Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
07.01.2025
Już samo pojęcie „sztuka kulinarna” wyraźnie podpowiada, że proces tworzenia potraw to nie zwykłe zajęcie, lecz wysoka umiejętność wymagająca wiedzy, poczucia smaku i wyobraźni. Czy można zdobyć umiejętności, dzięki którym powstanie na talerzu coś wyjątkowego? Tak! Wystarczy wybrać kierunek Gastronomia- sztuka kulinarna. A w której uczelni? Na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie, gdzie prowadzony jest na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Studia na kierunku gastronomia - sztuka kulinarna w UWM | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia I stopnia
W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie na kierunku gastronomia - sztuka kulinarna wymagane są następujące przedmioty maturalne: 3 przedmioty do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, historia, język obcy nowożytny, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Studia II stopnia
Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Założeniem kształcenia jest pozyskanie szerokiej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu technologii gastronomicznej oraz działalności gastronomicznej z elementami działalności hotelarskiej. Studenci poznają zasady komponowania potraw, planowania racjonalnego żywienia poszczególnych grup ludności, metody oceny wpływu surowców i procesu technologicznego na jakość potraw i produktów spożywczych. Ponadto, zaznajamiają się z technikami wykorzystywanymi w zarządzaniu przedsiębiorstwem oraz organizacji usług gastronomicznych, jak również uwarunkowania prawnymi, ekonomicznymi i etycznymi w zakresie działalności gastronomiczno- hotelarskiej. Gastronomia- sztuka kulinarna na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie to kierunek prowadzony wyłącznie w formie studiów stacjonarnych.
Progi punktowe na kierunek gastronomia - sztuka kulinarna - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Kandydaci na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2024/2025 na kierunek gastronomia - sztuka kulinarna musieli uzyskać co najmniej 67 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Studia na kierunku Gastronomia- sztuka kulinarna na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie charakteryzują się bogatym programem nauczania, na który składają się następujące przedmioty: chemia, chemia żywności, geografia społeczno- ekonomiczna, hodowla roślin i nasiennictwo, podstawy matematyki finansowej i statystyki, prowadzenie działalności gospodarczej, biochemia żywności, historia żywności i żywienia, mikrobiologia, podstawy sztuki, podstawy żywienia człowieka i dietetyka, pozyskiwanie i ocena ryb oraz bezkręgowców wodnych, pozyskiwanie i ocena surowców zwierzęcych, analiza sensoryczna, ogólna technologia żywności, towaroznawstwo artykułów pochodzenia zwierzęcego, towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych, towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego, aparatura gastronomiczna, catering, geografia turystyczna Polski, organizacja i zarządzanie w gastronomii.
Gastronomia- sztuka kulinarna to kierunek kształcenia nastawiony głównie na zdobycie umiejętności organizacji usług gastronomicznych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, higieny pracy, ergonomii, ochrony środowiska oraz kodeksem etyki zawodowej. Studenci i absolwenci mają wykazywać się zdolnością planowania i wprowadzania nowych produktów i usług w działalności gastronomicznej z uwzględnieniem dostosowania ich do trendów rynkowych oraz indywidualnych potrzeb odbiorców, a także zdolnością zarządzania zasobami ludzkimi w przestrzeni gastronomicznej i hotelarskiej. Jak może wyglądać ich droga zawodowa? Bez trudu odnajdą się w roli kucharza, bądź menedżera różnych obiektów gastronomicznych.
Kierunki studiów w Olsztynie tworzą razem długą listę ciekawych dyscyplin, a Gastronomia- sztuka kulinarna zajmuje na niej istotne miejsce. Warto wybrać ten kierunek i tę uczelnię? Jakie ma Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie opinie? Wiktor, student Gastronomii- sztuki kulinarnej mówi:
„Uniwersytet Warmińsko- Mazurski to nowoczesna uczelnia, która oferuje swoim studentom wiele innowacyjnych dyscyplin. Tutaj każdy może się kształcić, ponieważ zakres dyscyplin jest bardzo szeroki. „
Studia na kierunku gastronomia – sztuka kulinarna prowadzone są przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zlokalizowanego przy Placu Cieszyńskim 1 w Olsztynie.
Kontakt:
tel. 89 523 36 14
Infolinia: 89 524 50 80
(czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-15:00)
Mail: rekrutacja@uwm.edu.pl
STUDIA W OLSZTYNIE - ważne informacje
GASTRONOMIA- SZTUKA KULINARNA - ważne informacje
Absolwent kierunku Gastronomia- sztuka kulinarna na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Gastronomia- sztuka kulinarna na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może znaleźć zatrudnienie w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia humanistyczne wybrać
Studia na kierunku Gastronomia- sztuka kulinarna - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie kierunki
Jakie są kierunki humanistyczne w Olsztynie
Studia na Wydziale Nauk o Żywności UWM Olsztyn