08.03.2024
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w SGGW | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Żywienie człowieka i ocena żywności główne przedmioty:
To najstarsza rolnicza uczelnia w kraju. Jakie kierunki proponuje kandydatom? Na przykład: Żywienie człowieka i ocena żywności, prowadzony na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy na temat współzależności między pożywieniem, a organizmem człowieka na różnych poziomach: molekularnym, komórkowym, tkankowym, organizmu oraz populacji. Studenci poznają wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu, zasady analizy stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych, epidemiologię żywieniową, dietoterapię schorzeń powstałych na tle nieprawidłowego żywienia, reguły projektowania i charakterystyki żywności specjalnego przeznaczenia i żywności funkcjonalnej.
W programie nauczania zawarte są następujące przedmioty: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia. A co po studiach? Absolwenci Żywienia człowieka i oceny żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka, inspekcji urzędowej kontroli żywności, przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych, organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów, jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.
Czy wybór uczelni może być łatwy? Oczywiście, że tak. Wybierając się na studia do stolicy, warto wiedzieć: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Marlena, studentka Żywienia człowieka i oceny żywności mówi:
„SGGW to jedyna uczelnia, na której znalazłam tak wnikliwy i szczegółowy program nauki i badań w dziedzinie, która mnie interesuje. Studia są wyczerpujące, ale w takim znaczeniu, że zdobywamy wiedzę kompletną, na dodatek o praktycznym wymiarze.”
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności prowadzone są przez Wydział Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159c w Warszawie.
Kontakt:
tel. 22 59 37 004
STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI - ważne informacje
Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności - wszystko co musisz wiedzieć