Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
22.01.2025
Studia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).
Studia na kierunku dietetyka w WSIIZ | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia I stopnia
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Studia II stopnia
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną, która zajmuje się żywieniem zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Od kilku lat popularność tej dyscypliny rośnie, ponieważ coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to w jaki sposób się odżywiają i co niesie za sobą zarówno prawidłowe, jak i nieprawidłowe żywienie. Dietetyka to także popularny kierunek studiów, który obejmuje zagadnienia związane z medycyną, biologią, farmakologią, czy chemią żywności. Gdzie można studiować Dietetykę? W Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Kształcenie na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie umożliwia pozyskanie szerokiej wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Studenci poznają zasady planowania, nadzorowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego w różnych grupach ludności, jak również zasady oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów. Zaznajamiają się z zagadnieniami dotyczącymi kontrolowania jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, a także prowadzenia edukacji żywieniowej. Ponadto, otrzymują możliwość wyboru specjalistycznej ścieżki kształcenia. Są nimi: Dietetyka kliniczna oraz Dietetyka stosowana
Program kształcenia na kierunku Dietetyka opracowany jest w taki sposób, aby pozyskać obszerną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Dzięki realizowanym zajęciom studenci nabywają umiejętności planowania, nadzorowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze, stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia, a także planowania i opracowywania jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet.
Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka wyróżniają się solidnym przygotowaniem zawodowym z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Przygotowani są do realizowania różnych działań i wykonywania różnych zadań, na czele z oceną stanu odżywienia, czy zapobieganiem chorób żywieniowo- zależnych. Z pozyskanym wykształceniem mogą pracować nie tylko w zakładach opieki zdrowotnej, ale i organizacjach konsumenckich, czy klubach sportowych.
Dietetyka główne przedmioty:
Studenci Dietetyki w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie nabywają licznych umiejętności. Jakie są to umiejętności? Między innymi w zakresie planowania i opracowywania jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, rozpoznawania i zapobiegania otyłości i niedożywienia, prowadzenia dokumentacji żywienia i stanu odżywienia pacjentów, czy też prowadzenia oświaty zdrowotnej. Uczą się także organizować proces produkcyjny potraw dietetycznych i kontrolować jakość produktów żywnościowych.
Decydując się na jedną z dwóch ścieżek kształcenia, absolwenci posiadają kwalifikacje do pojęcia pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek żywienia zbiorowego, jak również w organizacjach konsumenckich, placówkach opiekuńczo- leczniczych, ośrodkach sportowych, a dodatkowo po ukończeniu specjalności nauczycielskiej- w szkolnictwie. Ponadto, studian na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia umożliwiają rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowego.
Jak już wspomnieliśmy, Dietetyka cieszy się rosnącą popularnością. Kierunek ten wybiera coraz więcej osób i z pozyskaną na studiach wiedzą łączy szerokie plany. Ale gdzie podjąć studia? Która uczelnia najlepiej przygotuje do pracy? Planując studiować w stolicy warto przyjrzeć się bliżej omawianej przez nas uczelni. Jakie ma Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie opinie? Sylwia, studentka Dietetyki mówi:
„Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia to nowoczesna uczelnia i właśnie nowoczesne podejście do kształcenia przekonało mnie najbardziej. Poza tym, panuje tutaj przyjazna atmosfera, która sprzyja nauce i sprawia, że studia nie są tylko nauką, ale czymś więcej, fajną przygodą.”
STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje
DIETETYKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie znajdzie zatrudnienie między innymi w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Dietetyka - wszystko co musisz wiedzieć
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie kierunki