Kierunki studiów w Katowicach związane z tą dyscypliną łączą wiedzę teoretyczną z praktycznymi umiejętnościami, aby przygotować studentów do pracy w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Kształcenie obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne, jak i praktyczne, które pozwalają na zdobycie wszechstronnych umiejętności niezbędnych do pracy w zawodzie.
Studenci poznają składniki odżywcze, reakcje chemiczne zachodzące podczas gotowania oraz mikrobiologię żywności. Uczą się zasad organizacji pracy w kuchni, zarządzania personelem i planowania pracy. Poznają różne techniki kulinarne, przygotowywania potraw z wielu kuchni świata.
Uczelnie w Katowicach w ramach tego kierunku uwzględniły też w programie tworzenie atrakcyjnych i zrównoważonych menu. Studenci poznają regulacje prawne dotyczące produkcji i sprzedaży żywności czy prawa konsumenta.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku gastronomia możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
-
studia stacjonarne,
-
studia niestacjonarne.
Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci mają opanowane różne techniki gotowania, takie jak smażenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie. Potrafią przygotowywać różne potrawy, w tym dania mięsne, rybne, wegetariańskie. Estetycznie dekorują i serwują potrawy, dbając o detale i prezentację dań.
Przestrzegają zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, znając przepisy HACCP. Monitorują jakość surowców i gotowych potraw, zapewniając zgodność z normami sanitarnymi. Efektywnie zarządzają zespołem kuchennym, organizując pracę w kuchni i planując produkcję.
Efektywnie komunikują się z zespołem, klientami i dostawcami. Profesjonalnie obsługują klientów, dbając o satysfakcję gości, budując relacje z klientami. Wyróżnia ich też umiejętność współpracy w zespole czy koordynacji działań.