Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Żywienie człowieka i ocena żywności stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 1,5 roku • 3,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Żywienie człowieka i ocena żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | żywienie człowieka i ocena żywności - uczelnie >

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: matematyka, chemia, biologia.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Żywienie człowieka i ocena żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Żywienie człowieka i ocena żywności

W programie studiów na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:
  • Analiza sensoryczna
  • Anatomia człowieka
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Ekologia i ochrona środowiska
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Gospodarka żywnościowa
  • Biochemia żywienia
  • Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego
  • Technologie produktów pochodzenia roślinnego
  • Bioocena w badaniach żywieniowych
  • Enzymy w projektowaniu i produkcji żywności
 
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • podstawowych zagadnień z matematyki, chemii, fizyki, biologii
  • aspektów żywieniowych
  • znajomości technik i urządzeń stosowanych do realizacji zadań inżynierskich w obszarze żywienia człowieka
  • znajomości anatomii i fizjologii człowieka
  • metod przetwarzania oraz przechowywania produktów spożywczych
  • dysponowania wiadomościami dotyczącymi oceny jakości produktów spożywczych
  • zasad funkcjonowania rynku żywności
  • tworzenia programów i przeprowadzania zajęć edukacyjno – zdrowotnych
  • planowania i przeprowadzania badań naukowych
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności?

 

1. Tryb studiów

Jeżeli wybierzesz studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, to będziesz swoją przygodę edukacyjną mógł rozpocząć na studiach stacjonarnych (dziennych) lub niestacjonarnych (zaocznych). Wybierz tę formę, która najlepiej odzwierciedlać będzie twoje oczekiwania. Jeżeli chciałbyś równolegle rozwijać swoją karierę zawodową, to opcją zdecydowanie lepszą byłoby rozpoczęcie studiów niestacjonarnych.

Musisz mieć jedynie świadomość, że mają one charakter studiów płatnych, zjazdy naukowe odbywają się w weekendy, a część materiału musisz opanowywać we własnym zakresie. Studia dzienne wiążą się z regularną nauką w trakcie tygodnia. Wybór musisz dostosować do własnych potrzeb i oczekiwań.

 

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Kierunki studiów takie jak żywienie człowieka i ocena żywności zaadresowane są do osób, którym to, co jemy nie jest obojętne. Dziś zmienił się nasz model myślenia o żywności – coraz częściej rezygnujemy z półproduktów na rzecz sięgania po to, co naturalne i świeże.  Pamiętaj, że ten profil kształcenia obejmuje kilka potężnych dyscyplin ścisłych. W siatce programowej odnajdziesz zatem przedmioty takie jak:

  • systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • ocena żywienia;
  • racjonalizacja żywienia
  •  podstawy dietetyki.

 

Studenci otrzymają niezbędne umiejętności, które podparte będą rzetelną wiedzą praktyczną. Na każdego przyszłego inżyniera czeka bowiem szereg zajęć laboratoryjnych, podczas których będzie mógł dokonywać rozbudowanych analiz z zakresu oceny żywności.

 

3. Nabywane umiejętności

Czego nauczysz się w ramach programu? Uczestnicząc w zajęciach otrzymasz podstawową wiedzę z matematyki, biologii, chemii oraz fizyki. Oprócz tego zapoznasz się z anatomią i fizjologią człowieka, jak również z psychologią żywienia i dietoterapii.

W ramach zajęć zostaną zaprezentowane tematy dotyczące ochrony konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów żywnościowych. Jako student tego kierunku zdobędziesz również niezbędną wiedzę z obszaru rachunkowości, marketingu oraz ekologii.

Dzięki szerokiej gamie przedmiotów będziesz miał szansę dołączyć do grona specjalistów z tej dziedziny!

 

4. Dla kogo ten kierunek

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat nowych tendencji w żywieniu? Szukasz studiów na kierunkach przyrodniczych lub technicznych?

Nie chcesz martwić się o miejsca zatrudnienia po ukończeniu studiów? Zależy Ci na zdobyciu wykształcenia, które pozwoli Ci na dalszy rozwój? Jeśli tak to z pomocą przychodzą Ci studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności!

 

5. Gdzie studiować Żywienie człowieka i ocenę żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności:

Ile trwają studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności?

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Swoją przygodę edukacyjną rozpoczniesz od studiów pierwszego stopnia, które trwają 3,5 roku (siedem semestrów) kształcenia. W trakcie ich trwania poznasz wszystkie najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka. I po zakończeniu nauki na tym stopniu możesz już rozpocząć pewne aktywności zawodowe związane z twoim wykształceniem.

Musisz jednak mieć świadomość, że nie posiadasz pełni kwalifikacji, więc i twoja praca będzie przebiegać w niepełnym wymiarze.

Dopiero ukończenie studiów drugiego stopnia uczyni z ciebie prawdziwego profesjonalistę, który wszystkie umiejętności może wykorzystać w pracy. Nauka na tym stopniu zajmie ci półtora roku, co łącznie da pięć lat. Finalizacją nauki na tym kierunku będzie przystąpienie do obrony pracy dyplomowej. Jeżeli wszystko powiedzie się pomyślnie, otrzymasz tytuł magistra.

Pamiętaj, że czas kształcenia na poszczególnych stopniach może się różnić w zależności od tego, jaką uczelnię wybierzesz.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności

Praca po studiach

Oprócz ciekawego programu zajęć, kierunek ten oferuje również dla swoich absolwentów szerokie perspektywy zawodowe. Gdzie będziesz mógł pracować po ukończeniu studiów? Przede wszystkim dzięki zdobytym kompetencjom możesz zatrudnić się w specjalistycznych poradniach lub ośrodkach naukowo – badawczych.

Oprócz tego nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w zakładach przetwórczych. Specjalistów z tej dziedziny poszukują także instytucje zajmujące się kontrolą jakości żywności oraz dbaniem o prawa konsumentów.

Jeśli interesujesz się tematami dotyczącymi kwestii zdrowego odżywiania się to studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności są doskonałą propozycją!

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik ośrodków
  • naukowo – badawczych
  • pracownik instytucji ochrony konsumentów
  • pracownik specjalistycznych poradni
  • pracownik zakładów przetwórczych
  • pracownik instytucji kontroli jakości żywności

Poziom i forma studiów

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Żywienie człowieka i ocena żywności studia I stopnia

Żywienie człowieka i ocena żywności studia II stopnia

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • ul. Kopernika 26, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=akademia%20ignatianum https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/0b0ba-akademia-ignatianum.jpg Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/c8c81-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
  • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
  • Budynek Główny AWF w Krakowie Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • Ogólnopolski Dzień Otwarty https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/9b9a6-politechnika-gdanska.jpg Politechnika Gdańska

Komentarze (0)