Analityka chemiczna i spożywcza

Analityka chemiczna i spożywcza

Analityka chemiczna i spożywcza studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Interesują Cię procesy chemiczne zachodzące w przyrodzie oraz ich wpływ na życie codzienne? Jesteś osobą skrupulatną i dokładną, a dodoatkowo Twoją mocną stroną są nauki ścisłe? Jeżeli tak to Analityka chemiczna i spożywcza to może być świetny kierunek dla Ciebie!

 

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Analityka chemiczna i spożywcza? Jako absolwent kierunku analityka chemiczna i spożywcza zdobędzie wiedzę nie tylko z zakresu przedmiotów podstawowych, ale także o surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym, technikach i metodach charakteryzowania, identyfikacji i oznaczania związków chemicznych oraz z zakresu inżynierii procesowej i materiałoznawstwa chemicznego. Oprócz wiedzy teoretycznej będziesz mieć okazję do pracy w laboratorium, gdzie przełożysz już zdobytą na praktykę.

 

Praca po studiach

Gdzie zdobędziesz zatrudnienie jako absolwent kierunku Analityka chemiczna i spożywcza? Po ukończeniu tych studiów będziesz mógł podjąć pracę w laboratoriach analitycznych przemysłowych, ochrony środowiska, kryminalistycznych, farmaceutycznych, sanitarno-epidemiologicznych, rolniczych i Państwowej Inspekcji Handlowej. Jeżeli zatem jesteś osobą dokładną i chciałbyś w przyszłości podjąć pracę w laboratorium to prawdopodobnie jest to kierunek dla Ciebie!

 

WAŻNE TEMATY

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na analitykę chemiczną i spożywczą, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, język obcy, matematyka, chemia, fizyka, astronomia, biologia.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Specjalności na kierunku analityka chemiczna i spożywcza

Specjalności na kierunku technologia chemiczna

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Studia I stopnia

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując analitykę chemiczną i spożywczą

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • matematyki w zakresie pozwalającym na wykorzystanie metod matematycznych do opisu procesów analitycznych i wykonywania obliczeń potrzebnych w praktyce inŜynierskiej w zakresie studiowanego kierunku,
  • surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym i o kierunkach rozwoju przemysłu chemicznego w kraju i na świecie,
  • uporządkowanej, podbudowanej teoretycznie wiedzy ogólnej w zakresie chemii nieorganicznej, organicznej, fizycznej i analitycznej,
  • metod, technik, narzędzi i materiałów stosowanych przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich związanych z analizą, technologią i inżynierią chemiczną,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu informatyki.

Jak wyglądają studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek analityka chemiczna i spożywcza jest dostępny zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Wybierając pierwszą opcję musisz być przygotowany na codzienne uczestnictwo w zajęciach. W przypadku studiów niestacjonarnym zjazdy odbywają się w określone weekendy semestru.

Studenci, którzy aplikują na powyższy kierunek zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk biologicznych, chemicznych czy przyrodniczych.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka chemiczna i spożywcza będą mogli korzystać z bogatej oferty rozwijających zajęć, wykładów i warsztatów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

  • statystyka
  • fizyka
  • jakościowa analiza chemiczna
  • analiza instrumentalna

W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat chemii ogólnej i organicznej, co z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Ponadto, dowiesz się więcej na temat technologii żywności i sposobów jej przetwarzania. Program kształcenia zakłada także realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których pełną ofertę znajdziesz na oficjalnej stronie internetowej wybranej uczelni wyższej.

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza będziesz miał okazję zdobyć cenne umiejętności i kwalifikacje zawodowe. Przede wszystkim, nauczysz się nowoczesnych technik analitycznych oraz analizy instrumentalnej.

Co więcej, dowiesz się w jaki sposób obsługiwać zaawansowane aparatury badawcze oraz technologie informatyczne. Uzyskaną wiedzę i umiejętności wykorzystasz podczas obowiązkowych praktyk studenckich, dzięki którym zdobędziesz cenne doświadczenie i kwalifikacje.

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA STUDIA NIESTACJONARNE

ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Kierunek analityka chemiczna i spożywcza można realizować na pierwszym i drugim stopniu. Studia pierwszego stopnia trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów i kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Natomiast nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci trzy semestry, po których zdobędziesz tytuł magistra.

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA STUDIA I STOPNIA

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku analityka chemiczna i spożywcza

Absolwent będzie mógł pracować jako:
  • pracownik w laboratoriach analitycznych przemysłowych, ochrony środowiska, kryminalistycznych, farmaceutycznych, sanitarno-epidemiologicznych, rolniczych,
  • pracownik Państwowej Inspekcji Handlowej,
  • pracownik przemysłu chemicznego,
  • pracownik firmy produkującej nowczesne meteriały chemiczne,
  • pracownik procesu produkcji działów chemicznych.

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA

Komentarze (0)