Dla kogo ten kierunek
Przyszło nam żyć w czasach ciągłego pędu i gonitwy za mniej lub bardziej określonymi celami wyższymi. Ten wieczny pośpiech przyczynia się nie tylko do konieczności spędzania większej ilości czasu poza domem, ale co za tym idzie, spożywania przynajmniej kilku posiłków dziennie w lokalach gastronomicznych. Całe szczęście zatrucia pokarmowe spowodowane jedzeniem złej jakości, przygotowanym w niewłaściwy sposób pomału przestają istnieć, dzięki pracownikom wyspecjalizowanym w prawidłowym nadzorze żywności i zespołów gastronomicznych pracujących nad jej przygotowaniem. Głównymi adresatami studiów na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka są przyszli studenci chcący zdobyć interdyscyplinarną wiedzę z zakresu szeroko rozumianego żywienia, produkcji oraz ekonomii i zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem tematyki zainteresowania kierunku. Twoje wrodzone predyspozycje świetnie wspomogłyby pracę polegającą na zarządzaniu zasobami i zespołami ludzkimi? Uważasz, że sposób przygotowania żywności może być artystyczną formą wyrażenia siebie? Od zawsze przykładałeś dużą wagę do przyrządzanych przez siebie posiłków? Jeśli tak, to studia na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka mogą okazać się najlepszym z możliwych wyborów.
Program studiów i przedmioty
W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka? Spektrum obszaru kreślonego przez tematykę kształcenia jest dość szerokie i rozpostarte pomiędzy procesem produkcyjnym poszczególnych składników i przygotowywaniem rozmaitych potraw a zarządzaniem placówkami gastronomicznymi i pracą ludzi w tej branży. Znacznie poszerzysz posiadane już umiejętności interpersonalne, co pozwoli ci na zrozumienie mechanizmów efektywnego, ekonomicznego zarządzania, czyniąc cię świetnym menedżerem. Kompleksowa wiedza dietetyczna pozwoli ci na przyrządzanie posiłków zgodnych z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi zarówno osób chorych jak i zdrowych. Program studiów zakłada przyswojenie przez przyszłych absolwentów podstaw działań promocyjnych i marketingowych niezwykle przydatnych w późniejszej pracy dla różnych firm gastronomicznych oraz we własnych działalnościach gospodarczych.
Praca po studiach
Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka? Szerokie kompetencje menedżerskie i z zakresu zarządzania uczynią z ciebie kompetentnego pracownika zarządzającego kadrą kucharzy w gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalnej. Z powodzeniem otworzysz własną działalność gospodarczą i wykażesz się inicjatywą w procesie przyrządzania posiłków dobranych do indywidualnych potrzeb każdego klienta. Znajomość podstawowych praw rządzących reklamą pozwoli ci rozwijać się zawodowo w mediach zajmujących się tematyką gastronomiczną. Ponadto zatrudnisz się wszędzie tam, gdzie obsługa gastronomiczna odgrywa pierwsze skrzypce – w hotelarstwie, agroturystyce, restauracjach, czy firmach kateringowych.
Żeby dostać się na studia na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka, w procesie rekrutacji na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: matematyka, chemia, biologia, język obcy nowożytny.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Kierunek menedżer żywności i żywienia człowieka można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Studenci, którzy zdecydują się na pierwszą opcję będą zobowiązani do codziennego uczestnictwa w zajęciach akademickich. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia, to wybierz studia niestacjonarne, na których obowiązuje weekendowy tryb nauczania.
Program studiów na powyższym kierunku będzie oscylował głównie wokół nauk o zdrowiu.
Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności, nauk ścisłych, zarządzania oraz marketingu. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z tą tematyką, między innymi takich jak:
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, dzięki czemu wykształcisz szereg cennych umiejętności. Jako student nauczysz się zasad prowadzenia i nadzorowania produkcji gastronomicznej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób opracowywać zdrowe i zbilansowane jadłospisy. Studenci rozwiną także zdolności z obszaru zarządzania i marketingu, które z powodzeniem wykorzystają podczas pracy w branży gastronomicznej i hotelarskiej. W czasie studiów poznasz wybrany język obcy, tym samym zwiększając swoje szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka można realizować tylko na pierwszym stopniu kształcenia. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświęcisz trzy lata, czyli sześć semestrów. Po upływie tego czasu otrzymasz tytuł licencjata.
Absolwent kierunku menedżer żywności i żywienia człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
Miasta, które oferują studia na kierunku Menedżer żywności i żywienia człowieka
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia