Świadomość bardzo często bywa podstawą i motorem napędowym postępu – im więcej wiemy o mechanizmach rządzących poszczególnymi dziedzinami naszego życia, tym dalej chcemy przesuwać granice ich poznawania. Ten mechanizm dotyczy dziś szczególnie kwestii związanych z produkcją żywności i sposobami odżywiania się, które testujemy, oceniamy i wprowadzamy w życie, kierowani różnymi motywacjami – troską o środowisko naturalne, zwrotem w kierunku własnego zdrowia i samopoczucia, zmianą stylu życia na bliższy naturze. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie konsumenci wyznaczają kierunek zmian w branży, której są odbiorcami. Ich potrzeby, oczekiwania i style życia determinują kształt działań producentów. Z dokładnie takim mechanizmem mamy do czynienia w dziedzinie współczesnej technologii żywności i żywienia człowieka. Specjaliści związani z przemysłem spożywczym, by liczyć się wśród konkurencji, muszą przestrzegać tych zasad, które są istotne dla ich przyszłych klientów, skłonnych, by wybrać te a nie inne produkty z szerokiej oferty dostępnej na rynku. Idee ekologii, naturalności, zdrowia i wysokiej jakości produktów muszą więc towarzyszyć im na każdym etapie działalności. Technolog żywności dziś to profesjonalista w swojej dziedzinie, pozostający jednak blisko potrzeb współczesnego człowieka, świadomy kierunku, w którym zmierza świat na płaszczyźnie społecznej, ekonomicznej i gospodarczej.
Dla kogo ten kierunek
Jeśli interesuje Cię wpływ żywienia na kondycję człowieka i społeczeństwa i chciałbyś wspierać rozwój tej dziedziny poprzez udział w projektowaniu i wprowadzaniu w życie najnowszych rozwiązań technologicznych, jesteś ścisłym umysłem i bez problemu odnajdujesz się w zagadnieniach matematyki, biologii, chemii i fizyki, z chęcią poszerzyłbyś też wiedzę z zakresu każdej z nich, myślisz analitycznie i kreatywnie – potrafisz wyobrazić sobie krok po kroku etapy realizacji projektu, ale podążanie ścieżkami niestandardowych, interdyscyplinarnych pomysłów również nie jest Ci obce, studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka mogą okazać się tym, czego dla siebie szukasz.
Program studiów i przedmioty
Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakimi umiejętnościami będziesz mógł pochwalić się jako absolwent tego kierunku? Fundamentem Twojego wykształcenia, na którym zbudujesz przyszłe kompetencje technologa żywności, będą cztery dziedziny nauki: matematyka, chemia z biochemią, fizyka i informatyka. Wiedzę z każdej z nich przyswoisz na poziomie akademickim a w następnej kolejności przełożysz na kompetencje związane z nieco bardziej szczegółowymi zagadnieniami. Dowiesz się w jaki sposób prowadzić działalność związaną z przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności, pozostając w zgodzie z przepisami regulującymi ochronę środowiska naturalnego w Polsce i na świecie. Nauczysz się oceniać jakość żywności, organizować i nadzorować proces produkcyjny oraz dbać o ekonomikę i marketing przedsiębiorstwa związanego z branżą spożywczą. Poza kompetencjami menadżersko-kierowniczymi, zostaniesz wyposażony w wiedzę, która pozwoli Ci na znakomite rozeznanie w produktach przemysłu spożywczego: poznasz właściwości i proces powstawania produktów pszczelarskich, słodyczy, napojów, olejów jadalnych czy alkoholi i przekąsek. Dowiesz się, jak wygląda praca w laboratorium analitycznym, przyjrzysz się najnowszym trendom branży spożywczej dzięki zajęciom przybliżającym studentom temat żywności minimalnie przetworzonej, ziół i żywności naturalnej oraz podstawy dietetyki. Poznasz katalog dodatków i przeciwutleniaczy stosowanych w przemyśle spożywczym, oswoisz zasady prowadzenia efektywnej logistyki i dystrybucji oraz sposoby przechowywania żywności, z uwzględnieniem zamrażalnictwa oraz właściwego przewożenia produktów.
Praca po studiach
Jakie perspektywy zawodowe otworzą się przed Tobą, kiedy ukończysz studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka? Przemysł spożywczy oferuje przyszłym absolwentom wiele dróg rozwoju a ich wybór zależy w dużej mierze od indywidualnych predyspozycji i zainteresowań młodych osób wkraczających na rynek pracy. Z powodzeniem odnajdziesz się w roli członka zespołów związanych z działalnością laboratoriów naukowo-badawczych – ten model pracy poznasz bowiem już w trakcie studiów. Będziesz mógł zdecydować się na karierę doradcy w zakresie technologii i produkcji żywności, kontrolera jakości oraz osoby odpowiedzialnej za dowolny etap procesu produkcyjnego związanego z produktem spożywczym na poziomie menadżerskim i kierowniczym. Absolwenci, którzy kończą studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, bardzo często decydują się również na pracę w handlu wewnętrznym i zagranicznym, logistyce i dystrybucji żywności oraz zakładach różnych branż przemysłu spożywczego.
Przy rekrutacji na technologię żywności i żywienia człowieka na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, język obcy nowożytny, jeden przedmiot do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Jednostka prowadząca
Ścieżki kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka
Jednostka prowadząca
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka
I stopnia i jednolite | II stopnia | Dodatkowa rekrutacja | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
Termin rekrutacji I stopnia: od 01.07.2020 do 16.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 01.06.2020 do 21.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 07.09.2020 do 04.10.2020 |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | stac.STUDIA STACJONARNE |
Termin rekrutacji I stopnia: od 01.05.2020 do 16.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 01.05.2020 do 16.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 25.09.2020 do 01.10.2020 |
Dowiedz się więcej |
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE |
Termin rekrutacji I stopnia: od 01.08.2020 do 08.10.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 01.08.2020 do 08.10.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: |
Dowiedz się więcej | |
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie | stac.STUDIA STACJONARNE |
Termin rekrutacji I stopnia: od 18.05.2020 do 16.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 18.05.2020 do 11.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: do 01.10.2020 |
Dowiedz się więcej |
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE |
Termin rekrutacji I stopnia: od 13.05.2020 do 13.09.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 18.05.2020 do 08.09.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: |
Dowiedz się więcej |
Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Kierunek technologia żywności i żywienia człowieka można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Studenci, którzy zdecydują się na pierwszą opcję będą zobowiązani do codziennego uczestnictwa w zajęciach akademickich. Dla osób którym zależy na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia przeznaczone są studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Program kształcenia na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk o zdrowiu.
Studenci kierunku technologia żywności i żywienia człowieka będą mieli okazję zdobyć kompleksową wiedzę z zakresu biologii, chemii, biotechnologii oraz dietetyki. W planie zajęć znajdzie się wiele różnorodnych przedmiotów, tematycznie powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:
Studenci wybiorą także specjalizacje, która będzie dopasowana do ich zainteresowań i przyszłych planów zawodowych. Aktualna oferta modułów specjalizacyjnych znajduje się na oficjalnych stronach internetowych wybranych uczelni wyższych.
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, osoby które na niego aplikują zdobędą wiele cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się przetwarzania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności. Ponadto skupią się na rozwijaniu kompetencji z zakresu zarządzania, które wykorzystają podczas nadzorowania procesu produkcyjnego. Studenci poznają także zasady obsługi nowoczesnych maszyn i programów informatycznych.
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA STUDIA NIESTACJONARNE
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA STUDIA STACJONARNE
Studia pierwszego stopnia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka będą trwały siedem lub osiem semestrów i zakończą się nadaniem tytuły inżyniera. Natomiast na studia drugiego stopnia, studenci poświęcą trzy lub cztery semestry, po których uzyskają tytuł magistra.
Czas trwania studiów na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: 1,5 roku (magister inżynier) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: 4 lata (inżynier) |
II stopnia: 2 lata (magister inżynier) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: 1,5 roku (magister) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: 1,5 roku (magister) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: 1,5 roku (magister inżynier) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek technologia żywności i żywienia człowieka na poszczególnych uczelniach
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie |
Przedmioty: biologia, język obcy, język polski, matematyka, przedmiot dodatkowy |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Orientacyjne limity miejsc na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | stac. |
I stopnia: 150 |
II stopnia: 75 |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | stac. |
I stopnia: 144 |
II stopnia: 96 |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie | stac. |
I stopnia: 75 |
II stopnia: 15 |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: 20 |
II stopnia: 20 |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienia człowieka na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | stac. |
I stopnia: 30 |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Absolwent kierunku technologia żywności i żywienia człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA