Dietetyka

Dietetyka

19.11.2024

Dietetyka – Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia rekrutacja 2025

Studia na kierunku dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia na kierunku dietetyka w KWSPZ KRAKÓW
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Program kształcenia na kierunku Dietetyka opracowany jest w taki sposób, aby poznać wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach  chorobowych. W toku studiów studenci zaznajamiają się między innymi z anatomią człowieka, biochemią ogólną i biochemią żywności, genetyką, mikrobiologią ogólną i mikrobiologią żywności, analizą i oceną jakości żywności, higieną i toksykologią żywności, czy też farmakologią i farmakoterapią żywieniową i technologią żywności i potraw.

Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka wyróżniają się obszerną wiedzą i licznymi umiejętnościami, które stanowią solidne przygotowanie do planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, czy kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw. Z pozyskanym wykształceniem będą mogli pracować w różnych miejscach; od zakładów opieki zdrowotnej po placówki sportowe.

 

Program studiów i przedmioty

Dietetyka główne przedmioty:

  • genetyka
  • parazytologia
  • chemia żywności
  • żywienie człowieka
  • anatomia człowieka
  • fizjologia człowieka
  • statystyka w dietetyce
  • propedeutyka żywności
  • podstawy chemii ogólnej
  • biochemia ogólna i żywności
  • technologia gastronomiczna

 

Dietetyka jest nauką obejmującą ogół wiedzy związanej z racjonalnym żywieniem człowieka, a także działalność w tym zakresie. Od pewnego czasu łatwo zauważyć znaczący wzrost zainteresowania tą dyscypliną, ponieważ coraz większą wagę przywiązuje się do prawidłowego i zdrowego odżywiania, a także łączy się odżywianie ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Gdzie najlepiej poznać szerokie spektrum zagadnień dietetycznych? W Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, gdzie kierunek Dietetyka prowadzony jest na studiach pierwszego stopnia.

 

Nabywane umiejętności

Kierunek Dietetyka realizowany przez Krakowską Wyższą Szkołę Promocji Zdrowia zakłada pozyskanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Studenci przygotowują się do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, jak również oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób oraz organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego. Dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia jest kierunkiem prowadzonym zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.

Studia na kierunku Dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia charakteryzują się szerokim programem nauczania, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak: anatomia człowieka, biochemia ogólna i żywności, podstawy chemii ogólnej, żywienie człowieka, technologia gastronomiczna, fizjologia człowieka, chemia żywności, genetyka, mikrobiologia ogólna i żywności, edukacja żywieniowa, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, prawo i ekonomika w ochronie zdrowia, socjologia zdrowia i choroby, higiena i toksykologia żywności, towaroznawstwo żywności, statystyka w dietetyce, analiza i ocena jakości żywności, kliniczny zarys chorób, propedeutyka żywności, patofizjologia.

Dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia jest kierunkiem dostarczającym szerokiej wiedzy i wielu umiejętności. Czym charakteryzuje się absolwent? Profesjonalnym przygotowaniem między innymi do zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, prowadzenia edukacji żywieniowej, czy organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Z tak bogatym bagażem wiedzy osoby, które ukończyły Dietetykę w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia będą mogły znaleźć zatrudnienie w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych.

 

Opinie

Wybór studiów czasami bywa niełatwy. Przed podjęciem ostatecznej decyzji kandydaci zadają mnóstwo pytań, przeprowadzają ankiety dotyczące kierunku i uczelni, a nawet miasta, w którym chcieliby zdobywać wykształcenie. Studia w Krakowie to pomysł, który można określić mianem trafnego, zwłaszcza w kontekście zdrowia. W mieście nad Wisłą funkcjonuje uczelnia, na którą warto zwrócić baczną uwagę. Jakie ma Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia opinie? Natalia, studentka Dietetyki mówi:

„Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia to nowoczesna uczelnia, stawiająca najsilniejszy akcent na rozwijanie umiejętności praktycznych. Studia tutaj to gwarancja wysokiej jakości wykształcenia, a także dobrego zatrudnienia po zakończeniu nauki.”

 

Dietetyka Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia ceny - rekrutacja 2024/2025 (pierwszy rok studiów)

studia stacjonarne: od 7300 zł

studia niestacjonarne: od 7300 zł

*Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek należy sprawdzić na stronie internetowej uczelni.

 

STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Krakowie

Studia w Krakowie

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Kraków

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Dietetykę w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia:

Absolwent kierunku Dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • anatomii i fizjologii,
  • chemii żywności,
  • parazytologii klinicznej,
  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia,
  • zasad planowania jadłospisów,
  • interakcji leków z żywnością,
  • zadań edukacji żywieniowej,
  • analizy i oceny jakości żywności,
  • higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności,
  • ustawodawstwa żywnościowo- żywieniowego i polityki wyżywienia.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia  może znaleźć zatrudnienie między innymi w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Komentarze (0)