Kierunki studiów we Wrocławiu związane z tą dyscypliną są zróżnicowane i obejmują zarówno teoretyczne, jak i praktyczne aspekty dotyczące zdrowia, żywienia i promocji zdrowego stylu życia. Uczestnicy uczą się podstaw żywienia, poznają makro- i mikroskładniki odżywcze oraz ich wpływ na zdrowie.
Analizują chemiczne podstawy żywienia, procesy metaboliczne i wpływ składników odżywczych na organizm. Uczelnie we Wrocławiu uwzględniły także w programie wprowadzenie do koncepcji promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej i prewencji.
Studenci mają do wyboru jedną z dostępnych ścieżek kształcenia, w zakresie m.in. dietetyki w sporcie i rekreacji, psychodietetyki i doradztwa zdrowego stylu życia, dietetyki anti-aging oraz dietetyki klinicznej.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka i promocja zdrowia możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
-
studia stacjonarne,
-
studia niestacjonarne.
Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci rozumieją skład chemiczny żywności, w tym składników odżywczych, witamin, minerałów i ich wpływu na zdrowie. Potrafią tworzyć zindywidualizowane plany dietetyczne, dopasowane do potrzeb zdrowotnych i preferencji klientów.
Mają wiedzę na temat stosowania diet w leczeniu i zarządzaniu chorobami, takimi jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, otyłość i choroby metaboliczne. Zbierają i analizują informacje od pacjentów dotyczące ich nawyków żywieniowych, zdrowia i stylu życia.
Potrafią śledzić efekty wprowadzonych zmian w diecie i dopasowywać plany żywieniowe na podstawie wyników i opinii pacjentów. Samodzielnie tworzą i wdrażają programy promujące zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie w różnych środowiskach, takich jak szkoły, firmy, społeczności lokalne.