Studenci poradnictwa żywieniowego zdobywają interdyscyplinarną wiedzę na temat m.in. nauk o zdrowiu czy nauk medycznych i społecznych. Uczestnicy zajęć rozwijają cenne umiejętności, które niezbędne są np. do planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Dzięki temu absolwenci poradnictwa żywieniowego skutecznie niosą pomoc osobom, którym zależy na zachowaniu zdrowia i kondycji lub uporaniu się z chorobami dietozależnymi.
W programie ścieżki kształcenia znajdują się przedmioty poświęcone m.in. potrzebom i preferencjom żywieniowych określonych grup ludności; sporządzaniu specjalnych zestawów potraw dla grup klientów o różnych wymaganiach żywieniowych; żywieniu stosowanemu w leczeniu różnorodnych schorzeń, a także żywieniu kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych.
Absolwenci poradnictwa żywieniowego przygotowani są np. do udzielania porad z zakresu dietoterapii. Osoby, które ukończyły tę ścieżkę kształcenia, mogą liczyć na zatrudnienie m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego zakładach gastronomicznych; działalnościach turystycznych; klubach fitness; usługach cateringowych. Ponadto uczelnie w Warszawie pozwalają studentom zdobyć kompetencje, które niezbędne są do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Specjalności na kierunku dietetyka
Studia na poradnictwie żywieniowym pozwalają studentom nabyć wiedzę oraz umiejętności, które niezbędne są do udzielania skutecznych porad w zakresie m.in.: odchudzania, utrzymywania zdrowia; poprawy kondycji psychofizycznej; zmiany nawyków żywieniowych; prawidłowego odżywiania osób aktywnych fizycznie; odżywiania w ciąży i laktacji; prozdrowotnego gotowania czy prowadzenia działań profilaktycznych.
W programie tej ścieżki kształcenia znajdują się przedmioty poświęcone np.: anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego; podstawom biochemii i fizjologii żywienia; bezpieczeństwu żywności; technologii potraw; edukacji żywieniowej czy farmakologii i farmakoterapii żywienia. Ponadto studenci poradnictwa żywieniowego rozwijają uniwersalne umiejętności komunikacyjne i organizacyjne, niezbędne m.in. do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
W programie studiów na poradnictwie żywieniowym znajdziesz takie przedmioty, jak np.:
Studia w Warszawie, które związane są z tą ścieżką kształcenia, przygotowują absolwentów do podjęcia pracy na stanowiskach wymagających znajomości m.in.: sposobów dokonywania oceny stanu odżywienia i sposobu odżywienia pacjentów lub klientów; wpływu aktywności fizycznej i stanu emocjonalnego na zdrowie i żywienie; potrzeb pacjentów lub klientów w rożnym wieku.
Absolwenci poradnictwa żywieniowego wyróżniają się wiedzą oraz umiejętnościami, które niezbędne są np. do: planowania, przeprowadzania i dokumentowania poradnictwa indywidualnego i grupowego. Osoby które ukończyły tę ścieżkę kształcenia, są przygotowane do prowadzenia poradnictwa żywieniowego oraz prowadzenia działań na rzecz profilaktyki i promocji zdrowia.
Absolwent poradnictwa żywieniowego może szukać zatrudnienia w takich miejscach jak np.:
Poradnictwo zywieniowe to ścieżka kształcenia, którą w Warszawie można studiować w ramach kierunku dietetyka.
Dietetyka to kierunek, który umożliwia studentom zapoznanie się m.in. z anatomią oraz fizjologią człowieka, technologią żywności, specyfiką chorób dietozależnych czy sposobem projektowania programów żywienia dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjentów i klientów. Studenci dietetyki w trakcie zajęć uczą się m.in. tego, w jaki sposób planować racjonalne żywienie dla indywidualnych klientów, a także określonych grup pacjentów.
Absolwenci tego kierunku rozumieją np. procesy związane z prawidłowym żywieniem człowieka, a także trafnie diagnozują zaburzenia odżywiania u pacjentów. Kompetencje dietetyków cenione są zarówno w środowisku medycznym, jak i gastronomicznym czy medialnym. Ponadto osoby, które ukończyły ten kierunek, mogą rozpocząć własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa żywieniowego.
Dowiedz się więcej: dietetyka studia w Warszawie
Zobacz także: