1. Typ i tryb studiów
Kierunek bioinżynieria produkcji żywności można realizować tylko w trybie stacjonarnym. Zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk biologicznych, chemicznych i technicznych, dzięki czemu uzyskasz wszechstronne wykształcenie z tego obszaru tematycznego.
2. Program studiów i przedmioty
Studenci, którzy aplikują na kierunek bioinżynieria produkcji żywności będą mieli okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk biologicznych, ścisłych czy kwestii związanych z żywieniem człowieka. W siatce zajęć znajdzie się wiele przedmiotów związanych z tymi obszarami tematycznymi, między innymi:
-
podstawy żywienia człowieka
-
biochemia
-
ocena jakości produktów
W czasie studiów dowiesz się więcej na temat funkcjonowania rynku produktów spożywczych oraz produkcji żywności. Ponadto, poznasz regulacje prawa gospodarczego, które będziesz stosował w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
3. Nabywane umiejętności
Jako student kierunku bioinżynieria produkcji żywności zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych.
Przede wszystkim, nauczysz się obsługi specjalistycznych maszyn produkcyjnych czy aparatury badawczej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób nadzorować proces produkcji żywności przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i dbałości ekologicznej.
Studenci wykształcą także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, co wykorzystają na stanowiskach kierowniczych lub zakładając własną działalność gospodarczą.
4. Gdzie studiować bioinżynierię produkcji żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bioinżyniria produkcji żywności: