Kierunki studiów w Krakowie związane z winogrodnictwem i enologią uwzględniają w programie zajęć zagadnienia, których celem jest zrozumienie budowy i fizjologii winorośli, wymagań glebowych czy klimatycznych. Studenci poznają też skład chemiczny wina, wpływ procesów technologicznych na jakość i smak wina.
Studenci poznają też metody zapobiegania chorobom i szkodom – np. integrowane zarządzanie szkodnikami. Zapoznają się również z technikami związanymi z optymalizacją warunków uprawy winorośli. Poza tym uczą się analizy rynku winiarskiego, strategii marketingowych i zarządzania sprzedażą.
Uczelnie w Krakowie w ramach tego kierunku uwzględniły także udział w praktykach i stażach w winnicach, piwnicach winiarskich oraz u specjalistów w branży. W efekcie studenci zyskują cenne doświadczenie praktyczne.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku winogrodnictwo i enologia możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci potrafią planować i zarządzać procesami produkcji wina, w tym fermentacją, klarowaniem, stabilizacją i dojrzewaniem. Oceniają jakość wina za pomocą technik degustacyjnych i analizy sensorycznej.
Rozumieją zasady uprawy winorośli, w tym zarządzania glebą, wodą i systemami nawadniania. Znają podstawy ekonomii winiarskiej, analizy rynku winiarskiego, strategie marketingowe czy prawo winiarskie.
Potrafią efektywnie komunikować się z klientami, partnerami biznesowymi oraz ekspertami branżowymi. Mają zdolność do negocjacji i rozwiązywania problemów w tym zakresie.