MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA studia – kierunek studiów
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia |
Rok akademicki |
2023/2024 |
Forma studiów |
stacjonarne |
Poziom studiów |
studia I stopnia |
Czas trwania |
3 lata (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | menedżer żywności i żywienia - uczelnie >
Opis kierunku
Program nauczania na kierunku menedżer żywności i żywienia będzie oscylował wokół nauk o zdrowiu, nauk biologicznych oraz przyrodniczych, a także zagadnień związanych z zarządzaniem i marketingiem. Studenci nauczą się podejmowania działań z zakresu technologii żywości, a także zarządzania branżą gastronomiczną. Co więcej, dowiedzą się, w jaki sposób przeprowadzać kontrolę jakości oraz kierować pracą całego zespołu.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku menedżer żywności i żywienia najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie na stanowiskach kierowniczych i menedżerskich. Ponadto mogą związać swoją przyszłość z hotelarstwem i gastronomią, jednostkami badawczymi, firmami konsultingowymi, gospodarstwami agroturystycznymi oraz placówkami zajmującymi się edukacją żywieniową.
JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?
Przed przystąpieniem do rekrutacji na kierunek menedżer żywności i żywienia warto zapoznać się z wszystkimi wymogami obowiązującymi na danej uczelni wyższej. Studia te cieszą się dużą popularnością, a wyniki uzyskane na egzaminie maturalnym mają duże znaczenie w procesie rekrutacji.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku menedżer żywności i żywienia to:
-
biologia,
-
chemia,
-
fizyka,
-
język obcy,
-
matematyka.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA?
Jedzenie to bardzo ważny element naszego życia, dlatego tak ważne jest aby było ono dobrej jakości i spełniało wszystkie istotne normy. Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia kształcą specjalistów, posiadających przygotowanie zawodowe niezbędne do podjęcia pracy w gastronomii. Studenci będą mieli okazję zdobyć wszechstronną wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne, które znajdą zastosowanie w ich przyszłej pracy zawodowej.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Studenci kierunku menedżer żywności i żywienia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszrau nauk przyrodniczych, biologicznych i chemicznych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat szeroko pojętej technologii żywienia i żywności, a także poznają zasady inżynierii produkcji. Jednak przede wszystkim skupią się na rozwijaniu umiejętności praktycznych.
W ramach kształcenia nauczą się technik zarządzania i marketingu, a także dowiedzą się w jaki sposób kontrolować proces produkcji żywności. Program nauczania zakłada realizacje warsztatów, dzięki którym studenci zyskają umiejętność zarządzania zespołem pracowników. Integralną cześć studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zostaną zrealizowane w zakładach przemysłowych, rzemieślniczych i usługowych.
JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA?
Absolwenci kierunku menedżer żywności i żywienia nie powinni mieć problemów ze znalezieniem zatrudnienia w wielu prężnie rozwijających się branżach. Przede wszystkim idealnie odnajdą się jako pracownicy przedsiębiorstw gastronomicznych, hoteli, czy ośrodków wypoczynkowych. Co więcej mogą podjąć pracę w jednostkach naukowo-badawczych, mediach i placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku menedżer żywności i żywienia:
-
przedsiębiorstwa gastronomiczne
-
hotele
-
ośrodki agroturystyczne
-
media
-
placówki zajmujące się edukacją żywieniową
-
jednostki naukowo – badawcze
-
własna działalność gospodarcza