Dietetyka UJ

Dietetyka – Uniwersytet Jagielloński

Uniwersytet Jagielloński to najstarsza uczelnia w kraju, która każdego roku oferuje kandydatom bogatą ofertę edukacyjną. Wśród wielu kierunków do wyboru znajduje się Dietetyka, prowadzona na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

Kierunek Dietetyka na Uniwersytecie Jagiellońskim realizowany jest na Wydziale Lekarskim. Celem kształcenia jest przygotowanie do kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami przyjętych systemów. Dietetyka na Uniwersytecie Jagiellońskim to nauka planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet oraz wdrażanie zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego, uzależnionego od wielu czynników, takich jak wiek czy stan zdrowia.

Studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Jagiellońskim nie dzielą się na specjalności, a na liście przedmiotów do zaliczenia znajdują się, między innymi, takie zagadnienia jak: chemia żywności, podstawy żywienia człowieka, parazytologia, fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywienia, genetyka, choroby metaboliczne, alergie pokarmowe, poradnictwo żywieniowe.

Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności absolwenci Dietetyki na UJ mogą wykorzystać w publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia, domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, jednostkach zajmujących się edukacją z zakresu żywienia człowieka, instytucjach naukowo-badawczych.

Po maturze należy zdecydować, która uczelnia będzie dla nas idealna? Zadajemy pytania, porównujemy i sprawdzamy. Jakie ma Uniwersytet Jagielloński opinie? Weronika, studentka Dietetyki na UJ mówi:

„Studia na Uniwersytecie Jagiellońskim to marzenie chyba każdego. Gdy rozpoczynałam naukę w liceum wiedziałam, że moim celem są studia na tej i tylko na tej uczelni. Jagiellonka to prestiż, duży prestiż, a dyplom ukończenia studiów otwiera wiele drzwi. „

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Dietetykę na Uniwersytecie Jagiellońskim:

Absolwent Dietetyki posiada wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych,
  • produkcji potraw zgodnie z zasadami przyjętych norm,
  • oceny wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
  • planowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po Dietetyce:

Absolwent Dietetyki na Uniwersytecie Jagiellońskim znajdzie zatrudnienie w:

  • publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
  • domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
  • organizacjach konsumenckich,
  • jednostkach zajmujących się edukacją z zakresu żywienia człowieka,
  • instytucjach naukowo-badawczych,
  • placówkach sportowych,
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze:

Najważniejszymi przedmiotami, które brane są pod uwagę w procesie rekrutacji na Dietetykę są: biologia i chemia. 

*wymagania rekrutacyjne czasem się zmieniają, dokładne informacje znajdziesz tutaj

 

 



# MUSISZ TO WIEDZIEĆ

 

Jakie studia medyczne wybrać

Studia na kierunku Dietetyka - wszystko co musisz wiedzieć

Studia medyczne w Krakowie

UJ kierunki

Jakie są kierunki medyczne w Krakowie

Co zdawać na maturze

Studia na Wydziale Lekarskim UJ

Komentarze (0)