Bioinżynieria produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności studia - kierunek studiów

To kierunek interdyscyplinarny, który przygotuje Cię do pracy z zakresu produkcji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Zdobędziesz wiedzę o systemach kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Wszystko to zostanie oparte o dużą liczbę godzin laboratoryjnych, gdzie poznasz tajniki fizyki i chemii w tym zakresie.

W ramach studiów będziesz zajmować się technologią produkcji, przechowywaniem surowców i żywności, a także zdobędziesz wiedzę w zakresie nauk ekonomicznych, technicznych oraz podstaw prawnych i ochrony środowiska.

WAŻNE TEMATY

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na bioinżynierię, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, język obcy nowożytny*, język polski, matematyka.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bioinżynierię produkcji żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
  • organizowania produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń,
  • języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bioinżynieria produkcji żywności

Absolwent kierunku bioinżynieria produkcji żywności znajdzie zatrudnienie w:
  • pracownik przemysłu rolnego i spożywczego,
  • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych administracji państwowej,
  • pracownik zakładów produkcyjno-przetwórczych,
  • pracownik kontroli jakości i certyfikatów,
  • pracownik jednostek doradczych i projektowych.​

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)