Studia podyplomowe na kierunku Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza adresowane są do absolwentów studiów wyższych, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje i poszerzyć swoją wiedzę z zakresu technologii winiarskich. Zajęcia wykładane są przez cenionych nauczycieli akademickich z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego.
Celem studiów podyplomowych w Krakowie na kierunku Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza jest wykształcenie profesjonalnych pracowników. Podczas toku studiów słuchacze zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności oraz uprawy owoców wykorzystywanych do produkcji win.
Program kształcenia podzielony jest na pięć modułów tematycznych taki jak: biologia i uprawa roślin winiarskich, technologia produkcji wina, mikrobiologia i biochemia wina, analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji oraz ostatniego modułu jakim jest uwarunkowanie prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości wina.
szczegółowe wymagania na uczelniach