Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Dietetyka w geriatrii i gerontologii to nowoczesna propozycja kształcenia, odpowiadająca na zapotrzebowanie na specjalistów, poszukiwanych na rynku pracy. Moduł umożliwia zdobycie wiedzy i kompetencji w zakresie przygotowywania posiłków dla osób z różnymi schorzeniami.
Kompleksowo opracowany program kształcenia pozwoli Ci zapoznać się z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi, które propagowane są w krajach europejskich w odniesieniu do ludzi z grupy szczególnego ryzyka. Nauczysz się opracowywać prawidłowo zbilansowaną dietę, zapobiegającą przekarmieniu lub niedożywieniu. Poznasz także zmiany fizjologiczne i patologiczne, które zachodzą u osób w podeszłym wieku.
Absolwenci szczegółowo znają problematykę żywienia, która uwzględnia upodobania żywieniowe osób starszych bądź z chorobami dietozależnymi. Zatrudniani są w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i placówkach ochrony zdrowia, restauracjach i jednostkach żywienia zbiorowego, urzędach administracji rządowej i samorządowej.