Dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie
Dodaj do ulubionych

Dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Studia na kierunku dietetyka to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie niestacjonarnej.

 

Dietetyka to studia podyplomowe w Krakowie, których celem jest przekazanie słuchaczom wiedzy i kompetencji w zakresie dokonywania oceny sposobu odżywiania i stanu odżywienia osób zdrowych oraz chorych.

Studia kształcą absolwentów, którzy odnajdą się w pracy w roli dietetyków w publicznych oraz niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej. Mogą podjąć pracę również w zakładach żywienia zbiorowego oraz w organizacjach konsumenckich.

Zobacz, na jakich uczelniach w Krakowie jest kierunek dietetyka - studia podyplomowe

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Jakie są wymagania na studia podyplomowe na kierunku dietetyka

Studia w Krakowie na kierunku dietetyka skierowane są do osób, które legitymują się dyplomem potwierdzającym ukończenie studiów wyższych. To idealny wybór w szczególności dla kandydatów po kierunku dietetyka, technologia żywności i żywienia, turystyka i rekreacja czy wychowanie fizyczne.

Kształcenie w ramach studiów podyplomowych na tym kierunku obejmuje dodatkowe opłaty w formie czesnego. Można je jednak rozłożyć na raty.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU DIETETYKA?

Studia na kierunku dietetyka powstały jako odpowiedź na rosnące problemy społeczeństwa związane z nieprawidłowym żywieniem. Kształcenie obejmuje interdyscyplinarne zagadnienia praktyczne i teoretyczne w zakresie profilaktyki zdrowia, leczenia farmakologicznego czy chorób cywilizacyjnych.

Program dydaktyczny przygotowano na podstawie wieloletniego doświadczenia dydaktycznego oraz praktycznego specjalistów w zakresie dietetyki – zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym osób chorych i zdrowych.

W siatce zajęć uwzględniono przedmioty obejmujące tematyką m.in. anatomię i fizjologię układu pokarmowego, żywienie w sporcie, podstawy żywienia człowieka zdrowego oraz chorego, a także planowanie żywienia.

Dydaktyka obejmuje nie tylko wykłady oraz ćwiczenia, ale też spotkania z dietetykami różnych dziedzin. Dzięki temu studenci mają możliwość wymiany doświadczeń i zdobycia cennych informacji, które wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej.

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku dietetyka, możemy podzielić na:

1. Typ

2. Tryb:

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci studiów na kierunku dietetyka potrafią dokonywać oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia osób chorych i zdrowych. Znają sposoby zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.

Potrafią planować żywienie i technologię przechowywania potraw, nadzorują zakłady żywienia zbiorowego i korzystają z technik edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami na poziomie indywidualnym oraz zbiorowym.

Wiedzą, w jaki sposób zaplanować prawidłowo zbilansowaną dietę dla człowieka zdrowego oraz chorego. Określają wartość energetyczną żywności i charakteryzują pozytywne oraz negatywne znaczenie makro- i mikroskładników w organizmie człowieka.

Wykazują się wiedzą, dzięki której zapobiegają chorobom cywilizacyjnym i potrafią wdrożyć terapię żywieniową w różnych jednostkach chorobowych – cukrzyca, anoreksja, bulimia.

Znają techniki przyrządzania potraw dietetycznych dla osób będących w różnych stanach fizjologicznych, a także dla grup ludności. Potrafią wskazać zagrożenia i pozytywne elementy diet niekonwencjonalnych w porównaniu ze zbilansowaną dietą.

Dobierają produkty spożywcze holistycznie dla pacjentów, rozpoznając psychologiczne uwarunkowania kłopotów z odżywianiem.

 

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU DIETETYKA

Studia na kierunku dietetyka, trwają 1 rok (studia podyplomowe).

 

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU DIETETYKA

Kształcenie umożliwia absolwentom zdobycie kwalifikacji i wiedzy niezbędnej do pracy jako dietetycy w różnych dziedzinach – zdrowia publicznego, poradnictwa dietetycznego, żywienia klinicznego czy dietoterapii.

Studia przygotowują absolwentów do roli doradców żywieniowych, którzy wspierają zdrowy styl życia i właściwe nawyki żywieniowe. Mogą także zostać edukatorami żywieniowymi odpowiedzialnymi za promowanie zdrowego stylu życia.

Wykazują się praktyczną wiedzą w obrębie dietetyki klinicznej i sportowej, którą mogą wykorzystać w dobieraniu planu żywieniowego. Mają również przygotowanie psychologiczne i coachingowe do pracy z podopiecznymi w różnych jednostkach chorobowych.

Po ukończeniu dietetyki absolwenci mogą także otworzyć własny gabinet dietetyczny, prowadzić doradztwo żywieniowe czy warsztaty promujące zdrowy styl życia.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka

  • własny gabinet dietetyczny,
  • doradztwo żywieniowe,
  • publiczne lub prywatne gabinety dietetyczne,
  • edukatorzy żywności,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • organizacje konsumenckie,
  • kluby sportowe,
  • placówki sportowe i turystyczno-rekreacyjne.

Studia na kierunku dietetyka zostały stworzone jako odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie społeczeństwa na fachowców z zakresu żywienia i dietetyki. Jest to spowodowane panującymi trendami związanymi ze zdrowym trybem życia – modą na zdrową żywność czy zbilansowaną dietę.

Komentarze (0)