Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

17.01.2025

Technologia żywności i żywienie człowieka – Uniwersytet Rzeszowski rekrutacja 2025

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w UR
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Jakie przedmioty zdawać na maturze

Studia I stopnia

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na Uniwersytecie Rzeszowskim na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka wymagane są następujące przedmioty maturalne: 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

Studia II stopnia

Ocena na dyplomie ukończenia studiów z kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, bezpieczeństwo i produkcja żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, produkcja i bezpieczeństwo żywności, towaroznawstwo.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Technologia żywności i żywienie człowieka - opis kierunku

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym)Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Żywność i żywienie to zagadnienia, które budzą emocje i wywracają wszystko do góry nogami. Produkty, które wczoraj uznawane były za zdrowe dzisiaj określane są jako szkodliwe i odpowiedzialne za powstawanie chorób. Z czego to wynika? Ze zmian światopoglądowych? Niekoniecznie. Wynika to z wiedzy, która płynie z badań nad produktami żywnościowymi.

Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu chemii żywności oraz zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych. Studenci rozwijają umiejętności w zakresie wytwarzania, przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli i monitorowania jakości żywności. Uczą się wdrażać i sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, a także planować i organizować produkcję, ekonomiczną kalkulacją oraz prowadzić ocenę efektywności podjętych działań.

 

Program studiów i przedmioty

Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:

  • podstawy produkcji surowców roślinnych,
  • matematyka,
  • statystyka w badaniach żywności,
  • podstawy produkcji surowców zwierzęcych,
  • chemia,
  • fizyka,
  • mikrobiologia ogólna,
  • biochemia żywności,
  • mikrobiologia żywności,
  • chemia i analiza żywności,
  • analiza instrumentalna żywności,
  • bezpieczeństwo i higiena żywności,
  • inżynieria procesowa,
  • toksykologia żywności,
  • normalizacja w produkcji żywności,
  • podstawy technologii gastronomicznej,
  • chłodnictwo i przechowalnictwo żywności

 

Nabywane umiejętności

W toku studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka studenci poznają zasady funkcjonowania rynku rolno- spożywczego oraz mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Zaznajamiają się z zasadami racjonalnego żywienia człowieka oraz związkiem pomiędzy jakością i ilością spożywanej żywności a stanem zdrowia społeczeństwa. Ponadto, nabywają umiejętności z zakresu posługiwania się technikami komputerowymi w celu sterowania produkcją i przedsiębiorstwem, wykorzystywania metod analitycznych, planowania prac badawczych i interpretowania uzyskanych wyników.

 

Praca po studiach

Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego, instytutach i laboratoriach badania żywności, instytutach naukowych, instytutach badawczo- rozwojowych, firmach doradczych, firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów, administracji państwowej i samorządowej.

 

Opinie

Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Rzeszowie oferują wiele możliwości, a jeśli planujemy związać się z dyscypliną z obszaru żywności i żywienia, warto dowiedzieć się – jakie ma Uniwersytet Rzeszowski opinie? Milena, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:

„Studia na Uniwersytecie Rzeszowskim to dobry wybór dla każdego, kto chce zyskać wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy. Nauka przygotowuje do wejścia na rynek pracy, który jak wiemy bywa zmienny. Ale mając w kieszeni dyplom takiej uczelni wszyscy sobie poradzą.”

 

Gdzie studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzone są przez Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego zlokalizowane przy al. Rejtana 16c w Rzeszowie.

Kontakt:

tel. 17 872 10 00

https://www.ur.edu.pl/pl/kolegia/kolegium-nauk-przyrodniczych

 

STUDIA W RZESZOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Rzeszowie

Studia w Rzeszowie

 

 

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje

Technologia żywności i żywienie człowieka studia Rzeszów

Technologia żywności i żywienie człowieka studia

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Technologię żywności i żywienie człowieka na UR:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności i organizmie,
  • działań na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego w kontekście produkcji żywności,
  • przemian zachodzących w składnikach żywności podczas procesów produkcyjnych i przechowywania,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • współczesnych trendów w żywieniu człowieka i edukacji żywieniowej,
  • żywności funkcjonalnej, wygodnej i specjalnego przeznaczenia,
  • towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • organizacji, zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw żywnościowych.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • zakładach przemysłu spożywczego,
  • instytutach i laboratoriach badania żywności,
  • instytutach naukowych,
  • instytutach badawczo- rozwojowych,
  • firmach doradczych,
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów,
  • administracji państwowej i samorządowej.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rzeszowski

Komentarze (0)