Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).
Żeby dostać się na bioinżynierię, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, język obcy nowożytny*, język polski, matematyka.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Jednostka prowadząca
Specjalności na kierunku biotechnologia
I stopnia i jednolite | II stopnia | Dodatkowa rekrutacja | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Termin rekrutacji I stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 22.09.2020 do 05.10.2020 |
Dowiedz się więcej |
Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".
Nic nie znaleziono
Program studiów i przedmioty
To kierunek interdyscyplinarny, który przygotuje Cię do pracy z zakresu produkcji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Zdobędziesz wiedzę o systemach kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.Wszystko to zostanie oparte o dużą liczbę godzin laboratoryjnych, gdzie poznasz tajniki fizyki i chemii w tym zakresie.
W ramach studiów będziesz zajmować się technologią produkcji, przechowywaniem surowców i żywności, a także zdobędziesz wiedzę w zakresie nauk ekonomicznych, technicznych oraz podstaw prawnych i ochrony środowiska.
Kierunek bioinżynieria produkcji żywności można realizować tylko w trybie stacjonarnym. Zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk biologicznych, chemicznych i technicznych, dzięki czemu uzyskasz wszechstronne wykształcenie z tego obszaru tematycznego.
Studenci, którzy aplikują na kierunek bioinżynieria produkcji żywności będą mieli okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk biologicznych, ścisłych czy kwestii związanych z żywieniem człowieka. W siatce zajęć znajdzie się wiele przedmiotów związanych z tymi obszarami tematycznymi, między innymi:
W czasie studiów dowiesz się więcej na temat funkcjonowania rynku produktów spożywczych oraz produkcji żywności. Ponadto, poznasz regulacje prawa gospodarczego, które będziesz stosował w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
Jako student kierunku bioinżynieria produkcji żywności zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych.
Przede wszystkim, nauczysz się obsługi specjalistycznych maszyn produkcyjnych czy aparatury badawczej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób nadzorować proces produkcji żywności przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i dbałości ekologicznej.
Studenci wykształcą także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, co wykorzystają na stanowiskach kierowniczych lub zakładając własną działalność gospodarczą.
4. Gdzie studiować bioinżynierię produkcji żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bioinżyniria produkcji żywności:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności będą trwały siedem semestrów i zakończą się uzyskaniem tytułu inżynieria. Natomiast, na studia drugiego stopnia będziesz musiał poświęcić półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.
Czas trwania studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek bioinżynieria produkcji żywności na poszczególnych uczelniach
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, język obcy, język polski, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Orientacyjne limity miejsc na kierunku bioinżynieria produkcji żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 24 |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Progi punktowe na kierunek bioinżynieria produkcji żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI