacji oraz uwarunkowania działalności przemysłowej.
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
Absolwenci kierunku biotechnologia potrafią funkcjonować na styku technologii i najnowszych metod inżynierii biologicznej oraz mogą współpracować ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Podobnie jak wszyscy absolwenci Politechniki Łódzkiej, wykazują się znajomością języka obcego na poziomie minimum B2.
Absolwenci studiów pierwszego stopnia są przygotowani do pracy w różnych gałęziach przemysłu, w których wykorzystywane są bioprocesy. Mogą zajmować się ochroną środowiska na stanowiskach organizatorów produkcji, technologów i kontrolerów produkcji. Potrafią projektować linie produkcyjne z wykorzystaniem procesów biotechnologicznych oraz są przygotowani do pracy w laboratoriach analitycznych i badawczych z użyciem materiału biologicznego, jak i nowoczesnej aparatury. Mają opanowane techniki komputerowe oraz podstawy wiedzy ekonomicznej.
Inżynierowie mogą rozwijać swoje umiejętności zawodowe w ramach studiów i kursów podyplomowych oraz kontynuować kształcenie na studiach II stopnia (magisterskich). Dzięki wszechstronnemu i elastycznemu przygotowaniu są zdolni do prowadzenia własnej działalności produkcyjno‑handlowej oraz potrafią łatwo dostosować się do wymagań pracy w innych dziedzinach.
Studia drugiego stopnia dają możliwość teoretycznego i praktycznego przygotowania absolwenta do pracy w różnych gałęziach przemysłu, a w szczególności produkcji żywności, chemicznym, farmaceutycznym i ochronie środowiska. Studenci zdobywają predyspozycje do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych, pracy na styku technologii i najnowszych metod biologii eksperymentalnej na poziomie analitycznym oraz badawczo-rozwojowym, współpracy ze specjalistami dziedzin pokrewnych. Program studiów rozszerza wiedzę o nowoczesnych rozwiązaniach aparaturowych i technologicznych niezbędną do realizacji złożonych zadań, zawiera treści obejmujące zarządzanie, w tym zarządzanie jakością. Umożliwia poznanie pojęć i zasad zawiązanych z ochroną własności przemysłowej, prawem autorskim oraz zarządzaniem zasobami własności intelektualnej. Przygotowuje do pracy twórczej i zespołowej.
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
Program jest realizowany w ramach Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Industrial Biotechnology jest kierunkiem prowadzonym całkowicie w języku angielskim, który łączy nauki biologiczne i techniczne w celu praktycznego wykorzystania zdolności enzymów, organizmów i komórek dla otrzymywania produktów o wartości dodanej.
Industrial Biotechnology to kierunek dla osób, które interesują się wykorzystywaniem układów biologicznych, żywych organizmów oraz enzymów do tworzenia lub modyfikowania określonych produktów lub procesów technologicznych. Na tych studiach, poznając molekularne mechanizmy rządzące procesami zachodzącymi w żywych organizmach, oddziałujących na środowisko, student będzie potrafił skonstruować nowoczesne, ekologiczne bioprodukty, wytworzyć bioenergię i zaprojektować zrównoważone procesy w przemyśle spożywczym, paszowym, chemicznym, farmaceutycznym, energetycznym i ochronie środowiska. Interdyscyplinarny program kształcenia został dobrze oceniony przez pracodawców z sektora life-science i pozwala studentowi tego kierunku na sprecyzowanie własnych zainteresowań oraz świadome podjęcie decyzji o dalszym rozwoju zawodowym
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
Kierunek realizowany jest przy współpracy dwóch wydziałów Politechniki Łódzkiej: Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Taka współpraca pozwala na realizację w programie studiów założeń odnoszących się zarówno do specjalistycznej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności i żywienia jak i kompetencji w zakresie zarządzania i marketingu w branży HoReCa. Menedżer żywności i żywienia człowieka to kierunek o profilu praktycznym.
Studenci zdobywają umiejętności pozwalające na planowanie, organizację i realizowanie przedsięwzięć w branży hotelarskiej i gastronomicznej, w szczególności:
ZWIŃ
Studia I stopnia |
ZWIŃ
Studia II stopnia |
Studia obejmują zagadnienia związane z technologią produkcji żywności, czyli:
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. To sprawia, że zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie technologii żywności rośnie. Studiuję na Politechnice Łódzkiej, aby zostać takim specjalistą
Studiując na Politechnice Łódzkiej spotkałam ludzi podobnych do siebie. To równie ważne co poziom nauczania, czy prestiż uczelni. Politechnika Łódzka to, po prostu, świetne miejsce do nauki i rozwoju osobistego
Politechnika Łódzka to był mój pierwszy wybór. I trzymałam się tej zasady, że pierwsza opcja, pierwszy pomysł bywa najlepszy. I nie myliłam się. Politechnika Łódzka to prestiżowa uczelnia, która funkcjonuje dzięki ludziom, którzy mają pasję i chętnie się nią dzielą ze studentami
Biotechnologia to taka dziedzina, która wpływa na wszystkich i dlatego jest taka ciekawa. Ale nawet najciekawszą wiedzę można przekazać w nudny i nieciekawy sposób. Na Politechnice Łódzkiej uczą ludzie pełni pasji, żyjący swoją dyscypliną naukową. To widać na prowadzonych przez nich zajęciach. To prawdziwa przyjemność uczyć się na tej uczelni
Politechnika Łódzka to znacząca uczelnia w kraju i uzyskany na niej dyplom potrafi otworzyć wiele drzwi. Największym walorem Politechniki Łódzkiej jest nowoczesna wiedza, czyli taka, którą rzeczywiście absolwent będzie miał okazję wykorzystać
Politechnika Łódzka to czołówka kształcenia wyższego. Od dawna o tym wiedziałam i koniecznie chciałam studiować właśnie na tej uczelni. Wszystkie opinie się potwierdziły. Na Politechnice Łódzkiej zdobywam nowoczesną wiedzę, dostosowaną do wymagań rozwijającego się rynku pracy
Bardzo ludzkie podejście do studentów.
Studia I stopnia:
Studia II stopnia: