• ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Analityka chemiczna i spożywcza

    Analityk jest specjalistą którego zadaniem jest opracowywanie, rozwijanie i zastosowanie metod, aparatów i strategii, w celu uzyskania informacji o składzie chemicznym materiałów i ich zmienności w czasie i przestrzeni zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem krajowym oraz unijnym. Nasz Analityk  zajmuję się analizą chemiczną, czyli badaniem jakościowego
    i ilościowego składu chemicznego substancji.

    Absolwent tego kierunku posiada niezbędną Wiedzę do rozwiązania podstawowych zagadnień analitycznych. Zna techniki stosowane w analizie chemicznej oraz potrafi je zastosować w praktyce laboratoryjnej. Posiada również wiedzę z zakresu zasad organizacji i pracy w laboratorium akredytowanym.

    Absolwent posiada umiejętność obsługi i zastosowania komputera  oraz podstawowych programów użytkowych, które może wykorzystać w laboratorium do przeprowadzania obliczeń oraz do oceny poprawności uzyskanych wyników.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Analityka chemiczna
    • Analityka żywności

    Studia I stopnia niestacjonarne

    • Analityka chemiczna
    • Analityka żywności

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Analityka chemiczna i spożywcza brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, chemii, fizyki i astronomii, fizyki, biologii

    Dowiedz się więcej

     

  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Inżynieria materiałowa
    Inżynieria materiałowa to dziedzina nauki i techniki, której zadaniem jest wykorzystanie interdyscyplinarnej wiedzy zarówno w celu użytecznego projektowaniem nowych, jak i doskonalenia już znanych materiałów.
    Swoim zakresem obejmuje dziedziny: fizykochemia polimerów, chemia fizyczna, fizyka, metaloznawstwo, ceramika, mechanika i in. Inżynieria materiałowa zajmuje się systemowym kształtowaniem materiałów uwzgledniającym ich właściwości, technologię produkcji, wpływ na środowisko, jak również sposób utylizacji i recyklingu. Wiedza w tej dziedzinie jest niezbędna dla rozwoju wszystkich innych technologii kształtujących dzisiejszy świat.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

     

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Inżynieria materiałowa brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy 
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, chemii, fizyki i astronomii, fizyki, biologii

    Dowiedz się więcej

  • TECHNOLOGIA CHEMICZNA Stopień: I II REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Technologia chemiczna

    Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej kształci studentów od blisko 70-ciu lat.

    Kierunek uzyskał w 2015 roku pozytywną ocenę jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej. W 2020 roku kierunek Technologia chemiczna studia I stopnia otrzymał Certyfikat „Studia z Przyszłością” potwierdzający wysoką jakość kształcenia i nowatorski dostosowany do potrzeb rynku pracy program studiów.

    Po ukończeniu kierunku technologia chemiczna możesz :

    • projektować procesy chemiczne oraz aparaturę,
    • pracować w laboratoriach naukowo-badawczych, analitycznych i rozwojowych w przemyśle chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym itp.
    • zarządzać jakością i produktami chemicznymi oraz bezpieczeństwem technicznym,
    • prowadzić własną działalność gospodarczą.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Biotechnologia przemysłowa
    • Technologia procesów chemicznych
    • Chemia i technologia kosmetyków

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Biotechnologia przemysłowa
    • Technologia procesów chemicznych
    • Analityka chemiczna i spożywcza
    • Nowoczesne technologie materiałowe

    Studia I stopnia niestacjonarne

    • Technologia procesów chemicznych

    Studia II stopnia niestacjonarne

    • Technologia procesów chemicznych
    • Nowoczesne technologie materiałowe

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Technologia chemiczna brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy 
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, chemii, fizyki i astronomii, fizyki, biologii

    Dowiedz się więcej

     


     


    Studia II stopnia

     

    Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Technologia chemiczna jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub licencjata kierunku obieralnego oraz po kierunkach: inżynieria materiałowa i inżynieria chemiczna, po kierunkach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka, chemia oraz ochrona środowiska są zobowiązani do uzupełnienia w trakcie studiów efektów kształcenia z 3 przedmiotów z zakresu studiów I stopnia kierunku technologia chemiczna, pozostałych kierunków studiów realizowanych w obszarze nauk technicznych. Kandydaci pozostałych kierunków przystępują do rozmowy kwalifikacyjnej celem potwierdzenia efektów kształcenia. Szczegółowy zakres zagadnień dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej uchwala Rada Wydziału i podaje do wiadomości na co najmniej trzy miesiące przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia II stopnia. Za pozytywny wynik rozmowy przyjmuje się minimum 51%.

     

    Dowiedz się więcej

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Stopień: I REKRUTACJA

    Uczelnie Bydgoszcz - kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
    Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na naszym Wydziale w całości przypisany jest do dyscypliny naukowej technologia żywności i żywienie, co oznacza że kształcimy 100. procentowych technologów żywności. Kwestia odżywiania stała się istotnym elementem obecnym w przestrzeni życiowej wysokorozwiniętych społeczeństw. Technologia żywienia i żywienie człowieka to kierunek interdyscyplinarny, a osoby z takim wykształceniem świetnie odnajdują się w różnych branżach i specjalizacjach istniejących na rynku pracy.
    Technolog żywności orientuje się i potrafi wykorzystywać w swojej pracy różne dziedziny wiedzy, począwszy od nauk przyrodniczych, społecznych, po nauki o zdrowiu, a wszystko analizuje jako osoba z kompetencjami inżynierskimi. Z tego względu  technolog żywności i żywienia człowieka czerpie wiedzę nie tylko z nauk biologicznych, ale także medycznych, tych związanych z dietetyką, chemią spożywczą, biotechnologią żywności, czy inżynierią produkcji.

    Czytaj dalejZwiń

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Inżynieria żywności
    • żywienie człowieka z elementami dietetyki

     


    Studia I stopnia

     

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

    • Język obcy 
    • Język polski
    • Matematyka
    • Jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, chemii, fizyki i astronomii, fizyki, biologii

    Dowiedz się więcej

Opinie (1)

UTP Ocena

Polecam