Dietetyka

Dietetyka

KRAKOWSKA AKADEMIA IM. ANDRZEJA FRYCZA MODRZEWSKIEGO - kierunki studiów

Dietetyka – Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego 2021

Studia na kierunku dietetyka w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej

 

Program studiów i przedmioty

W programie studiów na kierunku dietetyka znajdziesz takie przedmioty jak np.:

  • anatomia i fizjologia człowieka
  • chemia i biochemia ogólna i żywności
  • genetyka
  • mikrobiologia
  • żywienie człowieka zdrowego i chorego
  • profilaktyka chorób żywieniowo-zależnych

 

Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny, powiedział: „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Coraz więcej osób zaczyna przywiązywać wagę do sposobu odżywiania. Sprawdzamy tabelę wartości odżywczych, składniki potraw, ilość sztucznych substancji dodawanych do różnych produktów. Ale i tak w przypadku kłopotów związanych z odżywianiem musimy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Specjalistów Dietetyków kształci Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego.

 

Nabywane umiejętności

Kształcenie na kierunku Dietetyka w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego umożliwia nabycie umiejętności planowania i oceniania indywidualnych jadłospisów stosowanych w różnych sytuacjach zdrowia i choroby. Studenci uczą się oceniać zapotrzebowanie pokarmowe organizmu, dobierać produkty spożywcze do odpowiedniej diety, planować jadłospisy uwzględniając wiek, płeć i aktywność fizyczną pacjentów. Ponadto, rozwijają umiejętności w zakresie poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych, jak również stosowania systemu analizy zagrożeń przygotowywania posiłków ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.

Program kształcenia kierunku Dietetyka możemy podzielić na nauki podstawowe, w obszarze których znajdują się takie przedmioty jak: anatomia i fizjologia człowieka, chemia i biochemia ogólna i żywności, genetyka, czy mikrobiologia, a także na wiedzę ukierunkowaną na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych. To, co wyróżnia program nauczania to przedmiot o nazwie leczenie żywieniowe, który przygotowuje szczególnie do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot ten rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, a jego realizacja odbywa się pod okiem specjalistów zajmujących się pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.

Dietetyka w Krakowskiej Akademii jest kierunkiem, który przygotowuje absolwentów do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego. Oprócz tego, mogą oni znaleźć zatrudnienie między innymi w : szpitalach, poradniach dietetycznych, sanatoriach, zakładach żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, zakładach przemysłu spożywczego, ośrodkach fitness.

 

 

STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Krakowie

Studia w Krakowie

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Kraków

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Dietetykę w KAAFM Kraków:

Absolwent kierunku Dietetyka w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego posiada wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • anatomii i fizjologii,
  • chemii żywności,
  • rozpoznawania niedożywienia,
  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia,
  • zasad planowania jadłospisów,
  • psychologicznego uwarunkowania kontaktu z pacjentem,
  • analizy i oceny jakości żywności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego znajdzie zatrudnienie w:

  • szpitalach,
  • poradniach dietetycznych,
  • sanatoriach,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • stacjach sanitarno- epidemiologicznych,
  • zakładach przemysłu spożywczego,
  • ośrodkach fitness.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie

Komentarze (0)