Technologia żywności i żywienie człowieka - Rzeszów

Technologia żywności i żywienie człowieka - Rzeszów

Technologia żywności i żywienie człowieka - Rzeszów

Studia w Rzeszowie

technologia żywności i żywienie człowieka

Odkryj technologię żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie i sprawdź gdzie możesz studiować 

Dodaj do ulubionych

Technologia żywności i żywienie człowieka studia Rzeszów 2021 | woj. podkarpackie

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym

Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

czytaj dalej wszystko o Technologia żywności i żywienie człowieka - Rzeszów

Zobacz, na jakich uczelniach w Rzeszowie jest kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka?

Jeśli chcesz studiować technologię żywności i żywienie człowieka, musisz najpierw spełnić określone wymagania kwalifikacyjne. Ponieważ konkurencja podczas rekrutacji jest wysoka, warto już wcześniej zapoznać się z wymaganiami rekrutacyjnymi, które poszczególne uczelnie ustalają indywidualnie.

Pamiętaj, że w zależności od etapu kształcenia oraz trybu zdobywania edukacji przebieg procesu kwalifikacyjnego będzie wyglądał zupełnie inaczej. 

szczegółowe wymagania na uczelniach

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 31.05.2021
do 24.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 31.05.2021
do 24.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 31.05.2021
do 24.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 31.05.2021
do 24.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

Czas trwania studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski stac. I stopnia:
150
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
80
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na poszczególnych uczelniach

I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Rzeszowski Uniwersytet Rzeszowski stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Popularne kierunki żywienie i żywność w Rzeszowie

Kierunki żywienie i żywność w Rzeszowie

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWNIENIE CZŁOWIEKA W RZESZOWIE?

Technologia żywności i żywienia człowieka to interdyscyplinarny kierunek studiów, który łączy nauki techniczne z przyrodniczymi. Studenci wybierają także specjalizacje, które mają duże znaczenie dla przyszłej ścieżki kariery. Możesz kształcić się w zakresie analizy żywności, żywności prozdrowotnej, a także żywienia człowieka w gastronomii.

Zajęcia odbywają się w nowoczesnych laboratoriach i czterech halach półtechniki przetwarzania mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz ziarna zbóż. Studenci mają szansę posługiwać się specjalistyczną aparaturą badawczą, która umożliwi przeprowadzanie interesujących doświadczeń.

W trakcie zdobywanej edukacji masz szansę zapoznać się z technologią produkcji, projektowaniem nowych produktów, mikrobiologię żywności, inżynierią żywności i organizacją produkcji.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Kierunek technologie żywności i żywienie człowieka możesz studiować na pierwszym i drugim stopniu. Studia inżynierskie trwają trzy i pół roku (siedem semestrów). Studia magisterskie uzupełniają wiedzę zdobywaną na studiach pierwszego stopnia. Zajęcia odbywają się wtedy w trakcie trzech semestrów (półtora roku).

Studia inżynierskie prowadzone są stacjonarnie i niestacjonarnie. Studia stacjonarne to studia dzienne. Bezpłatnie odbywają się na uczelniach publicznych (w ich siedzibach) od poniedziałku do piątku.

Studia niestacjonarne mogą być prowadzone zaocznie (zajęcia odbywają się w weekendy od piątku/soboty do niedzieli) lub wieczorowo (zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku nawet przez cały dzień).

Sprawdź, w jakiej formie realizowane są studia niestacjonarne. Pamiętaj, że ten tryb kształcenia jest płatny.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Technologia żywności i żywienie człowieka to kompleksowo opracowana propozycja kształcenia, która umożliwi Ci zdobycie wiedzy i umiejętności odnoszących się do chemii żywności, a także z zakresu zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych.

Nauczysz się kontrolować procesy produkcji żywności, sugerując się także wytycznymi, które zwracają uwagę na to, że poszczególne procesy powinny być przyjazne środowisku naturalnemu. Poznasz zagadnienia inżynieryjne, które ułatwią Ci planowanie i organizację produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Będziesz w stanie przeprowadzić ekonomiczną kalkulację oraz ocenić efektywności podjętych działań.

W trakcie zdobywanej edukację poznasz zasady racjonalnego żywienia w prewencji chorób dietozależnych. Wykształcisz także umiejętności analityczne, interpretacyjne, a także krytyczne w odniesieniu do krytycznej analizy otrzymywanych wyników.

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W RZESZOWIE?

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W RZESZOWIE?

Absolwenci technologii żywności i żywienie człowieka doskonale znają zasady funkcjonowania rynku rolno-spożywczego oraz mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności i żywieniem człowieka. Znają także zasady racjonalnego żywienia człowieka i widzą związek między jakością i ilością spożywanej żywności a stanem zdrowia społeczeństwa.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:

  • zakłady różnych branż przemysłu spożywczego
  • instytuty i laboratoria, które zajmują się badaniem żywności
  • firmy, które zajmują się projektowaniem nowych produktów
  • przedsiębiorstwa, które zajmują się wewnętrznym i zewnętrznym obrotem żywności
  • instytuty naukowe i badawczo-naukowe
  • administracja państwowa i samorządowa

Absolwenci pracują także w placówkach, które upowszechniają wiedzę oraz w szkolnictwie zawodowym. Odnajdują się w firmach, specjalizujących się w doradztwie i audycie oraz w firmach, które zajmują się wdrażaniem systemów jakości.

Komentarze (0)