ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku • 4 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Analityk jest specjalistą którego zadaniem jest opracowywanie, rozwijanie i zastosowanie metod, aparatów i strategii, w celu uzyskania informacji o składzie chemicznym materiałów i ich zmienności w czasie i przestrzeni zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem krajowym oraz unijnym. Nasz Analityk zajmuję się analizą chemiczną, czyli badaniem jakościowego
i ilościowego składu chemicznego substancji.
Absolwent tego kierunku posiada niezbędną Wiedzę do rozwiązania podstawowych zagadnień analitycznych. Zna techniki stosowane w analizie chemicznej oraz potrafi je zastosować w praktyce laboratoryjnej. Posiada również wiedzę z zakresu zasad organizacji i pracy w laboratorium akredytowanym.
Absolwent posiada umiejętność obsługi i zastosowania komputera oraz podstawowych programów użytkowych, które może wykorzystać w laboratorium do przeprowadzania obliczeń oraz do oceny poprawności uzyskanych wyników.
Zwiń
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
INŻYNIERIA FARMACEUTYCZNA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Kształcimy specjalistów w zakresie inżynierii farmaceutycznej przygotowanych do rozwiązywania zadań inżynierskich z zakresu technologii i inżynierii farmaceutycznej, szczególnie projektowania i kontroli procesów technologicznych.
Absolwenci kierunku są wyposażeni w wiedzę i umiejętności z zakresu oceny jakości substancji i produktów leczniczych i kosmetycznych a także aspektów związanych z farmakologią i toksykologią produktów oraz bromatologią jest szczególnie istotne w aspekcie bezpieczeństwa ich stosowania.
Inżynier farmaceutyczny potrafi wykorzystywać w swojej pracy, w oparciu o szerokie kompetencje inżynierskie, różne dziedziny wiedzy, począwszy od inżynierii chemicznej, przez nauki chemiczne, technologię żywności i żywienia po nauki o zarządzaniu i jakości.
Inżynier farmaceutyczny jest specjalistą w zakresie:
• wytwarzania leków i kosmetyków oraz pozyskiwania surowców do ich produkcji–
• projektowania zakładów i procesów technologicznych oraz organizacji procesu produkcyjnego.
• kontroli procesu produkcyjnego oraz kontroli jakości surowców, półproduktów i produktów
• systemów zapewniających bezpieczeństwo produktu
• zarządzania zasobami ludzkimi, komunikacji społecznej
• profilaktyki i promocji zdrowia, a także sprzedaży produktu
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku inżynieria farmaceutyczna brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
TECHNOLOGIA CHEMICZNA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 4 lata • 1,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
Studia II stopnia niestacjonarne
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia chemiczna brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Podstawą przyjęcia na I rok studiów drugiego stopnia na kierunek technologia chemiczna studia stacjonarne i niestacjonarne jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub licencjata.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.