Food technology and human nutrition - Kraków

Food technology and human nutrition - Kraków

Food technology and human nutrition studia Kraków | woj. małopolskie

Studia na kierunku food technology and human nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. chemii żywności, nauk technicznych oraz żywienia człowieka. Studia kształcą także z zakresu przetwórstwa żywności, dają podstawy niezbędne do projektowania produktów wysokiej jakości oraz uczą podstaw marketingu. Studia prowadzone są w całości w języku angielskim.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku food technology and human nutrition podstawą kwalifikacji jest zlożenie odpowiednich dokumentów w terminie.  Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci kierunku food technology and human nutrition mogą znaleźć pracę m.in. w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego czy firmach zajmujących się dystrybucją żywności. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Krakowie możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

07.05.2025

Food technology and human nutrition studia Kraków | woj. małopolskie

Studia na kierunku Food technology and human nutrition to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Food technology and human nutrition - Kraków
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Krakowie
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w Krakowie rozpocznie się 2 czerwca 2025 r. i potrwa do 11 lipca 2025 r. | Technologia żywności i żywienie człowieka Kraków - terminy rekrutacji >

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Rekrutacja na studia w Krakowie na kierunek Food technology and human nutrition skierowana jest do kandydatów będących absolwentami konkretnych kierunków studiów, które wymienione są w regulaminie. Przed przystąpieniem do procesu rekrutacyjnego warto sprawdzić, jakie dokładnie wymagania stawia przed kandydatem rekrutacja na studia.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION?

Food technology and human nutrition to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe w Krakowie. Studenci tego kierunku mogą zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale i umiejętności praktyczne, np. poprzez zajęcia w formie ćwiczeń. Kierunki studiów w Krakowie takie jak Food technology and human nutrition prowadzone są w języku angielskim.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Food technology and human nutrition możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia II stopnia (magisterskie)

2. Tryb:

  • studia stacjonarne.

     

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Kierunki studiów takie jak Food technology and human nutrition umożliwiają studentom zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. projektowania eksperymentów, analizy danych, nutrigenomiki czy nowych trendów w przetwórstwie żywności. Program studiów zakłada również, że studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi np. pakowania, przechowywania i transportu produktów spożywczych, globalnej polityki w żywieniu człowieka czy prawa żywnościowego.

Studenci tego kierunku mogą także np. zdobyć wiedzę z zakresu ensymologii przemysłowej, rozwoju produktów spożywczych, nowoczesnych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego czy owoców i warzyw. Mogą zdobyć zaawansowaną wiedzę oraz umiejętności z zakresu nauk technicznych, ekonomicznych i technologicznych, a także chemii żywności oraz żywienia człowieka.

Program studiów kierunku Food technology and human nutrition zakłada, że studenci zdobędą kompetencje w zakresie przetwórstwa, konserwacji i przechowywania żywności, a także projektowania produktów wysokiej jakości. Mogą też poznać zasady prawidłowego żywienia człowieka, marketingu oraz nauczyć się, jak organizować produkcję, pozyskiwać, magazynować i dystrybuować żywność.

Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie w Krakowie na kierunku Food technology and human nutrition: modern technologies of animal products processing, analysis of bioactive compounds in cereal grain, selected topics in modern  nutrition.

 

Uczelnie w Krakowie - kierunek technologia żywności i żywienie człowieka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (Wydział Technologii Żywności URK) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION?

Studia na kierunku Food technology and human nutrition trwają 1,5 roku (studia II stopnia).

 

Technologia żywności i żywienie człowieka w Krakowie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier
studia II stopnia 1,5 roku magister inżynier

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION

Studia na kierunku Food technology and human nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego, przedsiębiorstwach zajmujących się dystrybucją żywności, laboratoriach specjalistycznych czy instytucjach kontrolnych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food technology and human nutrition:

  • laboratoria specjalistyczne,
  • zakłady przetwórstwa spożywczego,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się dystrybucją żywności,
  • instytucje kontrolne,
  • firmy konsultingowe.

 

Poziom i tryb studiów


Food technology and human nutrition w Krakowie

Popularne kierunki żywienie i żywność niestacjonarne w Krakowie

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2025

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia