Bioinżynieria produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności studia - kierunek studiów

Kierunki takie jak bioinżynieria produkcji żywności charakteryzują się interdyscyplinarnym programem kształcenia. Znalazły się w nim treści odnoszące się do zootechniki, żywienia człowieka czy technologii żywności. Studenci w trakcie nauki poznają zasady przetwórstwa żywności oraz uczą się, jak powinny wyglądać standardy jakości i bezpieczeństwa w procesie produkcji żywności.

W procesie rekrutacji na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, geografia, matematyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski.

Rozbudowane kwalifikacje absolwentów tego kierunku pozwolą im na pracę zgodną z profilem wykształcenia w przemyśle rolno-spożywczym czy w gospodarstwach rolnych. Czekać na nich będą również instytucje, które zajmują się badaniem oraz kontrolą jakości czy certyfikacji żywności. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Gotowe

              Wyróżniony

              Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

              Bioinżynieria produkcji żywności studia - opis kierunku

              Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

              Jakie przedmioty zdawać na maturze?

               

              Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności:

              • biologia,
              • chemia,
              • fizyka,
              • geografia,
              • język obcy,
              • język polski,
              • matematyka.

              *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

              Bioinżynieria produkcji żywności - zasady rekrutacji

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bioinżynierię produkcji żywności

              Program studiów i przedmioty

              Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności: ochrona środowiska, ekonomia, botanika i fizjologia roślin, matematyka, fizyka.

              To kierunek interdyscyplinarny, który przygotuje Cię do pracy z zakresu produkcji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

              Zdobędziesz wiedzę o systemach kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.Wszystko to zostanie oparte o dużą liczbę godzin laboratoryjnych, gdzie poznasz tajniki fizyki i chemii w tym zakresie.

              W ramach studiów będziesz zajmować się technologią produkcji, przechowywaniem surowców i żywności, a także zdobędziesz wiedzę w zakresie nauk ekonomicznych, technicznych oraz podstaw prawnych i ochrony środowiska.

               

              W programie studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
              • Botanika i fizjologia roślin  
              • Organizacja i zarządzanie
              • Podstawy żywienia człowieka
              • Mikrobiologia żywności
              • Higiena i toksykologia żywności
              • Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych i podstawy marketingu
              • Inżynieria procesowa
              • Chemia żywności 
              • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności  
              • Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych
               
              Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
              • chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
              • przetwórstwa, przechowywania surowców oraz produktów żywnościowych,
              • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
              • organizowania produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń,
              • języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jak wyglądają studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności?

               

              1. Typ i tryb studiów

              Kierunek bioinżynieria produkcji żywności można realizować tylko w trybie stacjonarnym.  Zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku

               

              Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności możemy podzielić na:

              1. Poziom:

               

              2. Forma:

               

              Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk biologicznych, chemicznych i technicznych, dzięki czemu uzyskasz wszechstronne wykształcenie z tego obszaru tematycznego.

               

              2. Program studiów i przedmioty

              Studenci, którzy aplikują na kierunek bioinżynieria produkcji żywności będą mieli okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk biologicznych, ścisłych czy kwestii związanych z żywieniem człowieka. W siatce zajęć znajdzie się wiele przedmiotów związanych z tymi obszarami tematycznymi, między innymi:

               

              • podstawy żywienia człowieka
              • biochemia
              • ocena jakości produktów

               

              W czasie studiów dowiesz się więcej na temat funkcjonowania rynku produktów spożywczych oraz produkcji żywności. Ponadto, poznasz regulacje prawa gospodarczego, które będziesz stosował w swojej przyszłej praktyce zawodowej.

               

              3. Nabywane umiejętności

              Jako student kierunku bioinżynieria produkcji żywności zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych.

              Przede wszystkim, nauczysz się obsługi specjalistycznych maszyn produkcyjnych czy aparatury badawczej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób nadzorować proces produkcji żywności przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i dbałości ekologicznej.

              Studenci wykształcą także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, co wykorzystają na stanowiskach kierowniczych lub zakładając własną działalność gospodarczą.

               

              4. Gdzie studiować bioinżynierię produkcji żywności

              Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bioinżyniria produkcji żywności:

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

              Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

              Studia pierwszego stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności będą trwały siedem semestrów i zakończą się uzyskaniem tytułu inżynieria. Natomiast, na studia drugiego stopnia będziesz musiał poświęcić półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bioinżynieria produkcji żywności

              Absolwent kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdzie zatrudnienie w:
              • pracownik przemysłu rolnego i spożywczego,
              • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych administracji państwowej,
              • pracownik zakładów produkcyjno-przetwórczych,
              • pracownik kontroli jakości i certyfikatów,
              • pracownik jednostek doradczych i projektowych.​

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Miasta, które oferują studia na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Teraz najważniejsze

                  kalkulator maturalny

                  matura 2025

                  arkusze maturalne

                  wyniki matur 2025

                  rekrutacja na studia

                  studia

                  kierunki studiów

                  studia podyplomowe

                   

                  Ciekawe

                   


                  gdzie studiować

                   

                   

                  Nadchodzące wydarzenia

                  Komentarze (0)