Enologia i cydrownictwo
Lublin
POKAŻ
Studia na kierunku enologia i cydrownictwo to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Studia na kierunku enologia i cydrownictwo | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku enologia i cydrownictwo możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | enologia i cydrownictwo - uczelnie >
Studenci, którzy aplikują na kierunek enologia i cydrownictwo zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, biologicznych, chemicznych oraz rolniczych. Ponadto nauczą się uprawy winogron i innych gatunków sadowniczych oraz poznają proces wytwarzanie wina, cydru oraz pozostałych alkoholi owocowych.
Praca po studiach
Po ukończeniu studiów można znaleźć zatrudnienie w winnicach. Absolwenci będą mogli objąć stanowisko kierownika winiarni, brokera win cy kierownika bankietów winiarskich.
Przed przystąpieniem do rekrutacji na kierunek enologia i cydrownictwo należy zapoznać się z wymogami obowiązującymi na danej uczelni. Należy mieć na uwadze, że zasady oraz progi punktowe mogą być zmienne w zależności od szkoły wyższej.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Enologia i cydrownictwo to kierunek, który łączy w sobie zagadnienia z obszaru nauk przyrodniczych, chemicznych, biologicznych oraz rolniczych, dzięki czemu studenci mają szansę zdobyć wszechstronne wykształcenie. W ramach licznych zajęć, rozwiną wszechstronną wiedzę oraz kwalifikacje zawodowe.
Studia na kierunku enologia i cydrownictwo możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studenci kierunku enologia i cydrownictwo będą mieli szansę zdobyć komplkesową wiedzę z obszaru różnorodnych nauk. W planie zajęć znajdą się przedmioty oscylujące wokół nauk przyrodniczych, biologicznych, chemicznych oraz rolniczych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat botaniki, biochemii i agrotechniki. Osoby, które aplikują na powyższe studia, poznają zasady uprawiania roślin czy sadownictwa. Oprócz wiedzy teoretycznej, rozwiną także umiejętności praktyczne, które wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczą się produkcji wina, cydru i innych alkoholi owocowych, z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi i technologii produkcyjnych. Program kształcenia zakłada także realizacje zajęć terenowych, staży, kół naukowych oraz praktyk zawodowych, dzięki którym studenci zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.
Studia na kierunku enologia i cydrownictwo będą trwały 3,5 roku (studia I stopnia).
Ukończenie studiów na kierunku enologia i cydrownictwo otwiera wiele zawodowych drzwi. Absolwenci znajdą zatrudnienie w winnicach, gdzie bez problemu odnajdą się na wielu stanowiskach. Przede wszystkim mogą wykonywać obowiązki kierownika winnicy. Równie ciekawą opcją może być objęcie stanowiska brokera win czy konsultanta. Po ukończeniu studiów można znaleźć zatrudnienie jako rzeczoznawca winnic.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku enologia i cydrownictwo:
Ponadto, możliwe jest założenie własnej działalności gospodarczej.
Miasta, które oferują studia na kierunku ENOLOGIA I CYDROWNICTWO
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|