Bioinżynieria produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
        Typ uczelni
          Więcej filtrów
          Poziom studiów
            Forma studiów
              Czas trwania

                Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

                Bioinżynieria produkcji żywności studia - kierunek studiów

                Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

                Opis kierunku

                Kierunki takie jak bioinżynieria produkcji żywności charakteryzują się interdyscyplinarnym programem kształcenia. Znalazły się w nim treści odnoszące się do zootechniki, żywienia człowieka czy technologii żywności. Studenci w trakcie nauki poznają zasady przetwórstwa żywności oraz uczą się, jak powinny wyglądać standardy jakości i bezpieczeństwa w procesie produkcji żywności.

                 

                Wymagania

                W procesie rekrutacji na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, geografia, matematyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski.

                *Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

                 

                Praca po studiach

                Rozbudowane kwalifikacje absolwentów tego kierunku pozwolą im na pracę zgodną z profilem wykształcenia w przemyśle rolno-spożywczym czy w gospodarstwach rolnych. Czekać na nich będą również instytucje, które zajmują się badaniem oraz kontrolą jakości czy certyfikacji żywności.

                Jakie przedmioty zdawać na maturze?

                 

                Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności:

                • biologia,
                • chemia,
                • fizyka,
                • geografia,
                • język obcy,
                • język polski,
                • matematyka.

                *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

                Bioinżynieria produkcji żywności - zasady rekrutacji

                • Terminy rekrutacji

                • Czas trwania

                • Przedmioty maturalne

                • Limity

                • Progi

                Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bioinżynierię produkcji żywności

                Program studiów i przedmioty

                Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności: ochrona środowiska, ekonomia, botanika i fizjologia roślin, matematyka, fizyka.

                To kierunek interdyscyplinarny, który przygotuje Cię do pracy z zakresu produkcji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

                Zdobędziesz wiedzę o systemach kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.Wszystko to zostanie oparte o dużą liczbę godzin laboratoryjnych, gdzie poznasz tajniki fizyki i chemii w tym zakresie.

                W ramach studiów będziesz zajmować się technologią produkcji, przechowywaniem surowców i żywności, a także zdobędziesz wiedzę w zakresie nauk ekonomicznych, technicznych oraz podstaw prawnych i ochrony środowiska.

                 

                W programie studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
                • Botanika i fizjologia roślin  
                • Organizacja i zarządzanie
                • Podstawy żywienia człowieka
                • Mikrobiologia żywności
                • Higiena i toksykologia żywności
                • Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych i podstawy marketingu
                • Inżynieria procesowa
                • Chemia żywności 
                • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności  
                • Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych
                 
                Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
                • chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
                • przetwórstwa, przechowywania surowców oraz produktów żywnościowych,
                • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
                • organizowania produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń,
                • języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

                Jak wyglądają studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności?

                 

                1. Typ i tryb studiów

                Kierunek bioinżynieria produkcji żywności można realizować tylko w trybie stacjonarnym.  Zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku

                 

                Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności możemy podzielić na:

                1. Poziom:

                 

                2. Forma:

                 

                Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk biologicznych, chemicznych i technicznych, dzięki czemu uzyskasz wszechstronne wykształcenie z tego obszaru tematycznego.

                 

                2. Program studiów i przedmioty

                Studenci, którzy aplikują na kierunek bioinżynieria produkcji żywności będą mieli okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk biologicznych, ścisłych czy kwestii związanych z żywieniem człowieka. W siatce zajęć znajdzie się wiele przedmiotów związanych z tymi obszarami tematycznymi, między innymi:

                 

                • podstawy żywienia człowieka
                • biochemia
                • ocena jakości produktów

                 

                W czasie studiów dowiesz się więcej na temat funkcjonowania rynku produktów spożywczych oraz produkcji żywności. Ponadto, poznasz regulacje prawa gospodarczego, które będziesz stosował w swojej przyszłej praktyce zawodowej.

                 

                3. Nabywane umiejętności

                Jako student kierunku bioinżynieria produkcji żywności zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych.

                Przede wszystkim, nauczysz się obsługi specjalistycznych maszyn produkcyjnych czy aparatury badawczej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób nadzorować proces produkcji żywności przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i dbałości ekologicznej.

                Studenci wykształcą także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, co wykorzystają na stanowiskach kierowniczych lub zakładając własną działalność gospodarczą.

                 

                4. Gdzie studiować bioinżynierię produkcji żywności

                Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bioinżyniria produkcji żywności:

                Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

                Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

                Studia pierwszego stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności będą trwały siedem semestrów i zakończą się uzyskaniem tytułu inżynieria. Natomiast, na studia drugiego stopnia będziesz musiał poświęcić półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

                Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bioinżynieria produkcji żywności

                Absolwent kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdzie zatrudnienie w:
                • pracownik przemysłu rolnego i spożywczego,
                • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych administracji państwowej,
                • pracownik zakładów produkcyjno-przetwórczych,
                • pracownik kontroli jakości i certyfikatów,
                • pracownik jednostek doradczych i projektowych.​

                Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

                  Filtrowanie
                  Województwo
                    Poziom studiów

                    Miasta, które oferują studia na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności

                    Teraz najważniejsze

                    matura 2024

                    zmiany na maturze 2024

                    arkusze maturalne

                    wyniki matur 2023

                    rekrutacja na studia

                    studia

                    kierunki studiów

                    studia podyplomowe

                     

                    Ciekawe

                     


                    gdzie studiować

                     

                     

                    Nadchodzące wydarzenia

                    Komentarze (0)