Dietetyka

Dietetyka

25.06.2025

Dietetyka – Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka rekrutacja 2025/2026

Studia na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Studia na kierunku dietetyka w WUMED WARSZAWA
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Jakie przedmioty zdawać na maturze

Studia I stopnia

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

Studia II stopnia

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Dietetyka - opis kierunku

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Dietetyką zaczyna interesować się coraz więcej ludzi. To efekt zmian, jakie zachodzą w myśleniu społeczeństwa, a także pewnej mody na posiadanie i odpowiednie wykorzystywanie wiedzy. A w jaki sposób tę wiedzę nabyć? Na studiach w Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka.

Kształcenie na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Studenci nabywają umiejętności w zakresie planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów.

Program kształcenia na kierunku Dietetyka skonstruowany jest w taki sposób, aby przekazać wiedzę złożoną z wielu elementów, a tymi elementami są przede wszystkim zagadnienia z obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej. W toku studiów studenci zaznajamiają się między innymi z anatomią, fizjologią, czy psychologią, jak również dokładnie poznają zagadnienia dotyczące edukacji żywieniowej, analizy i oceny jakości żywności, interakcji leków z żywnością, czy toksykologii i bezpieczeństwa żywności. Ponadto, studenci kierunku otrzymują możliwość rozwijania zainteresowań w jasno określonych specjalizacjach, do których należą między innymi: poradnictwo żywieniowe, dietetyka w sporcie, czy dietetyka kliniczna.

Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka wyróżniają się obszerną wiedzą i licznymi umiejętnościami. Sprawnie poruszają się po zagadnieniach psychologii żywienia, psychologii klinicznej, alergii pokarmowych, czy fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia. Z pozyskanym wykształceniem mogą odnaleźć swoje miejsce na przykład w specjalistycznych oddziałach szpitalnych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, czy firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia.

 

Program studiów i przedmioty

Dietetyka główne przedmioty:

  • genetyka,
  • chemia żywności,
  • etyka w dietetyce,
  • żywienie człowieka,
  • fizjologia człowieka,
  • anatomia człowieka,
  • edukacja żywieniowa,
  • kliniczny zarys chorób,
  • towaroznawstwo żywności,
  • biochemia ogólna i żywności,
  • mikrobiologia ogólna i żywności,
  • analiza i ocena jakości żywności,
  • technologia produkcji potraw dietetycznych

 

Nabywane umiejętności

Studenci Dietetyki w Warszawskiej Uczelni Medycznej nabywają wielu umiejętności. Są to umiejętności między innymi w zakresie rozpoznawania chorób żywieniowozależnych, planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności, planowania i wdrażania leczenia dietetycznego, analizowania procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji, kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.

 

Praca po studiach

Jak może wyglądać droga zawodowa po zakończeniu kształcenia i otrzymaniu dyplomu? Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w specjalistycznych oddziałach szpitalnych, instytucjach naukowo- badawczych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, placówkach sportowych, organizacjach konsumenckich.

 

Opinie

Studia w Warszawie to interesująca oferta dla tych, którzy chcą zdobyć wyższe wykształcenie. Oczywiście, jest to także bardzo dobre miejsce dla tych, którzy planują rozwijać się w dziedzinie dietetyki. Podejmowanie decyzji odnośnie wyboru szkoły wyższej nierzadko sprawia kłopoty, dlatego, aby rozwiać wszelakie wątpliwości dowiedzmy się – jakie ma Warszawska Uczelnia Medyczna opinie? Karolina, studentka Dietetyki mówi:

„Warszawska Uczelnia Medyczna daje studentom wszystko, aby rozwijali zainteresowania, poszerzali horyzonty, przygotowywali się do realizacji planów zawodowych. Polecam.”

 

 

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Warszawa

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Dietetykę w Warszawskiej Uczelni Medycznej:

Absolwent kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • anatomii i fizjologii człowieka,
  • biochemii ogólnej i żywności,
  • chemii żywności,
  • leczenie dietetycznego chorób uwarunkowanych genetycznie,
  • żywienia w alergiach, nietolerancji pokarmowej i zespołach złego wchłaniania,
  • wpływu chorób na stan odżywienia,
  • farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością,
  • zagrożeń zdrowotnych wynikających z niewłaściwego odżywiania,
  • analizy i oceny jakości żywności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
  • instytucjach naukowo- badawczych,
  • ośrodkach badawczo- rozwojowych,
  • firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
  • wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
  • placówkach sportowych,
  • organizacjach konsumenckich,
  • instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka w Warszawie

Komentarze (0)