Artykuł archiwalny
Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bioinżynieria produkcji żywności to kierunek wyjątkowy, ponieważ powstały z połączenia różnorodnych dyscyplin. W jego obszarze znajdują się zagadnienia technologii żywności, zootechniki, żywienia człowieka, a ponadto wzbogacony jest o treści w zakresie gospodarki żywnościowej, przetwórstwa żywności oraz kształtowania jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności. Brzmi interesująco? Na pewno tak. Wszyscy zainteresowani tak nowoczesnym połączeniem powinni zwrócić uwagę na Bioinżynierię produkcji żywności. Jest ona prowadzona na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie, w ramach studiów pierwszego stopnia.
W programie studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Założeniem kształcenia jest pozyskanie szerokiej, interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu nauk podstawowych oraz biologii, chowu, hodowli i użytkowania zwierząt, a także produkcji, przetwarzania, utrwalania oraz przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Studenci uczą się oceniać oddziaływanie technologii produkcji, przechowalnictwa i przetwórstwa surowców na jakość żywności, wyjaśniać przyczyny i następstwa naturalnych procesów i zjawisk zachodzących w surowcach i produktach żywnościowych, jak również projektować metody produkcji, przechowalnictwa i przetwórstwa surowców żywnościowych. Bioinżynieria produkcji żywności na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie to kierunek prowadzony wyłącznie w trybie studiów stacjonarnych.
Jakie przedmioty znajdują się w programie nauczania? Między innymi: matematyka, ochrona środowiska, chemia, fizyka, botanika, zoologia, biochemia żywności, genetyka zwierząt i metody hodowlane, fizjologia z elementami anatomii zwierząt, inżynieria procesowa, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, podstawy żywienia człowieka, chów i hodowla zwierząt, inżynieria żywności, mikrobiologia żywności, organizacja i zarządzanie, profilaktyka zootechniczna i dobrostan zwierząt, ekotechnologie w produkcji zwierzęcej, higiena i toksykologia żywności, podstawy przetwórstwa ryb, projektowanie nowych wyrobów, logistyka w obrocie żywnością, systemy zarządzania jakością, konserwacja i przechowalnictwo produktów żywnościowych, systemy produkcji surowców roślinnych.
Studenci Bioinżynierii produkcji żywności rozwijają kompetencje pozwalające na działalność głównie w obszarach związanych z szeroko rozumianą obsługą sektora rolniczego. Potrafią organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, znają dokładne zasady funkcjonowania rynku produktów spożywczych, a także reguły organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu oraz prawa w zakresie działalności gospodarczej i ochrony środowiska. Co się z tym wiąże, osoby które ukończyły kształcenie na omawianym kierunku znajdą zatrudnienie w przemyśle rolno- spożywczym, gospodarstwach rolnych, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych, laboratoriach analitycznych, laboratoriach badawczych, laboratoriach kontroli jakości i certyfikacji, jednostkach doradczych i projektowych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, a także w administracji rządowej i samorządowej.
Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Olsztynie oferują wiele możliwości, a jeśli planujemy związać się z kierunkiem takim jak Bioinżynieria produkcji żywności, warto wiedzieć nieco więcej o uczelni, która go oferuje. Jakie ma Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie opinie? Paulina, studentka Bioinżynierii produkcji żywności mówi:
„Uniwersytet Warmińsko- Mazurski to uczelnia dla każdego. Niezależnie od tego, czy interesujesz się historią, językami, czy produkcją żywności, tutaj znajdziesz coś dla siebie i pod okiem fantastycznych wykładowców poprowadzisz swoją edukację.”
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności prowadzone są przez Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zlokalizowanego przy ul. Oczapowskiego 5 w Olsztynie.
Kontakt:
tel. (89) 523 34 05
STUDIA W OLSZTYNIE - ważne informacje
BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI - ważne informacje
Absolwent kierunku Bioinżynieria produkcji żywności na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Bioinżynieria produkcji żywności na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może znaleźć zatrudnienie w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia biologiczne wybrać
Studia na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie kierunki
Jakie są kierunki biologiczne w Olsztynie
Studia na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM Olsztyn