Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka – Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie

Zagadnienia związane z żywnością i żywieniem budzą nierzadko skrajne emocje. Co chwilę pojawiają się opinie o produktach zdrowych i szkodliwych, które w końcu robią wszystkim zamieszanie w głowie. W jaki sposób kompleksowo ocenić jakość surowców i produktów spożywczych? Jakie są zasady prawidłowego żywienia? Jakie procesy towarzyszą przetwarzaniu żywności? Na te oraz podobne pytania odpowiedź można znaleźć wybierając kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie, który prowadzony jest na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

Założeniem kształcenia jest pozyskanie szerokiej wiedzy, która skupia w sobie chemię żywności oraz nauki techniczne, technologiczne, żywieniowe i ekonomiczne. Studenci poznają zagadnienia związane z organizacją produkcji, przetwarzaniem żywności, przechowywaniem i kontrolą jakości. Ponadto, zaznajamiają się z zasadami funkcjonowania rynku, marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Studia mają przygotować do pracy na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie jest kierunkiem prowadzonym zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym.

Jakie przedmioty składają się na program nauczania? Między innymi: chemia ogólna, maszynoznawstwo, prowadzenie działalności gospodarczej, rysunek techniczny, analiza sensoryczna, biologiczne podstawy produkcji żywności i żywienia, chemia fizyczna, chemia żywności, organizacja i zarządzanie, rachunkowość, analiza i ocena jakości żywności, analiza instrumentalna, biochemia, inżynieria procesowa, prawo żywnościowe, ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych, ogólna technologia żywności, żywienie zbiorowe.

Technologia żywności i żywienie człowieka jest kierunkiem dostarczającym szerokiej, specjalistycznej wiedzy. Studenci zgłębiają zagadnienia związane ze zintegrowanymi procesami biotechnologicznymi zarówno w technologii żywności jak i kontroli oraz ochronie środowiska, produkcją mleka, napojów i koncentratów mlecznych, masła i produktów wysokotłuszczowych, jak również zagadnienia związane z przechowalnictwem i przetwarzaniem surowców roślinnych, czy przetwarzaniem żywności i zasadami prawidłowego żywienia. Z tak szerokim wachlarzem wiedzy absolwenci omawianego przez nas kierunku znajdą zatrudnienie w zakładach gastronomicznych, przemyśle browarniczym, przemyśle winiarskim, zakładach przetwórstwa owoców i warzyw, przemyśle mięsnym, przemyśle mleczarskim, piekarniach.

Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Olsztynie oferują wiele możliwości, a jeśli planujemy związać się z dyscypliną z obszaru żywności i żywienia, warto dowiedzieć się – jakie ma Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie opinie? Martyna, studentka Technologii żywności i żywienia mówi:

„Uniwersytet Warmińsko- Mazurski to prestiżowa uczelnia z tradycjami, zatem studiowanie tutaj to powód do dumy. Lubię tę uczelnię, nie tylko dlatego, że gwarantuje solidne i nowoczesne wykształcenie. Panuje tu fantastyczny klimat, również do zawiera interesujących znajomości i ciekawego spędzania czasu wolnego.”

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Technologię żywności i żywienie człowieka na UWM:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności i organizmie,
  • działań na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego w kontekście produkcji żywności,
  • przemian zachodzących w składnikach żywności podczas procesów produkcyjnych i przechowywania,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • współczesnych trendów w żywieniu człowieka i edukacji żywieniowej,
  • żywności funkcjonalnej, wygodnej i specjalnego przeznaczenia,
  • towaroznawstwa surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • zasad racjonalnego żywienia człowieka,
  • organizacji, zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw żywnościowych.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie może znaleźć zatrudnienie w:

  • zakładach gastronomicznych,
  • przemyśle browarniczym,
  • przemyśle winiarskim,
  • zakładach przetwórstwa owoców i warzyw,
  • przemyśle mięsnym,
  • przemyśle mleczarskim,
  • piekarniach.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy, matematyka

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie



# MUSISZ TO WIEDZIEĆ

 

Jakie studia inżynierskie wybrać

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć

Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie kierunki

Jakie są kierunki inżynierskie i techniczne w Olsztynie

Co zdawać na maturze

Studia na Wydziale Nauki o Żywności UWM Olsztyn

 

 

Komentarze (1)

Absolwent odpowiedz

Może ktoś natrafi na tę opnię. Nie polecam tych studiów. Przygotowują do pracy laboranta za najniższą krajową, a nie do pracy technologa. Zapchane niepotrzebnymi przedmiotami, przez które siedzi się od rana do nocy na uczelni. Są też przedmioty ciekawe i potrzebne, ale w mniejszości. Mogliby opracować mniej przedmiotow ale lepsze jakościowo. Statystyka liczona na kartce, gdy dochodzi do opracowania wyników pracy inżynierskiej nikt nie umie ich zrobić w programie bo po prostu nie było takich zajęć. Nie ma nauki recepturowania produktów poza jednym jedynym przedmiotem na magisterce, która to również ma mnóstwo przedmiotów zapychaczy. Nie nauczycie się tworzyć nowości w stylu tofu, czy analogów mięsa. Ćwiczeń jest dużo, ale co z tego jeśli tresci się ciągle powtarzają. Ile razy można robić to samo. Uważam, że te studia są ciekawe, ale bardzo wymagające, a władze wydziału nie robią nic, aby było lepiej. Przedmioty na magisterce to wgl parodia. Może 4 z nich są naprawdę czymś nowym, ale przedmiot ogólnouczelniany w stylu filozofii na drugim stopniu, to naprawdę bezsens. Pracy po kierunku jest mało, konkuruje się z ludzmi z technikum i biotechnologii. Praca jest najczęściej zmianowa przez co chętniej wybierają mężczyzn od kobiet i wcale nie jest wybitnie płatna, a bardzo odpowiedzialna.