Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 2021

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku, 4 lata (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Program studiów i przedmioty

W programie studiów na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:

  • żywienie człowieka
  • ocena żywienia
  • podstawy dietetyki
  • analiza żywności
  • toksykologia żywności
  • higiena żywności
  • towaroznawstwo żywności
  • technologia gastronomiczna
  • wyposażenie zakładów żywienia

 

To najstarsza rolnicza uczelnia w kraju. Jakie kierunki proponuje kandydatom? Na przykład: Żywienie człowieka i ocena żywności, prowadzony na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy na temat współzależności między pożywieniem, a organizmem człowieka na różnych poziomach: molekularnym, komórkowym, tkankowym, organizmu oraz populacji. Studenci poznają wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu, zasady analizy stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych, epidemiologię żywieniową, dietoterapię schorzeń powstałych na tle nieprawidłowego żywienia, reguły projektowania i charakterystyki żywności specjalnego przeznaczenia i żywności funkcjonalnej.

W programie nauczania zawarte są następujące przedmioty: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia. A co po studiach? Absolwenci Żywienia człowieka i oceny żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka, inspekcji urzędowej kontroli żywności, przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych, organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów, jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.

Czy wybór uczelni może być łatwy? Oczywiście, że tak. Wybierając się na studia do stolicy, warto wiedzieć: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Marlena, studentka Żywienia człowieka i oceny żywności mówi:

„SGGW to jedyna uczelnia, na której znalazłam tak wnikliwy i szczegółowy program nauki i badań w dziedzinie, która mnie interesuje. Studia są wyczerpujące, ale w takim znaczeniu, że zdobywamy wiedzę kompletną, na dodatek o praktycznym wymiarze.”

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Żywienie człowieka i ocenę żywności:

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • funkcjonowania organizmu człowieka,
  • uwarunkowań i metod diagnozowania sposobu żywienia i stanu odżywienia poszczególnych osób i grup populacyjnych,
  • potrzeb żywieniowych różnych grup populacyjnych odnośnie stosowanych diet, produktów spożywczych adresowanych do tych grup oraz systemów i organizacji żywienia,
  • metod wytwarzania i sposobów utrwalania żywności,
  • czynników determinujących jakość żywności,
  • metod zarządzania jakością żywności,
  • nowoczesnych technik analizy żywności,
  • prawidłowości i uwarunkowań konsumpcji żywności, z uwzględnieniem ludności miejskiej i z obszarów wiejskich.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności:

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
  • inspekcji urzędowej kontroli żywności,
  • przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych,
  • organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów,
  • jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności,
  • placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.

 

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

 

 



# MUSISZ TO WIEDZIEĆ

 

Jakie studia rolnicze wybrać

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności - wszystko co musisz wiedzieć

Studia rolnicze w Warszawie

SGGW kierunki

Jakie są kierunki rolnicze w Warszawie

Co zdawać na maturze

Studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Komentarze (0)