Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
06.02.2025
Studia Warszawa Rekrutacja studia Warszawa Kierunki studiów w Warszawie Studia medyczne Warszawa Dietetyka Warszawa Wyższa Szkoła Inżynierii i...
Studenci dietetyki poznają podstawy racjonalnego żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także sposoby promocji zdrowego stylu życia czy aktywności ruchowej – absolwenci tego kierunku m.in.: planują, nadzorują i wdrażają żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze w różnych grupach ludzi.
Absolwenci dietetyki znajdują zatrudnienie m.in. w działach żywienia, poradniach dietetycznych i specjalistycznych oraz w instytucjach zajmujących się promocją i ochroną zdrowia czy edukacją żywieniową indywidualną i grupową. Dietetycy mogą również rozpocząć własną działalność gospodarczą.
Studia na kierunku dietetyka w WSIIZ | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).
Studia medyczne, do których należy kierunek dietetyka, pozwala studentom zrozumieć m.in.: anatomię i fizjologię człowieka, a także rolę chemii w produkcji zywności.
Przyszli dietetycy planują i opracowują jadłospisy oraz potrawy wchodzące w skład określonych rodzajów diet - umiejętnie oceniają stan odżywienia oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze pacjentów czy klientów i rozpoznają oraz zapobiegają chorobom dietozależnym.
W programie studiów na kierunku dietetyka znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Sprawdź także:
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie kierunki studiów
Dietetyka kliniczna – Absolwent przygotowany jest m.in. do: przeprowadzania wywiadu żywieniowego z pacjentem; dokonywania wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny pacjenta; poprawnego prowadzenia dokumentacji klinicznej; organizowania procesu żywieniowego w warunkach klinicznych.
Dietetyka stosowana – Absolwent przygotowany jest m.in. do: przeprowadzania wywiadu żywieniowego z klientem; wyboru prawidłowej diety ze względu na indywidualne cele klienta; organizowania procesu produkcyjnego potraw dietetycznych.
Studenci dietetyki uzyskują profesjonalną wiedzę dotyczącą m.in.: żywienia człowieka zdrowego lub chorego, a także uczą się planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności lub projektowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet.
Absolwenci dietetyki przygotowani są także do samodzielnej pracy badawczej lub prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie dietetyki. Kompetencje dietetyków cenione są m.in. w środowisku klinicznym, gastronomicznym czy sportowym.
Absolwenci dietetyki mogą szukać zatrudnienia w takich miejscach jak:
Kandydaci na studia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie powinni dokonać rejestracji online w systemie e-dziekanat, a następnie złożyć komplet dokumentów w Dziale Promocji i Rekrutacji.
Informacje na temat rekrutacji znajdziesz tutaj
Studenci Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zdobywają cenne kompetencje, umożliwiające im stawianie czoła współczesnym wyzwaniom m.in. gospodarczym, społecznym czy kulturowym. Kandydaci na studia w Warszawie mają do wyboru kilka kierunków dostępnych w ofercie tej uczelni.
dowiedz się więcej:
Rekrutacja na studia 2025 w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie - rekrutacja na studia 2025/2026
https://wsiiz.pl/