Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
19.11.2024
Studia na kierunku dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Studia na kierunku dietetyka w UAFM, UNIWERSYTET MODRZEWSKIEGO, AKADEMIA FRYCZA | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Program kształcenia na kierunku Dietetyka nastawiony jest przede wszystkim na pozyskanie obszernej wiedzy i licznych umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. W toku studiów studenci zaznajamiają się między innymi z anatomią i fizjologią, chemią żywności, zasadami planowania jadłospisów, analizą i oceną jakości żywności, czy zasadami oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Dzięki realizowanym zajęciom studenci uczą się jak oceniać zapotrzebowanie pokarmowe w stanie zdrowia i choroby, oceniać stan odżywienia człowieka i kwalifikować pacjenta do poszczególnych grup klinicznych, opracowywać indywidualne zalecenia dietetyczne w ramach poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych.
Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka wyróżniają się obszerną wiedzą, licznymi umiejętnościami i kompetencjami społecznymi. Posiadają wykształcenie, dzięki któremu mogą prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, edukację zdrowotną, jak również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego.
Dietetyka główne przedmioty:
Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny, powiedział: „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Coraz więcej osób zaczyna przywiązywać wagę do sposobu odżywiania. Sprawdzamy tabelę wartości odżywczych, składniki potraw, ilość sztucznych substancji dodawanych do różnych produktów. Ale i tak w przypadku kłopotów związanych z odżywianiem musimy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Specjalistów Dietetyków kształci Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego.
Kształcenie na kierunku Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego umożliwia nabycie umiejętności planowania i oceniania indywidualnych jadłospisów stosowanych w różnych sytuacjach zdrowia i choroby. Studenci uczą się oceniać zapotrzebowanie pokarmowe organizmu, dobierać produkty spożywcze do odpowiedniej diety, planować jadłospisy uwzględniając wiek, płeć i aktywność fizyczną pacjentów. Ponadto, rozwijają umiejętności w zakresie poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych, jak również stosowania systemu analizy zagrożeń przygotowywania posiłków ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.
Program kształcenia kierunku Dietetyka możemy podzielić na nauki podstawowe, w obszarze których znajdują się takie przedmioty jak: anatomia i fizjologia człowieka, chemia i biochemia ogólna i żywności, genetyka, czy mikrobiologia, a także na wiedzę ukierunkowaną na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych. To, co wyróżnia program nauczania to przedmiot o nazwie leczenie żywieniowe, który przygotowuje szczególnie do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot ten rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, a jego realizacja odbywa się pod okiem specjalistów zajmujących się pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.
Dietetyka w Uniwersytecie jest kierunkiem, który przygotowuje absolwentów do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego. Oprócz tego, mogą oni znaleźć zatrudnienie między innymi w : szpitalach, poradniach dietetycznych, sanatoriach, zakładach żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, zakładach przemysłu spożywczego, ośrodkach fitness.
studia stacjonarne: 9000 zł
studia niestacjonarne: 9000 zł
*Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek należy sprawdzić na stronie internetowej uczelni.
STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje
DIETETYKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego posiada wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego znajdzie zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie