Enologia i cydrownictwo

Enologia i cydrownictwo

22.03.2024

Enologia i cydrownictwo – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku enologia  i cydrownictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku enologia i cydrownictwo w UP LUBLIN
Forma studiów
Poziom studiów
Czas trwania
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym)Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Czym jest enologia? To nauka o produkcji, pielęgnacji i rodzajach wina, obejmująca również zagadnienia mikrobiologii, chemii oraz analizy win. Produkcja wina kojarzy nam się głównie z takimi państwami jak Włochy, czy Francja, ale uprawa winorośli i przetwórstwo winogron mają coraz większe znaczenie gospodarcze także w naszym kraju. Między innymi dlatego powstał kierunek o nazwie Enologia i cydrownictwo, który odnaleźć można w ofercie dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Kierunek Enologia i cydrownictwo realizowany na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie nastawiony jest na kształcenie specjalistów w zakresie uprawy winogron i pozostałych gatunków sadowniczych oraz produkcji wina, cydru i innych alkoholi owocowych.

 

Program studiów i przedmioty

Enologia i cydrownictwo główne przedmioty:

  • botanika,
  • fizjologia roślin,
  • żywienie roślin sadowniczych,
  • uprawa winorośli,
  • chemia i biochemia,
  • fizjologia roślin,
  • żywienie roślin,
  • gleby winnic i sadów,
  • biologia i uprawa roślin sadowniczych,
  • entomologia i fitopatologia sadownicza,
  • mikrobiologia i biochemia napojów alkoholowych,
  • dobór win do potraw,
  • technologia produkcji wina, cydrów oraz wysokoprocentowych alkoholi winogronowych, nalewek i likierów,
  • ocena jakości surowców,
  • analiza instrumentalna,
  • projektowanie winnic i winiarni

 

Praca po studiach

Absolwenci kierunku Enologia i cydrownictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie posiadają wiedzę, umiejętności i właściwe kompetencje do pracy na różnych stanowiskach, zarówno operacyjnych, jak i kierowniczych jako właściciele winnic, kierownicy winnic, kierownicy szkółek winnic, rzeczoznawcy winnic, konsultanci, brokerzy win, kierownicy bankietów winiarskich, pracownicy winiarni.

 

Opinie

Studia to temat, którzy bardzo często wywołuje zagubienie. Który kierunek będzie najlepszy? Która uczelnia będzie odpowiadać naszym wymaganiom? Takich pytań jest bardzo, bardzo wiele. Jeśli ostatecznie zdecydowaliście się na kierunek Enologia i cydrownictwo, warto zadać pytanie: jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie opinie? Krzysiek, student Enologii i cydrownictwa mówi:

„Studia powinny być przygotowaniem do pracy, do realizacji marzeń i planów. Warto studiować kierunek, który sprawia przyjemność i rozwija zainteresowania. Ja znalazłem taki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie i każdemu polecam tę uczelnię.”

 

Gdzie studiować kierunek enologia i cydrownictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym

Studia na kierunku enologia i cydrownictwo prowadzone są przez Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego zlokalizowany przy ul. Akademickiej 13 w Lublinie.

Kontakt:

tel. (+ 81) 445-65-05

https://up.lublin.pl/ogrodnictwo/

 

 

STUDIA W LUBLINIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Lublinie

Studia w Lublinie

 

 

ENOLOGIA I CYDROWNICTWO - ważne informacje

Enologia i cydrownictwo studia

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Enologię i cydrownictwo na UP Lublin:

Absolwent kierunku Enologia i cydrownictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • fizjologii i żywienia roślin,
  • agrotechniki winnic i sadów,
  • technologii produkcji wina,
  • handlu i marketingu,
  • szkółkarstwa winorośli i innych roślin sadowniczych,
  • kalkulacji kosztów związanych z założeniem winnicy i winiarni,
  • analizy sensorycznej i kupażowania wina,
  • projektowania winnic i winiarni.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Enologia i cydrownictwo:

Absolwent kierunku Enologia i cydrownictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie znajdzie zatrudnienie między innymi jako:

  • właściciel winnicy,
  • kierownik winnicy,
  • kierownik szkółki winnic,
  • rzeczoznawca winnic,
  • konsultant,
  • broker win,
  • kierownik bankietów winiarskich.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Komentarze (0)