Dietetyka

Dietetyka

Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku - kierunki studiów

Dietetyka – Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku

Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny, powiedział: „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Dzisiaj coraz większą wagę przywiązujemy do kwestii odżywiania. Czytamy tabele wartości odżywczych, zwracamy uwagę na składniki poszczególnych potraw, czy ilość sztucznych substancji dodawanych do produktów spożywczych. Ale i tak w przypadku kłopotów, czy wątpliwości musimy zwrócić się do specjalistów. A specjalistów w zakresie dietetyki kształci Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku.

Kształcenie na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Studia przygotowują do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny interakcji żywności i leków, jak również prowadzenia programów dotyczących ochrony i promocji zdrowia. Studenci Dietetyki w gdańskiej WSB otrzymują możliwość rozwijania zainteresowań i umiejętności z konkretnych obszarów dzięki realizowanym specjalnościom. Są nimi: Dietetyka medyczna, Dietetyka w sporcie i rekreacji, Gastronomia i żywienie w turystyce i rekreacji, Psychodietetyka.

 

Program studiów i przedmioty

Studia na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku oparte są na bogatym programie kształcenia, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak:

  • fizjologia człowieka,
  • żywienie człowieka zdrowego i chorego,
  • biochemia ogólna i żywności,
  • chemia żywności,
  • analiza i ocena jakości żywności,
  • diety alternatywne,
  • parazytologia,
  • edukacja żywieniowa,
  • technologia żywności i potraw,
  • kliniczny zarys chorób,
  • podstawy genetyki człowieka

 

Nabywane umiejętności

Studenci Dietetyki w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku nabywają licznych umiejętności. Jakie są to umiejętności? Między innymi w zakresie opracowywania właściwych zaleceń żywieniowych w poszczególnych jednostkach chorobowych, planowania żywienia osób w wieku podeszłym, prowadzenia działań profilaktyczno- edukacyjnych, oceny mikrobiologicznej procesów produkcyjnych i gotowej żywności, rozpoznawania wpływu czynników psychologicznych na sposób odżywiania się, prowadzenia cateringu dietetycznego, zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym, konstruowania programów dietetycznych w odnowie biologicznej.

 

Praca po studiach

Jak może wyglądać droga zawodowa po zakończeniu nauki? Absolwenci Dietetyki w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w poradniach i gabinetach dietetycznych, sanatoriach, zakładach leczniczo- opiekuńczych, przychodniach, jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia, klubach fitness, ośrodkach odnowy biologicznej, obiektach gastronomicznych.

 

Opinie

Gdańsk to istotny punkt na akademickiej mapie naszego kraju, a wybór dyscyplin w jakich mogą kształcić się studenci należy do bardzo obszernego. Omawiany przez nas kierunek cieszy się rosnącą popularnością, ale jednak nie można go odnaleźć we wszystkich katalogach dydaktycznych. Gdzie zatem studiować? Osoby zainteresowane dietetyką powinny zwrócić uwagę na omawianą przez nas uczelnię. Jakie ma Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku opinie? Malwina, studentka Dietetyki mówi:

„Wyższa Szkoła Bankowa jest uczelnią nowoczesną, czyli taką, która stawia na kształcenie praktyczne. Tutaj nie ma niepotrzebnych zajęć, a zamiast tradycyjnych wykładów odbywają się wizyty studyjne w specjalistycznych placówkach. Studia tutaj to przyjemność.”

 

 

STUDIA W GDAŃSKU - ważne informacje

Kierunki studiów w Gdańsku

Studia w Gdańsku

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Gdańsk

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Dietetykę w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku:

Absolwent kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • opracowywania właściwych zaleceń żywieniowych w poszczególnych jednostkach chorobowych,
  • planowania żywienia osób w wieku podeszłym,
  • prowadzenia działań profilaktyczno- edukacyjnych,
  • oceny mikrobiologicznej procesów produkcyjnych i gotowej żywności,
  • rozpoznawania wpływu czynników psychologicznych na sposób odżywiania się,
  • prowadzenia cateringu dietetycznego,
  • zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym,
  • konstruowania programów dietetycznych w odnowie biologicznej,
  • klinicznego zarysu chorób,
  • bezpieczeństwa żywności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • poradniach i gabinetach dietetycznych,
  • sanatoriach,
  • zakładach leczniczo- opiekuńczych,
  • przychodniach,
  • jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia,
  • klubach fitness,
  • ośrodkach odnowy biologicznej,
  • obiektach gastronomicznych.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku

Komentarze (0)